Afbeelding
Foto: Paul Melis

GEMEENTELIJK PLAN MUZIEKEDUCATIE

'Een nieuwe melodie in de Boxtelse muziekstructuur'

HENK VAN WEERT

Het college van B en W heeft dinsdagochtend de notitie 'Kanteling in de Muziekstructuur Boxtel, werken aan een nieuwe melodie' vastgesteld. Daarmee verandert de buitenschoolse muziekeducatie. Door een nieuwe manier van financiering moet die breed toegankelijk worden voor alle Boxtelse leerlingen, stelt het college in de brief die de notitie vergezelt. Het document is dinsdag aan het einde van de middag door cultuurwethouder Marusjka Lestrade naar de aanbieders van muziekeducatie gestuurd.

Tijdens Culturale, waarmee zaterdag de lokale kunst- en cultuurweek QQLQ van start ging in Podium Boxtel, lanceerden de harmonieën en fanfares (hafa's), samen met muziekscholen MuzeBox, The Talent Factory, musicalschool F-Act en Rawneal Dance het nieuwe Muziekloket Boxtel. Deze krant berichtte daarover vorige week uitvoerig. Opvallend was dat tijdens het evenement het college van B en W ontbrak; cultuurwethouder Marusjka Lestrade liet kort voor aanvang aan de organisatoren weten verhinderd te zijn.

VOUCHERS

In de notitie die het dagelijks bestuur van de gemeente deze week vaststelde, wordt een twééde muziekloket aangekondigd: onder de vlag van Brede Scholen Boxtel met Cultuurbox als uitvoeringsorgaan. Met ingang van 1 januari krijgen niet langer de aanbieders van muziekeducatie subsidie. Ouders of verzorgers van muziekleerlingen tot 18 jaar kunnen voortaan zelf aanspraak maken op een financiële bijdrage. Het gemeentebestuur stelt daarvoor op jaarbasis 40.000 euro beschikbaar. Er komen vouchers van 80 euro per jaar voor het volgen van groepslessen en vouchers van 200 euro voor muzieklessen die individueel of in duo's worden gegeven.

DOCENTENLIJST

Zo'n voucher wordt verstrekt voor lessen door docenten die voorkomen op een lijst die Cultuurbox in opdracht van het gemeentebestuur opstelt. Er komen niet alleen muziekleraren op die lijst die in het bezit zijn van een vakdiploma. Ook mensen met 'aantoonbare geschiktheid uit eerdere werkzaamheden' worden toegelaten, schrijft wethouder Lestrade. De muzieklessen moeten in de gemeente Boxtel worden verzorgd.

In haar brief bedankt de wethouder alle aanbieders van muziekeducatie voor hun inbreng om deze nieuwe opzet tot stand te brengen en te omarmen. Dat dankwoord is in elk geval bij de initiatiefnemers van het vorige week gelanceerde Muziekloket Boxtel niet goed gevallen. Woordvoerder Paul van Alphen is teleurgesteld: ,,We mochten meedenken en meepraten, maar hebben niet het gevoel dat er uiteindelijk ook iets is gedaan met hetgeen wij hebben aangedragen. Heel jammer."


Commentaar

Sinds het wegvallen van MIK Kunsteducatie in 2015 is het aanbod op gebied van instrumentaal-, dans-, zang- en theateronderwijs danig versnipperd. Tal van commerciële partijen sprongen in het gat dat MIK achterliet. Daarnaast gingen de harmonieën en fanfares (hafa's) de opleiding van hun muziekleerlingen zelf verzorgen. Het leidde tot een onoverzichtelijk landschap beseffen alle betrokkenen. Maar vooralsnog komt er nog steeds geen eenduidigheid. Sterker nog: zoals het er nu uitziet, heeft Boxtel straks twee verschillende muziekloketten.

De verschillen van mening over de invulling van lokale kunst en cultuur in Boxtel beperken zich niet tot muziekeducatie. Begin 2015 zegde het gemeentebestuur de samenwerking op met Kunst Stichting Boxtel (KSB) met betrekking tot de zorg voor openbaar kunstbezit en ook de benoeming van cultuurverbinder Romijn Conen eerder dit jaar deed veel stof opwaaien. Het rapport over het culturele DNA van Boxtel (opgesteld door Conens kwartiermaker, de Bredase stadskunstenaar Vincent Koreman) leidde bovendien eerder al tot verontwaardigde reacties in het culturele veld.

Tijdens Culturale werd zaterdag op het plein voor Podium Boxtel daar nog eens fijntjes naar verwezen. Boxtheater voerde een openingsact op waarbij grote strengen breigaren door acteurs dwars door het publiek werden getrokken terwijl allerlei synoniemen voor het woord verbinden werden geroepen. Wij hebben geen cultuurverbinder nodig om mensen en groepen met elkaar te verbinden, was de boodschap.

Al met al lijkt een fikse machtsstrijd gaande tussen cultuurmakers in het veld en het gemeentebestuur vice versa. Cultuurverbinder Comen heeft onder meer tot taak voor vernieuwing te zorgen. Op zich geen slechte zaak. Maar misschien is het dan goed eerst veel plooien glad te strijken. Om te beginnen met het voorkomen dat er twee verschillende muziekloketten ontstaan en de muziekleerlingen én hun ouders de bomen door het bos nog altijd niet kunnen zien...

        Reageren?
        E-mail naar bc@brabantscentrum.nl.

Verbouwing AH:
supermarkt sluit
twaalf dagen

PÅL JANSEN

,,Alles wordt verbouwd: van vloer tot dak en wat er tussen zit", vertelt supermarktondernemer Ronald de Jong van Albert Heijn Boxtel. Morgen, vrijdag 21 september om 12.00 uur sluit de supermarkt voor twaalf dagen. Ook de Etos en Gall & Gall zijn dicht. Woensdag 3 oktober is de heropening.

De voorbije weken is al flink gewerkt aan de parkeerplaats en de gevel van de Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat. Maar ook de binnenkant krijgt een complete metamorfose. Zo wordt de ingang verplaatst naar de glazen pui die inmiddels gebouwd is, verandert de indeling van de supermarkt en worden Etos en Gall & Gall verplaatst. ,,De hele winkel wordt gestript", zegt De Jong. Voor de dagelijkse bezoeker van de super lijkt twaalf dagen een lange periode. Maar gezien de grootte van de verbouwing, zijn die dagen zo gevuld, weet De Jong: ,,Het wordt een pittige klus."

DRY MISTING

Bovendien is er straks meer te beleven in de supermarkt. De Jong: ,,Een van de dingen die wij bijvoorbeeld krijgen is 'dry misting'. Er komt boven de groenafdeling een vernevelaar die droge mist produceert. Zo ontstaat er een verkoelende lucht en blijven de groente en fruit langer vers. Het is echt 'superchill' om te zien", grapt de ondernemer.

Ook komt er een heel groot sushi-schap, worden losse bonbons verkocht en verrijst een zeven meter lange afdeling met tapas. Meer wil De Jong echter nog niet prijs geven. Woensdag 3 oktober is om 10.00 uur is de grote heropening. Die zal op 'geheel eigen wijze' gevierd worden, aldus de supermarktondernemer.

FOTO ONDER: Het personeel van de Albert Heijn kan niet wachten tot de verbouwing klaar is. Nog even geduld... (Foto: Paul Melis).