Afbeelding
Foto:

ZANGERES ZOEKT IN VOORSTELLING NAAR KRACHT EN ZACHTHEID

Theatertour brengt Joia naar thuishaven

LINDA VAN DE WIEL

Ze stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland, lanceerde vorig jaar haar eigen plaat Living It Now en maakt zich nu op voor een korte theatertournee. Zangeres Joia Rath (25), die afstudeerde aan Codarts, de hogeschool voor de kunsten in Rotterdam, heeft een band om zich heen geformeerd waarmee ze optreedt in Rotterdam, Veldhoven, Oss en natuurlijk haar thuisbasis. Zaterdag 29 september staat Joia met haar nieuwe show Zacht in Podium Boxtel aan de Burgakker.

Spannend vindt Joia een optreden nog altijd. ,,Vooral de eerste show van een tour is toch altijd weer zoeken. Daarom is het zo fijn dat het eerste optreden in Boxtel is. Dat is toch nog steeds mijn thuishaven." En zo kan Podium Boxtel oprecht genoemd worden. De singer-songwriter trad er vorig jaar oktober nog op, toen met zangeres Ilse Penning. Daarnaast trad ze in 2015 onder meer voor het voetlicht tijdens de Bazaar in park Molenwijk en presenteerde ze haar met vijf sterren bekroonde debuutalbum Living It Now in 2017 bij popfestival Boer zoekt Band. Na laatstgenoemd optreden racete Joia door naar Hilversum voor een live-uitvoering in het NPO Radio 4-programma Virus van Giel Beelen.

Hoewel Joia haar passie volgt en daar keihard voor gaat, heeft ze niet de ambitie door te breken. ,,Ik doe wat me gelukkig maakt en dat is betekenisvol werk maken, dingen onderzoeken en me ontwikkelen als mens. Roem en het 'grote geld' horen daar niet per se bij."

De afgelopen maanden heeft Joia zich teruggetrokken en binnenstebuiten gekeerd om aan haar nieuwe voorstelling Zacht te werken. ,,Dat was een interessante tocht waarbij ik me heb laten inspireren door onder meer mijn leeftijdsgenoot Lieke Marsman. Zij schreef het prachtige boek 'Het tegenovergestelde van een mens'. Hierdoor ging ik op zoek naar een andere vorm van op het podium staan. In de voorstelling zullen, net als in Marsmans boek, verschillende genres en vertelvormen versmelten tot een mooi en interessant concert."

Dit alles resulteerde in de voorstelling Zacht. Hierin gaat Joia op zoek naar de kracht van zachtheid. ,,Wat is zacht zijn eigenlijk? En wat moeten we ermee? In onze cultuur is iedereen gefocust op macht en prestatie. Is het daarom niet beter om juist hard te zijn?" De zangeres geeft tijdens haar optreden geen antwoord op deze vragen. ,,Ik wéét het antwoord ook niet, het is een worsteling, steeds weer een afweging. Soms verlang ik ernaar hard te zijn. Al houd ik eveneens van stilte en bescheidenheid."

DRANKJE MET BUURVROUW

Tijdens de theatershow zingt Joia zowel eigen werk als parels van haar helden Toon Hermans, John Lennon en Leonard Cohen. Ze brengt Nederlands- en Engelstalige liedjes en gedichtjes ten gehore. ,,Ik zing alleen nummers die ik graag wil zingen. Ik heb geen voorkeur voor het Engels of het Nederlands, al merk ik wel dat liedjes in je moerstaal meer binnenkomen bij het publiek. Er is dan geen taalbarrière."

Met gedichtjes scherpt Joia je geest en met kristallen liedjes kust ze je voorhoofd, zo is de bedoeling. Een voorstelling om met een 'zacht hart' de zaal uit te vliegen. En hopelijk in Boxtel met veel bekenden in de zaal: ,,Want ik vind het fijn om eens met mijn oude buurvrouw een drankje te drinken." Joia wil ooit ook een album maken van deze show. ,,En ik denk ook zeker dat het er komt. Maar nu nog even niet."

KAARTJES

Joia treedt zaterdag 29 september op in Podium Boxtel aan de Burgakker. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 16 euro (inclusief pauzedrankje) en zijn in Boxtel verkrijgbaar bij cadeauwinkel Hebbes (Markt), supermarkt Jumbo (Oosterhof), Bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat), in Liempde bij drogist Bewust Beter (Nieuwstraat) en op www.podiumboxtel.nl.

FOTO BOVEN: De uit Boxtel afkomstige zangeres Joia Rath staat zaterdag 29 september in Podium Boxtel met de voorstelling Zacht. (Foto: collectie Joia).


Liedjesprogramma in Podium Boxtel voor Woongewoon

De voormalige pastorie aan de Baroniestraat in Boxtel wordt verbouwd tot een wooncomplex voor mensen met een beperking. Het initiatief is genomen door de lokale stichting Woongewoon. Onder meer om de inrichting van gemeenschappelijke ruimten te bekostigen, worden acties gevoerd om extra gelden te genereren. De voorstelling Oevers door zangeres en actrice Anne-Mieke Ruyten, morgenavond in Podium Boxtel, is er daar een van.

Podium Boxtel stelt een belangrijk deel van de opbrengst beschikbaar aan Woongewoon. Die stichting realiseert de verbouwing van de pastorie van de vroegere Heilig Hartkerk in samenwerking met de plaatselijke wooncorporatie Sint-Joseph. Ruyten zingt vooral Nederlandstalige liedjes vol liefde, humor, gemis en zelfspot. Ze vertelt hiermee een persoonlijk maar zeer herkenbaar verhaal.

Kaartjes voor Oevers kosten vijftien euro per persoon (inclusief drankje na afloop) en zijn te koop aan de zaal. Podium Boxtel is gevestigd aan de Burgakker.