Afbeelding
Foto:

What's Up, Kitabu?

Mensen die afgelopen jaar in Boxtel zijn komen wonen of onlangs de Nederlandse nationaliteit kregen, werden zaterdag welkom geheten tijdens de traditionele Nieuwkomersdag. De driejarige Kitabu Ceesay kwam samen met zijn ouders naar het gemeentehuis en vertelt, met wat hulp van zijn vader Jamang en moeder Manon, over de dag en over Boxtel...

Wat vind je leuk aan Boxtel? ,,De auto's. En dino's", vertelt Kitabu. Manon vult aan: ,,Of we nou 's ochtends vroeg of 's avonds laat langs het Oertijdmuseum rijden, hij wil áltijd naar de dinosaurussen. Ook een wandeling door het bos vindt hij leuk." Kitabu: ,,Ik heb zelf ook kleine dino's. Tyrannosaurus Rex is mijn favoriet."

Ga je al naar school? Kitabu: ,,Nu ga ik nog naar Domino. En als ik vier word, mag ik naar De Spelelier." Manon: ,,Dat is in november."

Manon, wat vinden jullie van Boxtel? ,,We zijn hier drie jaar geleden komen wonen, vooral uit praktisch oogpunt. Vanuit Boxtel zijn veel steden makkelijk bereikbaar en dat was handig, omdat Jamang op zoek was naar een baan. We hebben het hier goed naar onze zin. Drie jaar geleden werden we ook al uitgenodigd voor de Nieuwkomersdag. Dat was zo'n leuke activiteit, dat we graag weer wilden komen!"

Burgemeester Mark Buijs voorzag iedere aanwezige op de Nieuwkomersdag van een warm welkom. De mensen die onlangs de Nederlandse nationaliteit hadden gekregen, werden extra in het zonnetje gezet. Zo ook Jamang, die oorspronkelijk uit Gambia komt. Samen met Kitabu werd hij naar voren geroepen om een tasje met Nederlandse spullen als drop en bloembollen in ontvangst te nemen. Kitabu kreeg nog een fraai ballonkunstwerk van een aanwezige clown en mocht, net als alle andere kinderen, de ambtsketen van de burgemeester even dragen. Vol trots poseerde hij met zijn vader en burgemeester Buijs voor de foto die zijn moeder nam. En zijn reactie na afloop? ,,Mag ik de ketting mee naar huis nemen?" (Foto: Annelieke van der Linden).