Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

GEMEENTEBESTUUR HELPT HANDJE MEE OP DE KLEINE AARDE

Op Voedseltuin komt wereld bij elkaar

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De aanwezige vrijwilligers van de Voedseltuin waren het er donderdag allemaal over eens: burgemeester Mark Buijs en wethouder Herman van Wanrooij mogen vaker een ochtendje komen helpen. ,,Dan krijgen we vast weer zo'n luxe lunch", grapten ze. En de gemeentebestuurders? Die toonden zich onder de indruk van het project en nodigden als tegenprestatie alle vrijwilligers uit op het gemeentehuis...

Terwijl burgemeester Buijs de vrijwilligers hielp om de sinaasappelsap, koffie en broodjes klaar te zetten, stond wethouder Van Wanrooij nog in de tuin om het veld in orde te maken waar eerder die dag wortels waren gerooid. ,,Die zijn net opgehaald door een chauffeur van de Voedselbank en worden verdeeld onder de cliënten. Verser kan niet", aldus projectleider Theodoor van Leeuwen van de Voedseltuin. Hij is blij met de interesse vanuit de gemeente. ,,Het is belangrijk dat bestuurders een keer in de tuin zijn geweest. Dan weten ze waar ze het over hebben." Van Wanrooij: ,,We zijn er geweest en zagen dat het goed was..."

SOCIALE FUNCTIE

Terwijl iedereen zich tegoed deed aan de soep van pompoenen uit de Voedseltuin en verse broodjes, sprak de burgemeester vol lof over het initiatief. ,,Het is al geweldig en uniek dat cliënten van de Voedselbank door deze tuin over verse groenten beschikken. Daarnaast kent de Voedseltuin een sociale functie. Ik zie hier allerlei vrijwilligers met uiteenlopende culturele achtergronden en met een eigen verhaal, soms behoorlijk heftig. Zij krijgen de kans hier aan de slag te gaan, op adem te komen en hun verhalen met anderen te delen die ze hier ontmoeten. Er komt op De Kleine Aarde letterlijk een wereld bij elkaar." De burgemeester was dan ook niet verbaasd toen hij van Van Leeuwen hoorde dat lokale bedrijven de Voedseltuin op alle mogelijke manieren sponsorden. ,,Wat je doet en betekent voor de gemeenschap, krijg je terug."

Buijs en Van Wanrooij namen de tijd om met iedere aanwezige vrijwilliger uitgebreid te spreken. ,,Duidelijk is dat iedereen het hier naar z'n zin heeft", aldus de burgemeester. ,,Terwijl mensen soms zulke hoge bergen moesten bewandelen, zoals de Syriërs die hier aan de slag zijn. Daar ben ik echt van onder de indruk. Ik weet zeker dat hier een proces op gang komt. Door met andere vrijwilligers in de tuin te werken, leer je elkaar kennen en komen de verhalen los."

GETRAKTEERD

Anja is een van de vrijwilligers van het eerste uur. ,,Het is altijd heerlijk hier te zijn. Sneeuw of zon: het maakt me niet uit. Je ziet een klein zaadje tot plant uitgroeien en daarnaast werk je met allerlei mensen samen. Soms is het jammer dat mensen maar voor korte tijd blijven. Je werkt intensief met ze samen en ineens zijn ze weg. Maar ik blijf hier werken, hoor. Mijn zus woont in het buitenland en ik had haar lang niet gezien. Ze zei dat ze echt kon zien dat de Voedseltuin mij goed heeft gedaan", straalde Anja.

Hoewel de burgemeester aangaf niet iedere week te kunnen helpen, stelde hij dat het niet de laatste keer was dat hij een bezoek bracht. En om iets terug te doen voor de vrijwilligers, nodigde Buijs ze uit op het gemeentehuis voor een rondleiding met hapje en drankje. ,,Ik word hier immers ook getrakteerd..."

FOTO BOVEN: Vrijwilligers van de Voedseltuin kregen vorige week een ochtend hulp van burgemeester Mark Buijs en wethouder Herman van Wanrooij. (Foto: Gerard Schalkx).


Tweedehandsmarkt

Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal houdt op zondag 23 september van 13.00 tot 16.00 uur een tweedehandsmarkt in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat te Boxtel. Particulieren bieden op ruim zeventig tafels hun goederen aan, zoals kleding, speelgoed, glas- of aardewerk, boeken en cd's. De entreeprijs bedraagt een euro, kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang.

Stijldansen 50-plussers

In oktober start Ad Jussen in Hobbycentrum Boxtel lessen in stijldansen. Donderdag 27 september verzorgt de voormalig wedstrijddanser om 19.00 uur een introductieles, die elke laatste donderdag van de maand (met uitzondering van december) wordt herhaald. Maandagavond 1 en dinsdagmiddag 2 oktober starten twee series lessen die wekelijks anderhalf uur duren. De cursus duurt tot eind april. Meer info: www.hobbycentrumboxtel.nl.