Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PRACHTIG ZOMERWEER TIJDENS FESTIVAL BOCKESPRONGEN

Volop verwondering in processiepark

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Wat een prachtige plek voor Bockesprongen. Het zou altijd in het Processiepark gehouden moeten worden!" De bezoekers van Bockesprongen waren het er zondag over eens: het parkje achter de Sint-Petrusbasiliek is dé perfecte plek voor het culturele festival. Tussen de bomen lieten bezoekers zich verwonderen door kunstenaars, uitvinders, theatermakers en muzikanten. En het lekkere nazomerzonnetje gaf de dag op Duinendaal een extra vrolijk tintje.

Schitteren als het meisje met de parel of vastgelegd worden in een schilderij van Jan Steen: het kon in het processiepark. Lonneke de Wit, Nicky van Erp, Maaike Jahne en Christel van Tooren lieten bezoekers plaatsnemen in een indrukwekkend decor, door een fotograaf werden ze vastgelegd. ,,We willen meer aandacht geven aan beeldende kunst", vertelde De Wit. ,,We zijn gestart met het festival van het levend schilderij. Dat moet een jaarlijks terugkerend evenement worden op Bockesprongen."

Volgend jaar moeten tijdens het festival meerdere levende schilderijen te zien zijn. Het viertal wil dan ook alle scholen, instellingen, verenigingen en instanties van de gemeente Boxtel vragen hieraan mee te doen. ,,Het wordt een wedstrijd waarbij de deelnemers goed moeten letten op belichting, kleding, de opstelling en houdingen. We hopen dat mensen op een andere manier naar schilderijen gaan kijken. Een werk is niet alleen maar prachtig of niet zo mooi, er zit een diepere laag achter. Door zelf een tableau vivant te maken, krijgen mensen meer oog voor de schilderkunst", aldus De Wit.

Tijdens Bockesprongen lieten bezoekers zich maar wat graag vereeuwigen op het 'schildersdoek'. Zo werd Thea uit Vught omgetoverd tot het meisje met de parel, naar het wereldberoemde werk van Johannes Vermeer. De zevenjarige Gies van Erp (,,ik ben bijna 8!") liet zich zelfs meerdere keren vastleggen als levend schilderij. ,,Ik vind het verkleden zo leuk", vertelde Gies enthousiast. ,,Je moet wel heel stil blijven zitten, maar dat ging eigenlijk best goed."

NAAR DE MAAN?

Er was ook wereldberoemd bezoek in het processiepark, althans een van de nazaten van een heel bekende uitvinder kwam naar Bockesprongen. Eddie 'Only' Edison - laatste familielid van Thomas Alva Edison - presenteerde zijn uitvindingen waarmee hij in de voetsporen trad van zijn bekende betovergrootvader. Zijn grootste wens? Zelf vliegen, het liefst naar de maan. De niet zo succesvolle uitvinder liet een jongen uit het publiek vliegen. De vlucht van Samuel mislukte eerst, omdat de stekker van de vliegmachine niet in het stopcontact zat. Maar uiteindelijk maakte de jongen toch een 'vlucht' door het park. Maar de pogingen van Edison zelf om naar de maan te vliegen, mislukten allemaal. ,,Dit is niet de maan, jullie zijn er nog", sprak hij teleurgesteld. ,,Maar het zal mij lukken, dat moet gewoon."

Succesvoller waren Wietske Vogels en Milan Seegers die met hun hoepelspektakel veel bewondering kregen van de vele bezoekers. Dat Wietske het zelfs voor elkaar kreeg zich om te kleden terwijl ze de hoepel draaiende hield, leverde haar een luid applaus op. ,,Ik kan ook best hoelahoepen, maar niet zo goed", bekende de zesjarige Julia. ,,Misschien moet ik meer oefenen, ik wil ook beroemd worden."

BEETJE DUIZELIG

Een beetje wankelend op zijn benen stapte Bo van der Heem (8) uit de caleidoscoop van theatergroep Dapper. In de spiegelcabine werden Bo en zijn vader flink heen en weer gedraaid. ,,Ik ben nu wel een beetje duizelig", bekende Bo. ,,Het was maar een klein hokje met allemaal spiegels. Ik zag mezelf heel erg vaak en we draaiden best hard. Het was niet echt eng, maar wel een beetje spannend."

De locatie tussen de bomen van het Processiepark was volgens de bezoekers een schot in de roos. ,,Prachtig, het evenement komt hier helemaal tot zijn recht", vond Piet Hendriks. Echtgenote Lina vulde aan: ,,Eigenlijk zou dit de vaste locatie voor Bockesprongen moeten worden. Het is zo ontzettend sfeervol en een beetje sprookjesachtig."

Rond eetcafé De Kerk kletsten bezoekers nog wat na met een biertje terwijl ze genoten van live-muziek. ,,Een topevenement", luidde het oordeel van een grote vriendengroep. ,,Volgend jaar komen we weer."

FOTO BOVEN: Een rol spelen in een levend schilderij? Dat was zondag mogelijk tijdens Bockesprongen... (Foto: Peter de Koning).