NIEUW HOOFDSTUK IN STRIJD OM KUNSTWERK

Bezwaarmakers wonen te ver van 'In Gesprek'

RENS VAN DEN ELSEN

De strijd om het kunstwerk 'In Gesprek' in Boxtel-Oost duurt voort. Omwonenden die protesteren tegen de verplaatsing van het beeld van Dommeloord naar het Oosterpark (Maastrichtsestraat), zijn volgens de gemeente geen belanghebbenden. Ze wonen te ver van de nieuwe locatie. Dat werd donderdag duidelijk tijdens de behandeling van het protest door de commissie bezwaarschriften.

Bewoners van Dommeloord, waar het kunstwerk nu staat, maakten in april bezwaar tegen de verplaatsing. De gemeente beroept zich echter op de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Op basis daarvan wonen de bezwaarmakers 900 meter te ver van de beoogde locatie. Daarnaast kan de groep mensen die de protestactie heeft ondertekend (er zijn nu 1.745 handtekeningen verzameld - red.), niet als een rechtspersoon worden gezien en kunnen zij zich niet 'als zodanig onderscheiden dat gesproken kan worden van een belanghebbende'.

GEMISTE KANS

Joke van Koll, woordvoerder namens de omwonenden aan Dommeloord is niet te spreken over de gang van zaken. ,,Ze vinden ons geen belanghebbende voor de nieuwe locatie, maar daar het gaat ons juist om de hĂșidige plek van het kunstwerk." Het oud-bestuurslid van de Boxtelse Kunststichting vraagt zich af of de hele gang van zaken nu allemaal echt nodig is. ,,Het doet geen recht aan de buurtbewoners die zich bekommeren om het kunstwerk. De wethouder (Marusjka Lestrade - red.) had ook even kunnen bellen. Dan was de hele zaak waarschijnlijk al opgelost. Een gemiste kans." Daarbij vindt Van Koll dat de gemeente een vreemde weg bewandelt. ,,Het beeld is van de gemeente, maar een andere partij vraagt de verplaatsing aan. Daar zet ik ook mijn vraagtekens bij."

BELOFTE

Met de verplaatsing van het beeld 'In Gesprek' naar de rand van de retentievijver in het Oosterpark komt de gemeente een eerder gedane belofte aan het wijkorgaan Boxtel-Oost na. In 2013 werd het bronzen beeld van kunstenares Marga Brey tijdelijk op Dommeloord geplaatst nadat elf andere andere mogelijke locaties af waren gevallen. In 1982, bij de opening van overdekt zwembad Den Haagakker, werd het beeld geplaatst op het pleintje voor winkelcentrum Oosterhof. Daar stond het tot 2009. De gemeente verleende op 24 april van dit jaar de vergunning om het plastiek te verplaatsen.

De commissie bezwaarschriften geeft over circa zes weken advies aan het college.


BOXTELAAR AANGEHOUDEN IN WONING

Vechtpartij Markt: politie pakt tweede verdachte op

De politie heeft dinsdag een tweede verdachte (18) aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vechtpartij die in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 juli op de Markt in Boxtel plaatsvond. Eerder meldde een inwoner van de gemeente zich bij de politie.

Een 21-jarige man uit Boxtel raakte gewond tijdens de vechtpartij en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Agenten hielden die bewuste nacht een 39-jarige en 21-jarige man uit Boxtel aan voor respectievelijk het beledigen van een agent en niet reageren op aanwijzingen van de politie. Enkele dagen na de mishandeling meldde een twintigjarige Boxtelaar zich bij de politie. Na zijn verhoor mocht hij naar huis. Hij is nog steeds verdachte in de zaak. Meerdere arrestaties werden toen niet uitgesloten en recherchewerk bracht de politie op het spoor van de achttienjarige verdachte. Die werd dinsdag aangehouden in zijn woning en zit vast voor verder onderzoek.

De vechtpartij deed behoorlijk wat stof opwaaien. Omstanders filmden het incident; de beelden kwamen online. In een van de filmpjes die op de website Dumpert verschenen, bleek dat horecapersoneel na afloop van het handgemeen de discussie aanging met de politie. Die kreeg verwijten omdat agenten niet aanwezig waren op het moment dat het uit de hand liep. Burgemeester Mark Buijs voelde zich vervolgens genoodzaakt de sluitingstijd van de horeca voor in ieder geval een halfjaar terug te schroeven van drie naar twee uur 's nachts. Ook zijn mobiele camera's geplaatst op de Markt. In de tussentijd moet opnieuw vorm gegeven worden aan de samenwerking tussen de horeca en de politie. Na een tussentijdse evaluatie over drie maanden besluit het gemeentebestuur begin 2019 of de vroegere sluitingstijd gehandhaafd blijft.