Afbeelding
Foto:

KLASSIEK OP DE DOMMEL BELEEFT PREMIÈRE BIJ ZWAANSE BRUG

Boxtel krijgt eigen Prinsengrachtconcert

HENK VAN WEERT

Op het moment dat deze krant wordt bezorgd, komen vier Boxtelaren bijeen. Op basis van de weersvoorspellingen nemen zij een beslissing of het nieuwe evenement Klassiek op de Dommel zondagmiddag 23 september buiten óf binnen wordt gehouden. Natuurlijk hopen ze dat de populair-klassieke optredens kunnen doorgaan op een drijvend ponton bij de Zwaanse Brug. Bij slecht weer wordt echter uitgeweken naar Podium Boxtel aan de Burgakker.

Vorig week werd in deze krant al uitgebreid bericht over Klassiek op de Dommel, waarmee de tweede editie van kunst- en cultuurweek QQLQ feestelijk wordt afgesloten. ,,We hopen dat veel mensen met een bootje naar de zittrappen op de oever van de Dommel willen komen. Zodat we een beetje de sfeer van het vermaarde Prinsengrachtconcert in Amsterdam kunnen beleven. Vaartuigen kunnen 'aanmeren' door middel van touwen die over de rivier worden gespannen", vertelt Jos Crusio, die samen met Paul van Alphen, Laurens Felix en Rob Margry het vierkoppige bestuur van de stichting Klassiek op de Dommel vormt.

Wie geen bootje ter beschikking heeft, kan een klapstoeltje meenemen en dat op de zittrappen achter lunchroom Meneer van Dommelen plaatsen. In tegenstelling tot het pontonconcert dat Boxtel's Harmonie vorig jaar op deze plek verzorgde, wordt er géén tribune opgebouwd. Wel wordt het talud afgedekt met tapijt waarop mensen kunnen zitten. Op het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat, dat voor deze gelegenheid autovrij is, komen statafels, barkrukken en sanitaire voorzieningen. ,,Want mensen kunnen niet alleen genieten van mooie muziek, maar ook van lekkere hapjes en drankjes. Die worden niet alleen verzorgd door Meneer van Dommelen, maar ook door winkeliers uit de buurt: Proef Culinair! en 't Goeie Leven. Bovendien is The Grazing Vegan van de partij, die afgelopen zaterdag ook al vegetarische maaltijden promootte tijdens Culturale.

LEONARD BERNSTEIN

Klassiek op de Dommel duurt in totaal vijf uur. ,,Maar dat wil niet zeggen dat mensen doorlopend op hun plek moeten blijven. Het moet vooral geen statisch geheel worden. Publiek kan af en aan lopen", aldus Crusio. De klapper wordt volgens hem de finale als alle optredende artiesten samen 'America' vertolken uit Leonard Bernstein hitmusical West Side Story. Een eerbetoon aan de componist die honderd jaar geleden werd geboren.

De veiligheid van het publiek wordt gewaarborgd dankzij de bereidwillige inzet van leden van Reddingsbrigade Boxtel. ,,Maar mensen en met name kinderen dienen ook zelf goed op te letten. De zittrappen langs de Dommel hebben immers geen reling", waarschuwt Crusio.

PROGRAMMA

Klassiek op de Dommel heeft onderstaand programma. De tijden zijn bij benadering.

12.00 uur: vier leerlingen van pianodocente Marjo Grietjes;

12.20 uur: MuzeBox-orkest - My Heart Will Go On, Game of Thrones, Let It Go en Pirates of the Carribean; Vera Gijzen (piano) - Light & Blue, River Flow In You; Lucas de Geus (gitaar) en Lotte van Boekel (fluit) - Greensleeves; Lucas de Geus (gitaar) - Bourée.

13.10 uur: Jessica Lukken (piano), Hülya Keser (piano), Lucien Renette (viool), Claire van Gaalen (piano) - muziek uit Schindler's List en van De Sarasate, Händel, Tsjaikovski en Chopin.

14.00 uur: graffitikunstenaars.

14.20 uur: Moving Music - jazzballet, r&b, hip; Alena Kluchka (cello) - muziek van Bach en Grieg; performance UniTie.

15.00 uur: Arthema String Quartet - filmmuziek uit Fantastic Beasts And Where To Find Them.

15.20 uur: Dilaver Göktas (ud en saz).

15.40 uur: Just Brass (koperkwintet Boxtel's Harmonie) - muziek van onder meer The Beatles, Pachelbel en Bizet.

16.10 uur: sopraan Ariana-Esmée Skrever (sopraan) - Bernstein: Who Am I en Glitter And Be Gay.

16.20 uur: koor van de vereniging Bossche Opera - Bizet: Carmen Highlights, Verdi: Va Pensiero | Te Dio Iodiam | Gerusalem | Vedi! Le Fosche, Mascagni: Regina Coeli.

16.45 uur: gezamenlijke afsluiting - Bernstein: America uit West Side Story.

FOTO BOVEN: Dinsdagochtend werden bij de brug tussen kasteelpark STapelen en de Konijnshoolsedreef de plastic elementen van het pontonpodium te water gelaten. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding