Afbeelding
Foto:

Angelschool en Hub zamelen apparaten in

De Angelaschool en Hub, de school voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs in Boxtel, zamelen tot en met zondag 18 november afgedankte elektrische apparaten in. Deze actie wordt georganiseerd door Wecycle, de stichting die de inzameling en recycling van energiezuinige lampen en kleine apparaten in Boxtel verzorgt.

De scholen ontvangen een speciale krant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school minimaal 75 apparaten in. Wecycle zorgt voor een beloning in de vorm van een boekenpakket, karaokeset of digitale camera en een speciaal certificaat met één, twee of drie gouden sterren. Om het maximaal aantal sterren te krijgen, moet een school minimaal 250 apparaten bij elkaar te krijgen, zoals telefoons, elektrische tandenborstels, spelcomputers, radio's en lampjes. ,,We willen vroeg bijbrengen dat deze spullen na afdanking moeten worden ingeleverd voor recycling", aldus directeur Jan Vlak van Wecycle. In 2017 werd 107 miljoen kilo elektronisch afval ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hierdoor is een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 vermeden, stelt WeCycle.

JARIGE JOB

De non-profitorganisatie doneert namens elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze organisatie zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties.


Paddenstoelen zoeken

In het begin van de herfst lijkt het bos van de ene op de andere dag te veranderen: de paddenstoelen schieten overal de grond uit. Tijdens de activiteit van Natuurmonumenten op woensdag 17 oktober gaan kinderen van 4 tot en met 12 jaar samen met de boswachter op pad om spelenderwijs van alles te ontdekken over paddenstoelen. Verzamelpunt om 13.30 uur is het bezoekerscentrum in Oisterwijk aan de Van Tienovenlaan. Leden van Natuurmonumenten en jeugdprogramma OERRR betalen vier euro; voor niet-leden kost de activiteit zeven euro. Aanmelden is mogelijk via www.natuurmonumenten.nl/agenda.


Brabantse titel voor wielrenner Andries Knapen uit Esch

De negenjarige Andries Knapen uit Esch is zondag tot Brabants kampioen wegwielrennen gekroond. Het kampioenschap werd verreden over zestien wedstrijden, die gedurende enkele maanden plaatsvonden door heel Brabant.

Degene die de meeste punten haalt in het klassement wordt uiteindelijk kampioen. Het was al langer duidelijk dat Andries niet meer in te halen was, maar bij de afsluitende wedstrijd, zondag in Tilburg, werd hij officieel gehuldigd en kreeg hij de kampioenstrui om zijn schouders. (Foto rechts: Frans Knapen).