STARTSCHOT QQLQ TIJDENS CULTURALE

Boxtel dompelt zich een week onder in cultuur

RENS VAN DEN ELSEN

Theater, film, muziek en kunst. Boxtel staat er vanaf zaterdag 15 september een week lang bol van. Dan start namelijk de kunst- en cultuurweek QQLQ, die zijn tweede editie beleeft. Van 15 tot en met 23 september zijn er in de hele gemeente activiteiten die laten zien wat Boxtel op cultureel gebied allemaal te bieden heeft. Dat is een bonte mix, daarom brengt Brabants Centrum een overzicht.

De ambitie van de overkoepelende stichting QQLQ is groot. Ze wil namelijk een jaarlijks terugkerend evenement bieden, dat bij iedereen op het netvlies staat. De kunst- en cultuurweek bundelt dit jaar de festiviteiten die in de twee weekenden plaatsvinden: Culturale (tot vorig jaar nog Uitmarkt - red.), festival Bockesprongen, atelierroute De Rode Draad, het nieuwe Klassiek op de Dommel en het driedaagse festival van De Kromploegers in Liempde. Dat alles wordt aaneen geregen door de verschillende openbare activiteiten die de verschillende muziek- en theaterclubs organiseren van maandag tot en met vrijdag.

CIRCUSACT

Komende zaterdag gaat QQLQ officieel van start tijdens Culturale in en rond Podium Boxtel aan de Burgakker. De openingsact wordt verricht door circusstudenten van Fontys en artiesten van Festival Circolo, dat voorheen op landgoed Velder in Liempde werd gehouden. Ook zingt koor Ratatouille een speciaal lied. Zondag staan het processiepark en de straten rondom de Sint-Petrusbasiliek in het teken van festival Bockesprongen. In het tweede QQLQ-weekend staat Boxtelse kunst centraal tijdens atelierroute De Rode Draad. Zondag 23 september komt de kunst- en cultuurweek tot een muzikaal én smakelijk slot tijdens Klassiek op de Dommel in Boxtel en Proef Lokaal Liempde op evenemententerrein D'n Tip.

BESTUIVEN

De rode draad tijdens al deze evenementen en activiteiten is de onderlinge samenwerking van alle culturele partijen in de gemeente. Paul van Alphen, één van de organisatoren van QQLQ gaf eerder al aan: ,,We willen elkaar bestuiven. Van elkaar leren en waar nodig steken we een helpende hand toe. Zo zorgen we niet alleen voor mooie evenementen die veel volk naar ons dorp trekken, maar creëren we ook meer economische waarde voor Boxtel."

Het volledige QQLQ-programma en alle activiteiten staan beschreven van pagina 11 tot en met 18 van deze krant.