LOES FOUNDATION BESTAAT TIEN JAAR

Opbrengst garagesale Esch gaat naar KiKa

CARRY DIRKX

In de dwarsdeelschuur van de familie Plantema aan de Baarschot 2 in Esch vindt gedurende twee weekenden én de tussenliggende dagen een grote garagesale plaats. De opbrengst hiervan gaat naar de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Bruikbare tweedehands spullen kunnen vanaf heden afgegeven worden bij de familie Plantema.

Friso Plantema is al vele jaren de initiatiefnemer en drijvende kracht achter de garagesale, namens de stichting Loes Foundation, die hij precies tien jaar gelden mee oprichtte. Sinds die tijd ondersteunde de stichting zo'n vijfentwintig kleinschalige projecten in binnen- en buitenland. Zo ontving vorig jaar de Voedselbank Boxtel ruim vierduizend euro en ook de renovatie van de Essche bierpomp werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de stichting. Eerder werd in Kenia ook al een schoolmelk-project ondersteund.

VERKOOP

De garagesale die Plantema bijna jaarlijks organiseert, is - naast donaties - een grote bron van inkomsten voor de Loes Foundation. Omdat de stichting dit jaar tien jaar bestaat, besloot Plantema de garagesale uit te breiden. Waar hij normaal gesproken twee weekenden de deuren van de schuur opent, is publiek nu ook op doordeweekse dagen welkom.

De verkoop vindt op 29 en 30 september en 6 en 7 oktober plaats van 10.00 tot 17.00 uur. In de tussenliggende dagen van maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 en 17.00 uur. De opbrengst komt ten goede aan KiKa. Bezoekers boven de twaalf jaar betalen een euro entree, maar wie iets koopt, krijgt dat bedrag terug.

WIJN

Bruikbare tweedehands goederen kunnen vanaf nu ingeleverd worden bij de familie Plantema aan de Baarschot 2 in Esch. ,,Geen rommel, geen witgoed en geen grote meubels", zegt Friso Plantema, ,,maar verder is alles welkom." Hij heeft een speciaal verzoek. ,,Misschien zijn er mensen die flessen wijn willen doneren, want ik heb een flink aantal wijnrekken in de verkoop. Die verkopen beter met wijn erbij."

Tijdens de garagesale zijn er ook wat nieuwe dingen te koop. En er kan geboden worden op een damesfiets met mand, die de Rabobank Waalwijk ter beschikking heeft gesteld. De meeste artikelen gaan van de hand voor een klein prijsje. Plantema zelf zorgt al die dagen voor de verkoop. ,,Ik ben iemand die graag iets te doen heeft. En hier heb ik plezier in, hoewel het bij tijden ook saai is, als er even weinig publiek is", zegt hij.

Liempde

Docu Jasper Mikkers

In bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg wordt maandag 24 september om 19.30 uur de documentaire 'Dichter tegen de tijd' vertoond over het verleden van dichter en schrijver Jasper Mikkers. De voormalig Liempdenaar is zelf aanwezig bij de filmvertoning om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Daarnaast leest hij enkele boekfragmenten voor en geeft hij uitleg over de Poëzieroute in de gemeente Boxtel, waarvan Mikkers ook deel uitmaakt. Toegang tot de bijeenkomst is gratis.