B EN W PRESENTEERT OPLEIDINGSVOUCHERS

Opzet voor één Boxtels muziekloket mislukt

HENK VAN WEERT

Het muziekloket voor instrumentaal-, dans-, zang- en theateronderwijs dat de plaatselijke harmonieën en fanfares (hafa's) vorig week lanceerden in samenwerking met plaatselijke opleidingsinstituten krijgt niet de zegen van het gemeentebestuur. Het college van B en W heeft dinsdag een eigen Muziekloket Cultuurbox in het leven geroepen onder auspiciën van Brede Scholen Boxtel. Ook de financiering van het muziekonderwijs verandert: leerlingen kunnen aanspraak maken op vouchers ter waarde van 200 euro per jaar.

Raadslid Mariëlle Wijffelaars (D66) vroeg cultuurwethouder Marusjka Lestrade, haar partijgenoot, dinsdagavond of zij op de hoogte was van de plannen voor het nieuwe muziekloket van de hafa's. Dat gebeurde tijdens het vragenhalfuurtje voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. De wethouder antwoordde dat zij de muziekkorpsen maanden geleden al liet weten niet te willen instemmen met de door hen gewenste opzet. Desondanks gingen ze ermee door.

,,Belanghebbenden moeten geen invloed hebben op de muziekopleiding", redeneert Lestrade. Daarom heeft B en W deze week besloten tot oprichting van een eigen muziekloket onder de paraplu van de Brede Scholen Boxtel (BSB). Op die manier krijgt volgens de wethouder iedereen de kans om mee te doen én om de leraar te kiezen die het meest aanspreekt.

Nu nog krijgen aanbieders van muziekeducatie subsidie van de gemeente. Dat verandert. Vanaf 2019 kunnen ouders of verzorgers van minderjarige muziekleerlingen een financiële ondersteuning van 80 of 200 euro per jaar (voor in totaal 36 muzieklessen) aanvragen via het muziekloket van Cultuurbox. Daarvoor trekken burgemeester en wethouders jaarlijks 40.000 euro uit. Daarnaast is er 8.000 euro beschikbaar voor een opleidingsorkest. Het is precies het opleidingsbedrag dat de hafa's ontvingen sinds het faillissement van muziekschool MIK in 2015.

'Het systeem van vouchers voor muziekeducatie in de gemeente Boxtel zet de leerling centraal en de ouders en docenten zijn samen aan zet. Het zorgt voor een gelijk en overzichtelijk speelveld in de vrije markt voor alle muziekaanbieders en geeft alle inwoners de mogelijkheid om mee te doen', zo valt te lezen in een bijlage bij brief die dinsdag door het gemeentebestuur naar alle aanbieders van muziekeducatie is verstuurd.

In een eerste reactie stellen de hafa's dat het verlies van hun invloed op de inhoud van de muzieklessen desastreuze gevolgen kan hebben. Zij vrezen op termijn voor leegloop van hun orkesten.

Pagina 3: 'Nieuwe melodie in Boxtelse muziekstructuur'.