V.l.n.r.: huisartsen OIof van Laere, Geert Elbers en Kirsten Graffius bij de vernieuwde entree mét lift van het medisch centrum in Liempde aan de Nieuwstraat. In januari wordt het uitgebreide centrum heropend. (Foto: Gerard Schalkx).
V.l.n.r.: huisartsen OIof van Laere, Geert Elbers en Kirsten Graffius bij de vernieuwde entree mét lift van het medisch centrum in Liempde aan de Nieuwstraat. In januari wordt het uitgebreide centrum heropend. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

HUISARTSEN VAN LAERE EN ELBERS BREIDEN CENTRUM VOOR ZORG EN WELZIJN UIT

Liempdse dokters verbouwen praktijk

PÅL JANSEN

Nog een paar maanden en dan is de verbouwing van het medisch centrum in Liempde klaar. Huisartsen Olof van Laere en Geert Elbers zijn eigenaren van het pand en willen dat hun initiatief per 1 januari startklaar is: dan zal het gebouw hét centrale punt zijn voor allerlei zorg in het dorp waar geen verwijzing voor nodig is: van consultatie tot maatschappelijk werk.

Nu runnen Van Laere en Elbers samen met waarnemend huisarts Kirsten Graffius én een huisarts in opleiding de praktijk in Liempde. In het pand, waarvan het tweetal eigenaar is, huisvesten ook de dependance van fysiotherapiepraktijk FysioTeam uit Boxtel en de apotheek. Mét medicijnrobot, een soort pinautomaat voor medicijnen, aldus de huisartsen.

Maar er vindt momenteel een flinke verbouwing plaats aan de Nieuwstraat. Op initiatief van Van Laere en Elbers komen er allerlei aanbieders van eerstelijns zorg bij op de tweede verdieping. ,,In 2015 kregen wij de kans om het gebouw te kopen", aldus Van Laere. Het tweetal greep die kans en kocht daarmee ook nog driehonderd ongebruikte vierkante meters op de tweede verdieping. Elbers: ,,We hadden dus ruimte over. Het was mogelijk die te verhuren als woning, maar dan konden we er zelf niets meer mee doen."

BOVEN VERWACHTING

Het idee ontstond om een centrale locatie voor eerstelijnszorg in Liempde te realiseren. Van Laere: ,,Begin dit jaar hielden we een informatieavond voor mogelijke geïnteresseerde partijen die bezig zijn met zorg en welzijn."

Die avond verliep boven verwachting: de aanmeldingen rolden binnen. Tot nu toe komen er liefst tien disciplines bij. De partijen die per 1 januari erin komen huren voor één of meerdere dagdelen een ruimte. Dat zijn: het Verloskundig Centrum Midden Brabant, podotherapeute Annemieke Daas, thuiszorg van zowel Vivent als Zorggroep Elde, diëtiste Carla van Mensvoort, de psychologen Nicole Schuttelaar en Liduine Knubben, ergotherapeut Mayke Daatselaar, orthopedagoog Lotte Adriaans, het consultatiebureau, het maatschappelijk werk van ContourdeTwern én de logopedisten Miranda Everaert en Marion van Hulsentop van Groepspraktijk Logopedie Boxtel. Huisarts Graffius: ,,Het is echt heel erg bijzonder voor zo'n klein dorp dat we straks al deze zorg op één plek hebben zitten."

Bovendien zal uitvaartverzorgster Willemijn Bakx uit Liempde een nieuw initiatief ontplooien. Weliswaar niet ín het medisch centrum, maar wel op het terrein: daar wordt gebouwd aan het zogeheten Afscheidshuis, waar mensen op persoonlijke wijze in huiskamersfeer afscheid kunnen nemen van hun naasten.

KORTE LIJNEN

Doordat alles op één plek komt te zitten, worden de zorglijnen kort, vertelt Van Laere: ,,Je krijgt meer gedaan voor de patiënten. Bovendien werkt het onderling prettiger samen als je elkaar regelmatig ziet. Met de mensen van thuiszorg drinken we al iedere ochtend koffie tussen 10.30 een 11.00 uur. Doordat we elkaar leren kennen, werken we onderling beter samen."

Door het initiatief creëren de huisartsen nog meer mogelijkheden. Er is nog voldoende ruimte voor meer zorgpartijen om aan te schuiven. Huisarts Olof van Laere hoopt bovendien dat er straks bepaalde ziekenhuisbezoeken ook in Liempde kunnen worden gedaan. ,,Nu al verricht een radioloog van het Jeroen Bosch-ziekenhuis eens per twee weken de echo's. Mensen hoeven daarvoor niet helemaal naar 's-Hertogenbosch te reizen, maar staan binnen een kwartiertje weer buiten", aldus Van Laere. ,,Dat vinden ze heel prettig."