Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

HERINNERING AAN HISTORISCHE HOEVE

Straatnaam De Speet verandert in 't Coot

PÅL JANSEN

Een waterput, drie houtsingels waarvan één een lengte van 250 meter heeft, tientallen meters aan houtwal: de vrijwilligers van Natuurwerkgroep Liempde (NWG) hebben in samenwerking met Staatsbosbeheer flink gewerkt aan het perceel dat aan de Savendonksestraat en De Speet ligt. Daar stond tot 1928 hoeve 't Coot, waarvan sinds vrijdag door dit natuurproject de contouren opnieuw zichtbaar zijn. Namens de gemeente Boxtel kondigde wethouder Peter van de Wiel en passant aan dat de straatnaam De Speet wordt veranderd in 't Coot.

Harrie Schellekens (82) uit Liempde werd geboren op een steenworp afstand van de plek waar hoeve 't Coot stond. Hij verhuisde op jonge leeftijd naar Olland, maar woont nu alweer 58 jaar met zijn vrouw Annie aan de Savendonksestraat. ,,Zolang ik hier kan blijven wonen, doe ik dat. En dat gaat prima. Ik heb het hier recent nog omgeploegd", wijst hij naar het inmiddels manshoge mais. ,,Als dat geoogst is, kijk ik 4,5 hectare de diepte in."

Niet alleen hij, maar ook zijn voorouders verbleven in de omgeving. Zijn vader Martinus was nota bene de laatste eigenaar van hoeve 't Coot. Schellekens onthulde daarom samen met Jan Fenten van Staatsbosbeheer, wethouder Van de Wiel, Jolan van Herwaarden van de NWG Liempde en Ad de Kort van de stichting Natuurprojecten Liempde het informatiebord dat bij de hoeve is neergezet.

Naar dit deel van natuurgebied De Geelders deed Ger van den Oetelaar en Karel Voets van de NWG met de Heem-Natuurgroep Sint-Oedenrode onderzoek. Die club wees de NWG op de Rooise historie. ,,Deze locatie viel vroeger nog net onder Boxtel en had Liempdse buren. Maar de belasting werd eeuwenlang betaald aan Sint-Oedenrode", vertelde Van den Oetelaar over de gezamenlijke historie. ,,Boxtel wilde hier eind achttiende eeuw ook soldaten posteren. Maar de toenmalige eigenaar, familie Van Laerhoven, gaf toen aan: 'dat is mooi, maar jullie hebben hier niets te melden'."

Het doel van dit natuurproject is om het historische kleinschalige landschap terug te brengen en komt voort uit de 'erfgoedstrategie'. De natuurwerkgroep is daarmee in opdracht van onder meer Brabants Landschap en Staatsbosbeheer aan de slag gegaan met diverse projecten in De Geelders.

FOTO ONDER: V.l.n.r. Jan Fenten (Staatsbosbeheer), Ad de Kort (Natuurprojecten Liempde), nazaat van de laatste eigenaren Harrie Schellekens, Jolan van Herwaarden (NWG Liempde) en wethouder Peter van de Wiel bij het bord over hoeve 't Coot. (Foto: Gerard Schalkx).