Afbeelding
Foto:

ZLTO, TRANSITIE BOXTEL EN OVL IN DUURZAME WEEK:

Denkpatronen over dierlijke productie en duurzaamheid proberen doorgronden

In het kader van de Duurzame Week Boxtel hebben ZLTO Dommel en Aa en de Ondernemersvereniging Liempde (OVL) de handen ineen geslagen. Zij organiseren, op voortouw van de werkgroep Duurzame Boxtel Week een interactief seminar op dinsdagmiddag 9 oktober. Onderzoeker, wetenschapper én communicatiedeskundige Hanneke Nijland gaat dan aan de slag met ondernemers, boeren en inwoners. Samen gaan zij uitzoeken waar hun visies over dierlijke productie staan op de duurzaamheidsschaal.

Nijland werkt voor universiteiten, overheden, stichtingen en andere organisaties. Haar focus en professionele achtergrond ligt op de relatie tussen mens, dier en natuur. Zij kent het klappen van de zweep en wil niets liever dan dat mensen ook echt weten waarom ze zo denken en waardoor ze de keuzes maken die ze maken. ,,Door de inzichten uit het seminar ga je bovendien naast jezelf ineens ook andersdenkenden veel beter begrijpen", stelt David Andreae van de werkgroep Duurzame Week Boxtel.

RELATIVEREN

Het seminar is voor iedereen die wat verdwaald is in de veelheid van argumenten over veeteelt en de gevolgen daarvan en als je een duidelijk overzicht wilt krijgen van de logica van verschillende manieren van redeneren en keuzes. ,,Absoluut niet moraliserend of sturend, maar informerend en bewustmakend. Het onderwerp veeteelt en duurzaamheid is beslist een serieuze zaak. Maar toch gaat dit seminar ook een andere kant op. Met de focus op denkpatronen zullen de deelnemers nog versteld staan van zichzelf. Denk niet dat dit seminar zwaar en serieus is door het veelal beladen onderwerp. Het tegendeel is waar, er wordt ook veel gelachen en gerelativeerd. Of je dieren houdt of niet, vlees eet of niet, maakt hierbij niet uit", aldus Andreae.

INSCHRIJVEN

Het seminar wordt dinsdag 9 oktober van 14.00 tot 16.30 uur gehouden in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg in Liempde en is in eerste instantie bedoeld voor leden van boerenorganisatie ZLTO en ondernemersvereniging OVL. Na 23 september kunnen ook andere geïnteresseerden zich aanmelden bij Nadja van Berkel, e-mail: naddie@wxs.nl. Dit seminar is gratis en wordt aangeboden door Duurzame Week Boxtel in samenwerking met Transitie Boxtel, ZLTO Dommel en Aa en OVL.


Longarts geeft lezing over palliatieve zorg

Voorafgaand aan de internationale Dag van de Palliatieve Zorg houden stichting Nabij en diverse zorginstellingen uit Boxtel een lezing op woensdag 10 oktober. Deze wordt gegeven door Sander de Hosson, longarts uit Assen waar hij patiënten behandelt die een ongeneeslijke ziekte hebben. De lezing vindt plaats in het Jacob-Roelandslyceum en duurt van 19.30 tot 22.00 uur.

De Hosson deelt zijn ervaringen met palliatieve zorg en vertelt over zijn boek Slotcouplet, waarin hij uiteenlopende verhalen uit de dagelijkse praktijk beschrijft. De longarts vertelt openhartig wat hij denkt en voelt, hoe hij handelt bij vaak ingewikkelde ziektegeschiedenissen en hoe hij worstelt met de vraag die veel dokters hebben: 'Waar ligt de grens van geneeskunde?' De avond wordt muzikaal omlijst door Harry Hendriks.

Wie de gratis lezing wil bijwonen, kan zich tot 1 oktober aanmelden bij Charlotte de Windt, telefoonnummer 06-14 48 73 41 of www.stichtingnabij.org.

Vredesweek: op reis met Abraham in moskee Boxtel

De Boxtelse geloofsgemeenschappen, zowel christenen als moslims, houden in de Vredesweek een gezamenlijke bijeenkomst in de moskeeën op Hoogheem 483. Bezoekers gaan er morgen, vrijdag 21 september 'op reis met Abraham'.

