Afbeelding
Foto: Boxtelaar zeg het maar

HOE WE MET SOCIALE MEDIA IN ONZE REGIO OMGAAN

Het idee achter Boxtelaar, zeg het maar!

,,Ja, Francy: je hebt het te vaak over die kinderkoppen op de Burgakker gehad", zegt Lisette stellig. Een aantal keien ontbreken in de Boxtelse straat en beheerder Francy van Heertum poste daar meerdere keren een bericht over. Er vindt een levendig en open gesprek plaats met haar en Lisette van den Boogaard over 'hun' Facebookpagina. Nou, niet zozeer die van hun: alle tweeduizend leden kunnen hun ervaringen en grieven delen. ,,De groep is voor het delen van kennis, ideeën en klachten van de meewerkende, meedenkende Boxtelaar voor een nog mooier Boxtel!", zegt Francy daarover.

De online discussiegroep Boxtelaar, zeg het maar! ontstond vanuit het comité Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE dat drie jaar geleden werd opgericht om het parkeervergunningsplan van de Boxtelse politiek in de dorpskern tegen te gaan. De bijbehorende en gelijknamige discussiepagina op Facebook werd een succes: er is een blauwe zone ingevoerd. Francy: ,,Toen merkten wij: dáár kunnen we iets mee bereiken."

Vanuit diezelfde gedachte ontstond Boxtelaar, zeg het maar!. Francy en Lisette verdienen geen geld aan de pagina, maar willen hun tijd investeren om het verschil te maken 'in Boxtels belang'. Bij veel besluiten vragen zij zich af: kan het gemeenschapsgeld niet beter besteed worden? Zo zegt Lisette: ,,Er kwam een nieuw wegdek op de Raapakkerbrug. Nu krullen de randen ervan omhoog." Of Francy, die veel in contact komt met jongeren door vrijwilligerswerk: ,,De gemeente vroeg mee te denken over hoe ze de jeugd moet bereiken, hoor je een tijd niets en opeens staat in de krant dat er zoveel ton wordt besteed om meer jongeren te bereiken..."

KRITISCHE NOOT

Met name Francy kraakt regelmatig een kritische noot op de gemeente Boxtel. Of ze 'stelt iets aan de kaak': over zaken die ze zelf tegenkomt, maar ook namens mensen die liever anoniem blijven. En dat is niet aan dovemansoren gericht, denkt het tweetal. ,,Reken maar dat de gemeente alles meeleest", weet Lisette. Maar als er berichten komen waarbij kritiek wordt geuit tegen de gemeente, wordt die wel eerst geïnformeerd, vertelt Francy. Lisette: ,,Eigenlijk helpen we de gemeente."

Immers, dat is óók een gedachte achter de pagina: benoem het als er iets fout gaat of beter kan. Dan kan er iets mee gedaan worden. Maar kritiek slaat vaak om in negativiteit en cynisme, zien Francy en Lisette. Soms roepen mensen echter maar iets, weten ze ook.

Hoewel er nog nooit iemand is geblokkeerd, worden mensen wel aangesproken op hun gedrag, mocht dat nodig zijn. ,,Waar ik echt niet tegen kan, is als je reageert om iemand pijn te doen. Je mening geven hoeft niet ten koste te gaan van een ander", zegt Lisette. Het medicijn? ,,Met humor benaderen, vriendelijk blijven... Ervoor zorgen dat iemand zich niet aangevallen voelt."

'LAMME NIE LACHEN'

Er komen ook regelmatig positieve berichten en reacties voorbij over Boxtel: van mooie plekjes tot aan interessante activiteiten. Bovendien doet het tweetal zijn best om de balans van positief en negatief te bewaken. Lisette neemt daarbij een neutrale rol op zich en geeft regelmatig positieve injecties aan het debat. ,,Ik probeer dat vaak met stellingen, daar denken we vaak echt lang over na", vertelt ze. Soms lukt dat aardig, soms wordt dat compleet verkeerd opgepakt, zegt ze: ,,Laatst was de stelling: 'de gemeente doet zijn uiterste best om Boxtel bruisend te maken'." 'Lamme nie lachen' en 'wanneer beginnen ze ermee dan': het waren enkele reacties onder het bericht.

Maar die reacties moeten ook in perspectief worden geplaatst. Weliswaar heeft de pagina 2.000 leden, maar er zijn slechts zo'n honderd mensen die reageren en/of iets posten, zo valt terug te lezen in de statistieken. Ontzettend veel mensen lezen mee, zegt Francy: ,,Soms reageren slechts tien mensen op een artikel, maar hebben 1.400 man het bericht wél gezien." De beheerders hopen echter dat meer mensen gaan bijdragen: ,,Ons doel is dat wij straks niet meer nodig zijn."

AFBEELDING BOVEN: Een greep uit de Facebookpagina Boxtelaar zeg het maar: een pagina waar volop discussie plaatsvindt over Boxtelse zaken.

Afbeelding