Afbeelding
Foto:

JEU-DE-BOULESTOERNOOI IS NOG ALTIJD ONGEKEND POPULAIR

't Essche Boeltje: dorp op zijn best...

CARRY DIRKX

Voor jeu-de-boulesliefhebbers uit het hele land is het vaste prik: op de derde zaterdag van september moet er gespeeld worden in Esch. 't Essche Boeltje is nog altijd ongekend populair.

De 36e editie, georganiseerd door muziekvereniging Sint-Willibrordus, vond zaterdag plaats. Met 394 koppels zat het deelnemersveld wederom ramvol. 's Ochtends vroeg verzamelden alle spelers zich op het Marktplein, het epicentrum van het toernooi. Franse muziek, hapjes en drankjes en natuurlijk het wedstrijdschema waren daar te vinden. Tijdens de pauzes klonk muziek door De Aggemarvanhuisaf Band uit Boxtel. De aantrekkingskracht van 't Essche Boeltje zit in de gemoedelijke sfeer, versterkt door de aanblik van honderden jeu-de-boulers die door Esch zwermen. De wedstrijdbanen bevinden zich verspreid over het hele dorp, inclusief voor- en achtertuinen.

HAVENTJE

Dit jaar was er een nieuw 'speelveld' bij het haventje aan de Essche Stroom, waar enkele banen uitgezet waren. Ook diverse jaarlijks terugkerende tradities maken 't Essche Boeltje tot een succes: de huifkarren die spelers naar afgelegen baantjes brengen en de informele terrassen die Esschenaren her en der inrichten.

Eric van Roosmalen, voorzitter van de muziekvereniging, opende het festijn, samen met Carine Blom, wethouder van de gemeente Haaren. ,,Dit is Esch op zijn best", zei zij. ,,Het dorp mag ontzettend trots zijn op zoveel deelnemers en vrijwilligers." Samen met wethouder Verschuren deed ze mee aan het toernooi. Aan het eind van de dag ging de wisseltrofee niet mee naar het gemeentehuis. Maar voor 't Essche Boeltje geldt: meedoen is veel belangrijker dan winnen...

FOTO ONDER: Onder het genot van een hapje en drankje een balletje gooien: dat is 't Essche Boeltje. Het toernooi beleefde zaterdag de 36e editie. (Foto: Remco Rooijakkers).