De Vredesweekbijeenkomst wordt gehouden door de besturen van de Marokkaanse en Turkse moskee, van de Protestantse Gemeente Boxtel en van de plaatselijke Heilig Hartparochie.

Het verhaal van de aartsvader wordt zowel in het Nederlands als het Arabisch behandeld.

ZINGEN

Tijdens de avond wordt gezongen en komen diverse beelden van Abraham voorbij. Ook de geschiedenis van de aartsvader die zowel in de bijbel als de koran een prominente plek inneemt, wordt behandeld. De avond, die duurt van 18.30 tot 20.00 uur, wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

De Rots

VRIJDAG 21 SEPTEMBER

Biljarten        13.00

Kaarten KBO        13.30

ZATERDAG 22 SEPTEMBER

Veteranendag        10.00

ZONDAG 23 SEPTEMBER

Markt Vogelvreugd/Ons Ideaal        13.00

MAANDAG 24 SEPTEMBER

Yoga SUB        09.00

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Schildersclub Oircol        13.00

Spelletjes AVO        13.00

Zenmeditatie        19.30

Tai chi        19.30

DINSDAG 25 SEPTEMBER

Dagbesteding Oost        09.00

Gym AVO        09.30

Biljarten        13.00

Spelletjes AVO        13.00

Vergadering vogelclub        20.00

WOENSDAG 26 SEPTEMBER

Knutselen AVO        09.30

Naailes SUB        13.00

Spelletjes AVO        13.00

Countrydansen        18.30

Bridgeclub De Rots        19.30

DONDERDAG 27 SEPTEMBER

Spelletjes AVO        09.30

Spelletjes AVO        13.00

Quilten        13.30

Bloemschikken SUB        13.30

Funny Country Dancers        19.00


NIEUWKOMERSDAG TREKT RUIM HONDERD MENSEN

Boxtel heet nieuwe inwoners welkom

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Uiteraard moet ik als burgemeester dit dorp verkopen", grapte burgemeester Mark Buijs zaterdag in de raadzaal van het gemeentehuis. Die dag werd de traditionele Nieuwkomersdag georganiseerd om inwoners een warm welkom in de gemeente te heten. Extra aandacht was er voor de mensen die onlangs de Nederlandse nationaliteit hadden gekregen.

,,Het is voor ons altijd weer een hoogtepunt om nieuwe inwoners te mogen ontvangen", stelde Buijs. ,,Nieuwe aanwas verfrist de zaak. Dat hoorde ik zojuist al van Carmen, die vanuit Oisterwijk naar Boxtel is verhuisd. Zij nodigde de hele buurt uit op de koffie en binnenkort vindt er een buurtbarbecue plaats. Nieuwkomers zorgen voor verbinding, zo blijkt."

IN MOEDERTAAL

Voor de Nieuwkomersdag werden niet alleen inwoners uitgenodigd die naar Boxtel zijn verhuisd. Ook mensen die onlangs een Nederlandse paspoort in ontvangst mochten nemen, waren welkom. Zij werden een voor een door de burgemeester naar voren geroepen en kregen een begroeting in hun moedertaal én een tasje met Nederlandse spulletjes, zoals bloembollen, drop én een spaarpotje in Delfts blauw. ,,Maar blijft naast sparen vooral genieten, hoor", zei burgemeester Buijs. ,,Centjes mogen rollen..."

FRISSE NEUS HALEN

Na een presentatie van wijkmakelaar Hans Mols over de visie Meewerkend Boxtel was het tijd om een frisse neus te halen. Wethouders Marusjka Lestade, Herman van Wanrooij en Peter van de Wiel leidden de aanwezigen langs interessante plekken in Boxtel, zoals de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen. Na afloop was er nog gelegenheid een hapje en drankje te nuttigen in De Link, het werkcafé van het gemeentehuis.

FOTO ONDER: Het gemeentebestuur nam deelnemers aan de Nieuwkomersdag op sleeptouw om hen enkele bijzondere Boxtelse plekjes te tonen. (Foto: Annelieke van der Linden).