Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OPEN HUIS IN ATELIERS EN WONINGEN

Kunstroute loopt als Rode Draad door Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Schilderijen en beelden zijn tijdens een atelierroute vaak te zien zijn. Ook tijdens de Rode Draad in Boxtel laten diverse kunstenaars deze vormen van beeldende kunst zien. Dit jaar zijn er echter ook enkele nieuwe uitingen te bezichtigen op zaterdag 22 en zondag 23 september. ,,Die afwisseling maakt het programma ook in het zestiende jaar fris."

Aan het woord is Ferdy Steger, hij is samen met Femke Lagerweij organisator van de Rode Draad én tevens deelnemend kunstenaar. Twee jaar geleden kreeg Steger de vraag of hij de kunstroute wilde organiseren van oprichters Truusje van den Breekel en Gerda Fraanje. Om het evenement voort te laten bestaan besloot hij de taak op zich te nemen. De kunstenaar zag ook mogelijkheden om de Rode Draad voor een breder publiek toegankelijker te maken en ging daarmee aan de slag. De kunstroute is nu dan ook onderdeel van de culturele QQLQ-week. ,,De basis blijft hetzelfde, kunstenaars die hun werk exposeren en verkopen bij hen thuis, in een winkel of atelier", geeft Steger aan. ,,We hebben dit jaar een flinke slag gemaakt in onze pr. Zo zijn onze flyers in de hele regio verspreid en hebben we nu ook een website. Op deze manier willen we ieder jaar weer een stapje vooruit doen in", aldus de organisator.

BIBLIOTHEEK

Voor deze editie van de kunstroute is contact gezocht met cultuurverbinder Romijn Conen en dat heeft een nieuwe, kunstzinnige toevoeging opgeleverd. Op de bovenste verdieping van de bibliotheek aan de Burgakker presenteren Bas van den Biggelaar en Maaike en Chloe Jahne voor het eerst tijdens de Rode Draad hun werken. Van den Biggelaar toont grafisch werk, moeder en dochter Jahne hebben beiden een heel verschillende stijl. Zo mixt Maaike foto's met muziek en Chloe brengt surrealistische tekeningen en composities. Steger: ,,Conen wilde graag andere soorten kunstenaars onder de aandacht brengen en heeft deze drie creatievelingen gevraagd om een bijdrage. Het zou mooi zijn als we in de komende jaren op deze manier nog meer gevarieerde disciplines kunnen laten zien."

Wat de organisator wel opvalt, is dat er geen multiculturele kunstenaars aan de Rode Draad meedoen. Steger: ,,Dat vinden we erg jammer, het zou positief zijn voor het totale programma. We hebben er dit jaar al veel energie in gestoken om artiesten uit een andere cultuur te vinden, maar dit blijkt toch lastig. Natuurlijk blijven we ook de komende jaren zoeken."

RODE BALLONNEN

Op ruim vijfentwintig locaties worden kunstwerken geëxposeerd. Dat varieert van galeries tot tuinen en van winkels tot woningen. Ruim 25 professionele- en amateurkunstenaars uit Boxtel maar ook van daarbuiten, tonen schilderijen, beelden, foto's en andere kunstobjecten. Het merendeel van de locaties is in en rond het centrum te vinden, maar ook in de omliggende wijken tonen kunstenaars vanuit hun woning kunstwerken. De Rode Draad dankt zijn naam aan de rode ballonnen die de diverse expositielocaties markeren. Deze zijn beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De kunstenaars geven zelf uitleg over hun werk. Meer informatie is te vinden op www.rodedraad.art.

FOTO ONDER: Tijdens de Rode Draad op zaterdag 22 en zondag 23 september is op 25 locaties kunst te bekijken. (Archieffoto: Gerard Schalkx).