Afbeelding
Foto:

THEODOOR VAN LEEUWEN STOPT BEGIN 2019

'Geen tuinbaas? Dan stoppen we met de tuin'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Theodoor van Leeuwen, initiatiefnemer van de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde, doet op 1 januari afstand van zijn functie als tuinbaas. Reden voor het bestuur van stichting Voedseltuin Boxtel om actief op zoek te gaan naar vervanging. ,,We zoeken coaches met mensenkennis", aldus voorzitter Peter van As.

Bijna zeven dagen per week is hij actief in de tuin; het kost Van Leeuwen (links op de foto) te veel kruim en daarom stopt hij in 2019 als tuinbaas. Hij blijft nog wel betrokken bij de stichting.

RUST EN REGELMAAT

Eerder werden al meerdere pogingen ondernomen om tuinbazen te werven voor het project, maar tot op heden is nog niemand opgestaan. ,,Voorheen hebben we met name ingezet op vrijwilligers met groene vingers", legt Van As uit. ,,Inmiddels zoeken we mensen die enige affiniteit hebben met tuinieren, maar vóóral kunnen luisteren. De vrijwilligers die in de tuin aan de slag gaan, hebben allemaal een verhaal. De een is gevlucht uit zijn thuisland, de ander heeft een drank- of drugsverleden. Zij moeten hun verhaal kwijt kunnen bij iemand. Dat is het belangrijkst", aldus de Voedseltuin-voorzitter. ,,Een sociaal werker of peoplemanager: we hebben iemand nodig die goed kan omgaan met mensen en zorgt voor rust en regelmaat." En als er niemand gevonden wordt? ,,Dan trekken we de stekker eruit", zegt Van As stellig.

Van As hoopt dat de rol van tuinbaas door meerdere mensen vervuld gaat worden. ,,We gaan in gesprek met WSD en de gemeente Boxtel en hopen tot een oplossing te komen. De stichting heeft geen financieel budget om een betaalde kracht aan te nemen. We zijn een ideële stichting die groenten leveren aan de Voedselbank. Op reiskosten na kunnen we niet zorgen voor een vergoeding", legt hij uit. Door middel van donaties en sponsoring probeert Voedseltuin Boxtel de kosten die gemaakt worden te dekken. ,,Onlangs hoorden we dat we waarschijnlijk geen gebruik meer mogen maken van de grote schuur. Hier slaan we onze tractor en gereedschappen op. Momenteel zoeken we naar een oplossing."

Naast een of meerdere tuinbazen is stichting Voedseltuin Boxtel ook nog op zoek naar een bestuurslid pr en communicatie. Ook vrijwilligers die in de tuin willen meehelpen, zijn altijd gewenst. Meer informatie: www.voedseltuinboxtel.nl.