Afbeelding
Foto: Ruud van Casteren

HÉLÈNE VAN AS VERLAAT BOXTELSE POLITIEK

Roel de los Hoyos nieuw gemeenteraadslid CDA

HENK VAN WEERT

Nadat een commissie uit de gemeenteraad zijn geloofsbrieven controleerde en in orde bevond, is Roel de los Hoyos (24) dinsdagavond door burgemeester Mark Buijs beëdigd tot raadslid voor het CDA. Hij neemt de zetel in van Hélène van As die eind vorige maand onverwacht haar afscheid bekendmaakte.

De los Hoyos studeert fiscale economie en deed de voorbije jaren politieke ervaring op als lid van de CDA-steunfractie.

FRACTIEVOORZITTER

De rol als fractievoorzitter van de christendemocraten is overgenomen door Vera Brouns, die zich in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar ook ontpopte als wethouderskandidaat. Het CDA bleef echter buiten het college van B en W. Het derde fractielid is Kübra Atalay, die samen met Van As en Brouns in 2014 haar debuut in de Boxtelse politieke arena maakte.

FOTO BOVEN: Roel de los Hoyos (24) is dinsdag benoemd tot lid van de Boxtelse gemeenteraad namens het CDA. (Foto: Ruud van Casteren).


Overlast van vliegverkeer

Is het u ook opgevallen dat er sinds dit jaar veel meer vliegtuigen vrij laag over komen vliegen nadat ze opgestegen zijn vanaf Eindhoven Airport? Nou, ons wel helaas! Bij navraag is gebleken dat men meer gebruik is gaan maken van de startbaan in (noord)oostelijke richting.

Deze route loopt over een deel van Boxtel en Lennisheuvel. De vliegtuigen draaien af naar het zuiden ter hoogte van Banisveld (officieel stiltegebied). Deze baan wordt nu vaker gebruikt op het moment dat de wind uit die richting komt.

En jawel, de afgelopen drie maanden met al dat prachtige weer, is dat dus het geval geweest. Uitgangspunt was dat 30 procent van alle vluchten deze route zou gaan gebruiken, de tellingen wijzen nu uit dat dit in mei, juni en juli voor 70 procent van de vluchten daadwerkelijk is gebeurd.

Wij hebben de afgelopen maanden diverse klachten ingediend, maar de antwoorden die je daarop krijgt zijn niet meer dan een standaardverhaaltje, waarmee je nu niet echt het gevoel krijgt dat men ons serieus neemt. Navraag bij de gemeente laat zien dat Boxtel niet bij de overleggen betrokken wordt met omliggende gemeenten omdat we tot voor kort geen partij hierin waren. De gemeente heeft overigens via Eindhoven Airport wel netjes antwoord gegeven op onze vraag of het klopte dat er wat veranderd was, dus daar hebben we geen klachten over.

Daarom de vraag aan iedereen die dit ook opgemerkt heeft, er niet blij van wordt en ook graag wil dat er wél naar gekeken wordt: dien ook een klacht in, telkens als je je eraan stoort. Dan lopen de aantallen klachten in de rapportage op en zal men het uiteindelijk het wel moeten gaan bespreken, ook met onze gemeente. Klachten kunnen gemeld worden via: samenopdehoogte.nl/melding-indienen. De komende jaren wordt het aantal vluchten flink uitgebreid, dus dit wordt alleen maar erger...

        WILLO SCHELLEKENS


GEMEENTE WACHT OP REGIONALE PROGNOSES

Balans: 'Boxtel, koop nu bedrijfsgrond Vorst C'

HENK VAN WEERT

Oppositiepartij Balans in de Boxtelse gemeenteraad heeft het college van B en W opgeroepen de kans aan te grijpen om gronden aan te kopen op het toekomstige bedrijventerrein Vorst C. Wethouder Eric van den Broek (economische zaken) heeft geen intenties om daarvoor stappen te ondernemen, liet hij dinsdagavond weten.

Volgens fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans is het zaak dat gemeente een actievere grondpolitiek voert. ,,Voor een goede economische ontwikkeling lijkt ons één van de belangrijkste voorwaarden dat er voldoende bedrijfsgrond beschikbaar is en/of komt", stelde Van der Zanden dinsdagavond. Hem was ter ore gekomen dat er gronden te koop zijn. Wethouder Van den Broek antwoordde dat hij diezelfde dag een startbijeenkomst had met werkgevers die in de toekomst meer ruimte nodig hebben. De uitkomsten van deze gesprekken neemt hij mee in de regionale discussie over uitbreiding van bedrijventerreinen.

REGIONALE AANPAK

Ook meldde Van den Broek dat vandaag, donderdag 20 september het concept wordt gepresenteerd van de onderzoeksresultaten van de regionale prognoses op dit gebied. ,,Landelijk én provinciaal is afgesproken dat alleen vraaggericht nieuwe bedrijfsterreinen worden ontwikkeld. Aantoonbare vraag naar bedrijfsgrond wordt vervolgens in regionaal verband besproken." Gronden op Vorst C aankopen, lijkt Van den Broek dan ook geen goede stap. En als dat al wel zo was, gaf hij aan, is het uit strategische overwegingen niet verstandig hierover in het openbaar te discussiëren.