Afbeelding
Foto:

TWEEDUIZEND DRUMMERS BIJEEN OP SCHEVENINGSE STRAND

Concordia drumt met Zuiderwijk

Het is binnen de muziekwereld een bekend geheim: een slagwerker kan zijn of haar handen niet stil houden. Altijd wordt er iets gevonden om op te tikken of trommelen. Het is dus niet gek dat, als je tweeduizend slagwerkers bij elkaar zet, er echt geen houden meer aan is. Toch lukte het zondag de beroemde drummer Cesar Zuiderwijk van Golden Earring om dat aantal in het gareel te krijgen én te houden.

Uit het hele land waren drummers naar Scheveningen getrokken om daar op het strand, onder leiding van de initiatiefnemer, met elkaar de trommels te beroeren. Onder hen de leden van de slagwerkgroep van de Liempdse fanfare Concordia. Dankzij de vooraf ontvangen muziekpartijen hadden zij zich thuis kunnen voorbereiden op het evenement.

In het begin van de middag werd door alle deelnemers gezamenlijk gerepeteerd. Toen werd al duidelijk dat hen een onvergetelijk optreden te wachten stond. En inderdaad, om vier 's middags donderde het onder een stralende zomerzon op het Scheveningse strand. De geluidsgolven die in 2000-voud werden geproduceerd, waren te voelen in de magen van de naar schatting 40.000 toeschouwers. Het was massaal, het was indrukwekkend, het was spektakel.

De deelnemers speelden de show Four Horizons, waar Zuiderwijk 26 jaar aan werkte. Daarin werden muziekstukken met drumklanken uit alle delen van de wereld opgevoerd. Dat gebeurde ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van badplaats Scheveningen.

Niet alleen voor het publiek, ook voor de muzikanten was het genieten. Met een even bijzonder slot: een speciaal optreden van Golden Earring. De Liempdse drummers beleefden een dag die nog lang zal naklinken. Dat er tien euro moest worden neergelegd voor een kroket en een frikandel en vijf euro voor een glas water, deed even pijn in de portemonnee, maar wordt snel vergeten. Cesar Zuiderwijk was vooral getroffen door de massaliteit van al die drummers uit het land. Het kostte hem moeite om zijn ogen droog te houden. De terugreis naar Brabant werd onderbroken door een vette hap bij een bekende hamburgerketen. Al snel werd ontdekt dat ook milkshake-bekers en hamburgerdoosjes prima trommels zijn...

FOTO ONDER: Leden van de Liempdse fanfare Concordia verzorgden met tweeduizend andere drummers een spectaculair slagwerkfeest in Scheveningen. (Foto: Marcel Baijens).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding