Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

BRABANTSE GILDEN STRIJDEN OM TITELS OP FEDERATIETOERNOOI

Bazuingeschal en tromgeroffel in Esch

In Esch werd zondag onder auspiciën van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden het jaarlijkse federatietoernooi voor vendeliers, tamboers, bazuinblazers en standaardruiters gehouden. De organisatie was in handen van het plaatselijke Sint-Willebrordusgilde, dat hiervoor het sportpark aan de Haarenseweg ter beschikking had hetgeen voor een fraai decor zorgde.

In totaal namen 65 individuele vendeliers en veertien groepen, 28 individuele tamboers en negen groepen, twaalf individuele bazuinblazers en drie groepen en acht standaardruiters van 29 verschillende gilden aan het toernooi deel. Uit het verspreidingsgebied van deze krant waren de gilden van Esch en Gemonde actief.

Rond het middaguur werd het toernooi geopend met een massale opmars van alle vendeliers, tamboers en blazers, gevolgd door een massale vendelgroet. Na een welkomstwoord door gildehoofdman Jeroen van de Ven van het Sint-Willebrordusgilde, burgemeester Jeannette Zwijnenburg en afgevaardigde van het federatiebestuur Jurgen Swinkels werd het toernooi officieel geopend met het hijsen van de federatievlag door Swinkels en de Essche gildekoning Leo Konings.

Daarna konden om klokslag een uur de wedstrijden beginnen. In de diverse klassen werd fel gestreden om de kampioenstitel en de bijbehorende zilveren schilden. Door de standaardruiters werd een dressuurproef afgelegd en daarna werd een wedstrijd ringsteken gehouden. Het optreden van de ruiters dwong terecht de bewondering af van het publiek. Zowel de dressuurproef en de wedstrijd ringsteken werd gewonnen door Elise Frenken-Theunissen van het Sint-Antoniusgilde uit Aalst met haar fraai uitgedoste paard. Tegen de klok van zes uur liepen ook de overige wedstrijden ten einde en werd gestart met de prijsuitreiking. Het Essche gilde kan terugkijken op een geslaagde dag. Het kreeg dan ook veel complimenten voor de perfecte organisatie van het toernooi. De podiumplekken die de gilden uit Esch en Gemonde behaalden, staan hieronder vermeld. (Foto's: Hans van Doorn).

Vendelen klasse A: 2. Martien Verhoeven (Sint-Willebrordusgilde, Esch); Vendelen klasse B: 1. Casper v.d. Ven (Sint-Willebrordusgilde, Esch); Groepsvendelen, vijf vendeliers: 1. Sint-Joris & Sint-Catharinagilde, Gemonde. Luchtbuksschieten, jeugd: 1. Thomas v.d. Ven (Sint-Willebrordusgilde, Esch).


EXPOSITIE HEEMKUNDESTICHTING KÉK LIEMT

Schilderijen met verhalen te zien in het Groot Duijfhuis

PÅL JANSEN

,,Het zijn geen schilderijen van grootmeesters, maar gewoon doeken die bij mensen binnen aan de muur hangen", kondigt heemkundige Jan van de Sande de naderende expositie van stichting Kèk Liemt aan. Hoewel er ook een werk tussen hangt van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen. De tentoonstelling van zaterdag 29 en zondag 30 september in Groot Duijfhuis in de buurtschap Kasteren draait niet alleen om de schilderijen zelf, maar ook om het verhaal daarachter...

Er komen enkele tientallen werken te hangen in het Groot Duijfhuis. De tentoonstelling is gebaseerd op een idee van een andere expositie van de heemkunde: vorig jaar konden mensen hun eigen archeologische vondsten aanmelden.

Ook bij de komende expositie draait het er niet om of de doeken meesterwerken zijn, maar meer om de verhalen die erachter schuil gaan. ,,In een van de schilderijen bijvoorbeeld zit een gaatje. De eigenaar ging daarmee naar de restaurateur, maar het herstelwerk zou best veel geld hebben gekost", aldus de heemkundige. De restaurateur wilde de opdracht echter niet aannemen en zei dat diegene haar geld op zak moest houden. Hij vond het niet zo'n goede schilder, mede omdat alle mensen op het doek met de rug naar de kijker stonden afgebeeld, vertelt Van de Sande: ,,De restaurateur zei daarom: die schilder kan geen gezichten tekenen." En dus is het gaatje gebleven.

Zo zijn er nog veel meer objecten te bekijken op 29 en 30 september tussen 10.00 en 16.00 uur. Alle schilderijen zijn door Kèk Liemt voorzien van een verhaaltje. De toegang is gratis. Zondag is ook het informatiepunt van het Groot Duijfhuis geopend: bezoekers kunnen dan informatie opvragen over de omgeving.


Oogstviering ZLTO

De lokale ZLTO-afdeling Dommel en Aa houdt zondag 23 september een oogstviering in de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde. Het thema van dit jaar is 'Wie zaait, zal oogsten…'. De viering begint om 10.30 uur en wordt voorgegaan door bisschop Gerard de Korte en pastoor Jacques Grubben. Ook zijn er optredens van het koor Timeless uit Nistelrode en het Sint-Willebrordusgilde uit Esch. Daarna is er een cultuurhistorische rondleiding door het centrum, verzorgd door heemkundestichting Kèk Liemt.

Afbeelding