STARTMANIFESTATIE IN RAADHUIS BOXTEL

'Ware Winst' maakt nieuwe economie concreet

Tien jaar geleden viel de grote zakenbank Lehman Brothers om in de VS. Het was het begin van de ingrijpende financiële crisis en de reddingsoperatie door de overheid kostte tientallen miljarden euro's. ,,Er zijn enkele maatregelen getroffen, maar de financiële sector is niet wezenlijk veranderd en we zijn 'vrolijk' op weg naar een volgende crisis", stelt Boxtelaar Jan Juffermans. Met een groep die zich Ware Winst Brabant noemt, bepleit hij een nieuwe economie. ,,Het kan én moet anders en daarvoor timmeren al veel initiatieven aan de weg."

Morgen, vrijdag 14 september en in het aansluitende weekeinde vinden in het land diverse activiteiten om de nieuwe economie onder de aandacht te brengen. In Boxtel is vorig jaar ook een groep mensen met de nieuwe economie aan de slag gegaan en die treedt op 24 oktober voor het eerst naar buiten. Dat gebeurt tijdens een startmanifestatie in het gemeentehuis, waarbij bekend gemaakt wordt welke concrete activiteiten samen met bedrijven worden opgestart.

Aanvankelijk noemde de groep zich Ware Winst Boxtel, maar omdat de deelnemers (zowel particulieren als bedrijven) uit meer Brabantse gemeenten, is recent gekozen voor de naam Ware Winst Brabant. De naam verwijst naar het inspirerende boek van de Oostenrijkse wetenschapper Christian Felber. Zijn boek kwam vorig jaar in Nederland uit met de titel Ware Winst en in Boxtel werd daar toen al een informatieavond over gehouden. Felbers voorstel is met bedrijven en instellingen (zoals gemeenten) bewust meer waarden te creëren dan geld, met name op ecologisch en sociaal gebied. Met zijn nieuwe economische aanpak werkt hij intussen met een paar duizend bedrijven en gemeenten in Europa en Zuid-Amerika.

DONUT-ECONOMIE

Een andere inspiratiebron van voor Ware Winst Brabant is het boek van de Britse econoom Kate Raworth uit Oxford. Zij presenteerde vorig jaar een grondige analyse van de huidige economie en gaf een herkenbaar beeld aan een nieuwe economie in de vorm van een donut. De buitenkant van het gefrituurde broodje toont de overbelasting van de Aarde en de binnenkant (het gat in het broodje) de noodzaak van eerlijk delen en samenwerking om het leven op onze planeet weer veilig en aantrekkelijk te maken, ook voor toekomstige generaties. Raworth is intussen internationaal bekend en werd door de Engelse kwaliteitskrant The Guardian al de Keynes van de 21e eeuw genoemd. Daarmee werd een verwijzing gemaakt naar John Keynes (1883-1946) die de economie beschouwde als een huishouden en niet alleen als een geld-economie.

Zie alternativefinancefestival.org voor de landelijke en regionale activiteiten die komende dagen worden gehouden in het kader van de nieuwe economie. De startmanifestatie van Ware Winst Brabant in het gemeentehuis van Boxtel duurt woensdag 24 oktober van 16.30 tot 20.00 uur.

Gemonde

Film Dorpstafel

Ad Bruynel vertelt woensdag 26 september tijdens de Dorpstafel Gemonde over Franciscus van Assisi. Martin van Mil zorgt daarbij voor speciale filmbeelden van Assisi in Italië. Deze presentatie wordt gegeven van 10.00 tot 12.00 uur in De Schuif aan de Dorpstraat 30. De entree is gratis. De Dorpstafel ziet graag meer mensen die hun kennis willen delen. Zij kunnen daarbij gebruikmaken van de aanwezige presentatieset en tijdens een van de wekelijkse bijeenkomsten een praatje houden met foto's en/of filmbeelden.