Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

VOLOP VERTIER TIJDENS OPENING KUNST- EN CULTUURWEEK

Vliegende start QQLQ met Culturale

LINDA VAN DE WIEL

Het enorme graffitikunstwerk van Tunnel Vision met daarop pontificaal een kraaiende haan was het eerste dat in het oog sprong tijdens Culturale. Het stoere schilderij vormde de achtergrond van diverse performances die de officiële opening van QQLQ omlijstten. De start van deze kunst- en cultuurweek vond zaterdagavond plaats in en om Podium Boxtel aan de Burgakker. Met optredens van onder meer jongleur Pieter Visser, de leerlingen van Modern Classic Music School en uitsmijter Dents 'n Friends stond een gevarieerd cultureel programma op het menu waar de aanwezigen met volle teugen van smulden.

QQLQ biedt een podium aan elke cultuurmaker. ,,Creatievelingen van elk niveau: beginnend of gevorderd, zijn welkom om hun kunsten te vertonen. En hoewel het een uitdaging was de diverse podia en ruimtes gevuld te krijgen dit jaar, hebben we met een flinke club vrijwilligers toch weer een mooi programma in elkaar weten te zetten", vertelde medeorganisator Paul van Alphen. ,,Er zat flink wat tijd in, maar de missie om te ontmoeten, te verbinden en samen tot nieuwe dingen te komen is geslaagd. Kijk maar eens rond, het is druk op álle plekken waar wat te zien en te horen is." Mede-kartrekker Louis Meister toonde zich eveneens tevreden met de opkomst. ,,De voorbereidingen voor Culturale hebben een jaar geduurd. Ik vind het programma erg gevarieerd. Vooral de muziek is divers: van easy listening tot klassiek."

BIZARRE LENIGHEID

En inderdaad, er was een veelheid aan talent te bewonderen. Indrukwekkend was het optreden van de als jongleur afgestudeerde Pieter Visser. Hij bracht met zijn bizarre lenigheid de performance Problemation voor het voetlicht. ,,Ik heb als afstudeeropdracht aan de Fontys Academy for Circus and Performance Art in Tilburg een onderzoek gedaan naar het problematiseren van eenvoudige handelingen. Ik zocht hierbij de grenzen van mijn fysieke mogelijkheden op." Met succes. Het publiek was erg onder de indruk van de flexibiliteit van de jongleur. Het Zwitserse duo Sophie (19) en Joseph (22) imponeerde eveneens met een op lenigheid en kracht gebaseerde act. ,,Dit theater is een bijzondere plek om op te treden. Binnenkort staan we samen op Circo Circolo in Tilburg", aldus Sophie.

Naast de elastische strapatsen van de circusartiesten waren er legio muzikale optredens. Door leerlingen van The Star Company bijvoorbeeld. Maar ook jeugd van Modern Classic Music School bracht enkele pareltjes ten gehore. Een van hen was de negenjarige Rikke Schults die een zelfgeschreven tekst op een nummer van zangeres Dua Lipa zong. ,,Dit is mijn tweede optreden. Ik heb eerder op de Angelaschool al eens gezongen. Ik zit anderhalf jaar op zangles en ben best wel trots op het optreden. Wel klinkt het best raar om door een microfoon te zingen. En het was ook apart dat de mensen zo hard voor me klapten", glunderde ze. Ook de andere leerlingen van Modern Classic Music School zetten hun beste beentjes voor.

Charlotte Pennings van de muziekschool die dit jaar het tienjarig bestaan groots vierde, was duidelijk trots op haar leerlingen. ,,Ze hebben een goed visitekaartje afgegeven. En dat zonder dat ze veel met elkaar hebben gerepeteerd. Hieruit blijkt dat er veel onderling vertrouwen is tussen de leerlingen en zij op elkaar kunnen bouwen. Het valt me ook op hoe goed alles geregeld is voor dit optreden. Complimenten voor de organisatie."

LIEVER NIET…

Muzikale optredens waren er verder onder meer van muzikale duizendpoot Harry Hendriks, het Wereldkoor en de Stripe Big Band. Daarnaast was er een afvaardiging van blaaskapel De Kromploegers uit Liempde present die aanstaand feestweekend september promootte met Oktoberfest en Proef Lokaal Liempde. Muzikanten van de twee harmonieën bracht kaarten voor The Sound of Boxtel, het gezamenlijk promconcert van de Gildenbonds- en Boxtel's Harmonie, aan de man: ,,Het wordt een heel bijzondere avond met verschillende solisten. De laatste keer dat beide harmonieën samen speelden was tijdens het eeuwfeest, tien jaar geleden", vertelde Inge Leenen. Gitarist en zanger Harry Hendriks liet samen met Fenne van Wuijtswinkel enkele liedjes horen die ze met de samengevoegde muziekkorpsen op zaterdag 17 november in sportcomplex De Braken laten horen.

Waar alle artiesten graag op het podium verschenen tijdens Culturale, speelde Boxtheater echter 'liever niet'. In deze hilarische act liet een van de acteurs weten er eigenlijk weinig zin in te hebben. ,,Maar we weten dat jullie allemaal erg graag komen kijken. Daarom gaat onze volgende productie, bestaande uit vier verschillende blijspelen, in maart 2019 in première. Dat doen we voor jullie hè. Wij spelen liever niet..."

B EN W ONTBREEKT...

Met enkele honderden bezoekers was Culturale een mooie opmaat voor een negendaagse vol kunst en cultuur. Het college van B. en W. schitterde overigens door afwezigheid. Cultuurwethouder Marusjka Lestrade liet kort voor aanvang weten, niet te kunnen komen, meldde organisator Van Alphen in zijn openingswoordje.

Bekijk voor meer foto's en filmpjes van de Culturale de digitale editie van Brabants Centrum op dinsdag 18 september. Nog geen lid? Meld je aan via www.brabantscentrum.nl/digitalekrant-dinsdag.

FOTO BOVEN: Talloze muzikanten lieten zaterdagavond tijdens Culturale in en om Podium Boxtel zien wat ze in huis hadden, zoals de leerlingen van Modern Classic Music School. (Foto: Hans van Doorn).