Afbeelding
Foto: Pål Jansen

INVLOED OP JE EIGEN SUPERMARKT

Coop laat consumenten meepraten over winkel

PÅL JANSEN

Toen de Liempdse Corry van de Laar in 2011 de plaatselijke Coop binnenstapte om boodschappen te doen, werd haar gevraagd mee te denken over de winkel. Inmiddels doet ze dat al ruim zeven jaar. Samen met zes andere Liempdenaren vormt zij het klantenpanel. ,,Met onze inbreng wordt echt iets gedaan", zegt Corry. Brabants Centrum woonde een bijeenkomst bij.

Zes keer per jaar komt de groep samen, zegt Corry: ,,Dat doen we vrijwillig. Als er iets is, dan wordt dat vaak actief opgepakt." Klantenpanels als deze heeft de Coop door heel het land en iedereen kan er aan meedoen. ,,Het is fijn voor Jan Tax als supermarktondernemer, want die heeft zo extra oren en ogen in de winkel", vertelt Hans Stapel, manager Coöperatiezaken van de Coop. ,,We bespreken eerst de landelijke agenda, vervolgens zoomen we in op de lokale."

De deelnemers krijgen bijvoorbeeld vragen voorgelegd over het wel of niet opvallen van landelijke of lokale acties, hoe ze nieuwe doelgroepen aan kunnen boren en het biedt de deelnemers ook een inkijkje in de uitdagingen waar een supermarkt mee te maken heeft. Bijvoorbeeld de hitte van afgelopen zomer. ,,De moeilijkheid zit 'm dan niet in wat je wel verkoopt aan verse producten, maar vooral in wat je niet hebt verkocht", zegt Tax. Ook worden deelnemers in de successen meegenomen. ,,We hadden een ongekend goede zomer. Ook dankzij festivals en campings", deelde Tax met de groep.

INVLOED

De klanten van de supermarkt kunnen op hun beurt via het panel groep invloed uitoefenen op het reilen en zeilen van de supermarkt. Bijvoorbeeld met de invulling van lokale acties, zo maakte Corry al meerdere malen mee: ,,We zijn recentelijk bezig geweest met een actie voor hofkapel De Kromploegers. Zelf ben ik vrijwilligster bij De Zonnebloem, daarvoor hielden we recent ook een leuke actie."

Het mes snijdt wat dat betreft aan twee kanten: ook helpen de Liempdse consumenten mee de lokale onderneming te verbeteren, zo legt Corry uit: ,,Staat er bijvoorbeeld een schap leeg, zijn er evenementen op komst of vinden er festivals in de buurt plaats: zaken die relevant kunnen zijn, koppelen we terug."

FOTO ONDER: Het klantenpanel van de Coop in Liempde komt zo'n zes keer per jaar samen met ondernemer Jan Tax (tweede van rechts) en Hans Stapel (tweede van links) van de landelijke organisatie. (Foto: Pål Jansen).