Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BISSCHOP DE KORTE ZEGENT MIDDELEEUWSE GRAFSTENEN IN

Tastbare overblijfselen van kerkhistorie Gemonde

Tijdens de aanleg van een nieuw middenpad op de begraafplaats aan de Dorpstraat in Gemonde stuitte de graafmachine op gedeeltes van de fundering van een kerk die daar van 1825 tot 1926 heeft gestaan. Hieronder waren enkele middeleeuwse grafstenen gemetseld, de enige tastbare overblijfselen van een 1.100 jaar lange kerkgeschiedenis. Reden om deze zerken een bijzonder plekje te geven én door bisschop Gerard de Korte in te laten zegenen op Sint-Lambertusdag...

,,We staan hier op een bijzondere plek. Een plek met een heel lange geschiedenis", zo sprak Jan van Leeuwen namens de werkgroep archeologie van heemkundevereniging Den Hogert de aanwezigen zaterdagavond toe. Kort daarvoor vond de jaarlijkse processie naar de kapel op begraafplaats aan de Hogert plaats.

Naast de leden van de plaatselijke gilden Sint-Joris & Sint-Catharina en Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan was ook bisschop Gerard de Korte van de partij. Hij zegende de grafstenen in en onthulde het paneel dat aan de buitenmuur van de kapel is bevestigd. ,,Dat de stenen hier nu hangen is mede te danken aan de financiële bijdrage van de gemeente Sint-Michielsgestel en de hulp van Gerry van der Eerden, waarnemend beheerder van de Gemondse begraafplaatsen, die bij de besluitvorming heeft meegedacht en veel van de werkzaamheden zelf heeft verricht", aldus Van Leeuwen.

WILLEM, JENNEKE, METKE

Van Leeuwen schetste vervolgens de kerkhistorie in Gemonde. In 1950, enkele jaren voordat begraafplaats aan de Hogert in gebruik werd genomen, organiseerde professor Glazema van het Rijksinstituut voor Oudheidskundig Bodemonderzoek een grote archeologische opgraving. Vervolgens werden de resten van een opeenvolging van kerkgebouwen sinds de achtste eeuw aangetroffen. Omstreeks 1100 werd in Gemonde de eerste stenen kerk gebouwd op de Hogert. Die werd in 1648 op last van de Staten-Generaal in Den Haag gesloten. Het gebouw raakte in verval en toen de kerk aan de parochie werd teruggegeven was hij te gevaarlijk geworden om te gebruiken.

Men besloot een nieuwe kerk te bouwen, maar nu in het dorp, op de plek waar nu de oude begraafplaats ligt. Bouwmateriaal was duur, dus werd zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de stenen van de oude, vervallen kerk op de Hogert. Zelfs de grafstenen uit de vloer werden hergebruikt en wel in de fundering van de nieuwe kerk. Ruim honderd jaar later, in 1926, werd het stenen kerkgebouw vervangen door de huidige Sint-Lambertuskerk. De vorige werd afgebroken, op enkele stukken fundering na die in de grond onder het middenpad van de oude dorpsbegraafplaats bleven liggen.

Tijdens de vernieuwing van het looppad kwamen die restanten aan het licht, met daarin enkele, goed bewaarde middeleeuwse grafstenen gemetseld. Het gaat om de gezamenlijke zerk van Willem Haubrakes die vermoedelijk ergens in de zestiende eeouw overleed, zijn vroeg overleden eerste vrouw Jenneke (sterfjaar is vermoedelijk 1523) en zijn tweede vrouw Metke (sterfjaar anno 1544). Van Leeuwen: ,,We hopen dat ze nog heel lang mogen getuigen van de eeuwenlange kerkgeschiedenis op deze bijzondere plek."

FOTO BOVEN: Bisschop Gerard de Korte zegende de middeleeuwse grafstenen in die een plekje hebben gekregen in de kapel op begraafplaats aan de Hogert. (Foto: Gerard Schalkx).


Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met zang door het Essche Mannenkoor. Voorganger is pater Hans de Visser. Intenties voor Bertus en An v.d. Struijk- v.d. Berk (mgd); Harrie v.d. Meijden; Janske, Frans en Frits v.d. Aker; Martien v.d. Zanden (mgd); voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Deze kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 worden gedeponeerd. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Voorganger is pastoor Joe. Intenties voor Jan Geerts (mgd); Huub v. Rooij (sterfdag).

DINSDAG 19.00 vespers, liturgisch avondgebed.

MEDEDELINGEN

* Gebedsgroep. Donderdag 20 september komt de Emmausgebedsgroep om 18.45 bijeen in het parochiezaaltje.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst geleid door drs. W. van de Wouw uit Nuenen. Organist is Hans van der Haagen. Voor de kinderen is er een zogeheten lange Paks, zij vieren hun eigen dienst in De Schakel.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Mw. ds. Corrie Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Vredesweek. Morgen, vrijdag 21 september wordt in de Marokkaanse en Turkse moskee op Hoogheem tussen 18.30 en 20.00 een ontmoeting voor jong en oud gehouden in het kader van de Vredesweek. Elders in deze krant is daarover meer te lezen.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook in het kerkblad en op www.pg- boxtel.nl.

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft voor zijn leden komende week de volgende activiteiten op het programma.

DINSDAG 25 SEPTEMBER

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Walnoot.

DONDERDAG 27 SEPTEMBER

13.30 Bridgen in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 28 SEPTEMBER

08.30 autorijvaardigheidstest in De Walnoot.

13.30 rikken en jokeren in Orion.

ZONDAG 30 SEPTEMBER

11.00 Boxtel Oost dag; de KBO is tot 16.00 ook aanwezig.


Cursus Petrus-o-logie

Heemkunde Boxtel verzorgt tot eind november opnieuw een serie cursusavonden over de Sint-Petrusbasiliek waarin een aantal historische en culturele aspecten van het monumentale kerkgebouw worden belicht. De cursus start 2 oktober met een kennismaking met de basiliek. Vanaf 23 oktober volgen wekelijkse cursusavonden op dinsdag. De cursus Petrus-o-logie wordt zaterdag 24 november afgesloten met een bezoek aan de basiliek. Deelname kost 65 euro per persoon, inclusief syllabus. Aanmelden kan tot 19 september via e-mail: secretaris@heemkundeboxtel.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding