SONY DSC
SONY DSC Foto: Marc Cleutjens

MENVERENIGING VIERT EERSTE LUSTRUM

'Respect voor mens en
dier staat bij ons voorop'

JOLEEN VAN ROOIJ

De passie voor paarden zit al vier generaties in het DNA van de Boxtelse familie Van Berkel uit Boxtel. Samen erop uit met paard en wagen behoort dan ook tot haar meest favoriete bezigheid. Dit jaar viert menvereniging Paard & Plezier het vijfjarig bestaan. Tijdens dit lustrumjaar worden voor de bijna veertig leden diverse activiteiten georganiseerd.

Op 25 juni 2013 besloot Bart van Berkel, de huidige voorzitter, een eigen menvereniging op te richten. ,,Voorheen waren we actief bij menvereniging Aangespannen Ontspanning. Deze vereniging was echter veel meer wedstrijdgeoriënteerd, terwijl wij puur en alleen recreatief met deze sport en onze paarden bezig willen zijn", aldus Bart.

SAAMHORIGHEID

Iedere maand wordt door de leden een tocht van zo'n tien tot vijftien kilometer uitgezet. ,,We rijden bijvoorbeeld graag op landgoed Velder in Liempde. De familie Van Boeckel, eigenaar van het landgoed, is zeer begaan met onze vereniging. Voor elke tocht, waar dan ook, vragen we overigens eerst toestemming aan de landeigenaar", legt Bart uit. Dat niet alle leden over een eigen aanspanning (paard en wagen - red.) beschikken, mag de pret niet drukken. ,,Iedereen kan gezellig mee op zo'n dag. Wie niet op de wagen past, kan per auto of per fiets aansluiten. De sociale contacten en de saamhorigheid staan bij ons voorop", aldus de voorzitter van Paard & Plezier.

Dochter Conny Pennings en kleindochter Luna Pennings (9) zijn lid van de vereniging. ,,Er bestaat voor mij geen mooiere hobby dan dit. Ik ben als klein meisje vaak mee geweest met mijn opa", aldus Conny, waarmee ze op de vader van Bart doelt. Onze visie is; we werken sámen met het paard. We spelen niet de baas door 'macht en zweep'. Door respectvol met het paard om te gaan, maar wel met overwicht en duidelijkheid, creëer je een bijzondere band met dit prachtige dier, waardoor je samen enorm veel groei kunt doormaken en vooral veel van elkaar kunt genieten. Dat is zo fantastisch!", legt Conny uit.

,,We helpen elkaar daar waar nodig en tijdens onze tochtjes of uitjes houdt iedereen een oogje in het zeil betreft het welzijn van mens en dier. We zijn een hechte groep en hopen nog lang door te mogen gaan met onze vereniging", vertelt Van Berkel. ,,Gezien de leeftijdsopbouw van onze leden zijn een paar nieuwe menners van harte welkom", vult zijn dochter aan. Vanwege het jubileum vinden dit jaar extra activiteiten plaats. Zo werd eerder dit jaar een kamp georganiseerd.

PAADENZEGENING

Zondag 23 september staat de jaarlijkse paardenzegening op de agenda. De zegening vindt plaats om 13.30 uur bij de Mariakapel aan de Heikant in Esch. Ook alle aanwezige menners en passagiers krijgen de zegen. Belangstellenden zijn welkom om zich bij de plechtigheid rond de kapel aan te sluiten.

FOTO'S ONDER: De Boxtelse menclub telt 38 leden. Iedere maand wordt een tocht met een lengte van tien tot vijftien kilometer gereden. (Kleine foto: Paard & Plezier).

Jaarlijks wordt bij de Mariakapel aan de Heikant in Esch een paardenzegening georganiseerd. De activiteit vindt plaats op zondag 23 september. (Grote foto: archief Brabants Centrum, Marc Cleutjens).

Afbeelding