Afbeelding
Foto: Marc Cleuntjens

QQLQ IS MÉÉR DAN DE EVENEMENTEN IN HET WEEKEND

Culturele clubs zetten deur open

RENS VAN DEN ELSEN

Boxtel staat aan de vooravond van de QQLQ-week. Onder deze overkoepelende naam zijn verschillende culturele evenementen samengebracht. Zaterdag gaat de week officieel van start tijdens de Culturale in en rond Podium Boxtel en zondag 23 september wordt QQLQ afgesloten met Klassiek op de Dommel (zie ook elders in deze krant). Maar QQLQ is meer dan alleen de grote activiteiten als de kunstroute Rode Draad en Bockesprongen. Van maandag tot en met vrijdag zetten veel Boxtelse cultuurinstellingen de deuren open voor het publiek.

Waar voorheen de muziekverenigingen en cultuurclubs op willekeurige momenten in het jaar zichzelf voor het voetlicht zetten, werd dat tijdens de eerste editie van QQLQ in 2017 gebundeld. ,,Het idee is hetzelfde gebleven, nieuwe leden werven en laten zien wat je als vereniging of instelling precies doet. Door alles in een week te organiseren kunnen we verbinden en iedereen krachtiger neerzetten in het culturele speelveld", vertelt Femke Lagerweij van de organisatie van QQLQ.

Het zijn echter vooral muzikale clubs die zich hebben aangesloten bij QQLQ, zoals Talent Factory, de beide hafa's, musicalschool F-Act, kamerkoor Lavendel en Muzebox. Lagerweij: ,,We hebben ruim voor de zomervakantie alle culturele instellingen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde gevraagd of ze mee wilden doen. Dan is helaas nog niet iedereen al bezig met het nieuwe seizoen in september, maar daarom zijn we er op tijd bij. Natuurlijk snappen we dat het niet voor iedereen even interessant is, maar we merken onder de deelnemers wel dat het enthousiasme toeneemt én het werpt z'n vruchten af. Zo kreeg kamerkoor Lavendel er na de openbare repetitie enkele leden bij. Het gezelschap is daar zo blij mee dat ze er dit jaar een miniconcert achteraan plakken. De openstelllingen tijdens de culturele week werken dus prima."

GROEIEN

De organisatie geeft wel toe dat een samenwerking van deze clubs binnen QQLQ nog meer kan en moet groeien. ,,Het afgelopen jaar was natuurlijk de aftrap en ook daar hebben we van geleerd. Na deze editie gaan we ook weer goed kijken naar wat beter kan. Wat levert het de deelnemers allemaal op en waar kunnen we een extra stap zetten. Zo hopen we volgend jaar met z'n allen een professionaliteitsslag te kunnen maken, zodat het publiek de verschillende verenigingen en instellingen nog beter weet te vinden", aldus Lagerweij. Zo wil de organisatie volgend jaar ook Esch al bij QQLQ gaan betrekken. ,,Dan kunnen ze alvast wennen aan Boxtel."

REPETITIES

Wie interesse heeft in een muzikale carrière of graag op een andere manier op de planken wil staan, kan van maandag 17 tot en met vrijdag 21 september bij diverse clubs en organisaties terecht. Zo zijn er open repetities van Boxtel's Harmonie, kamerkoor Lavendel, Buchestelle, de Aggemarvanhuisaf Band en de Gildebondsharmonie. Bij onder meer Talent Factory, Teejatergroep Orion, musicalschool F-Act en Muzebox kunnen bezoekers terecht voor een (theater)workshop of gratis proefles. Overal is het mogelijk om na de repetitie of les meer informatie in te winnen over de mogelijkheden, onder het genot van een hapje of een drankje. Voor het overzicht van alle activiteiten in de komende week, kijk in het programma op pagina's 14 en 15.

FOTO BOVEN: Tijdens de culturele QQLQ-week zetten diverse clubs hun deuren open. Zo geeft Muzebox van maandag tot en met vrijdag tussen 14.30 en 21.00 uur open lessen voor de diverse instrumenten. (Archieffoto: Marc Cleutjens).



TENTOONSTELLING OOK OPEN TIJDENS QQLQ

Expositie leden Kunstlicht99 geopend in galerie Le Garage

Voormalige cultuurwethouder Tossy de Man heeft vrijdag in galerie Le Garage de nieuwe expositie van de Boxtelse kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 geopend. Tot eind oktober zijn onder de titel 'Zoals het mij toeschijnt' werken te zien van Mark ten Hacken, Henny Thijssen en Leon van der Zanden.

Ten Hacken laat publiek vaak psychologische ruimtes ervaren in zijn schilderijen. Zoals de ruimtes die mensen elkaar onderling geven, gunnen en zelf innemen. Daarnaast exposeert de kunstenaar nog enkele aquarellen.

Thijssen laat zijn sporen achter in steen. Voor hem is beeldhouwen een activiteit waarbij de steen de kunstenaar uitdaagt en stimuleert om het 'opgesloten beeld tevoorschijn te halen'.

Beeldend kunstenaar Van der Zanden laat zich inspireren door de ideeën van de filosoof Edmund Husserl, grondlegger van de fenomenologie. Hij verwoordt het als: 'Neem de dingen zoals ze zich voordoen'.

De expositie is iedere vrijdag en zaterdag tussen 14.00 en 18.00 uur te bezoeken. Tijdens de kunst- & cultuurweek QQLQ van 15 tot en met 23 september, is de tentoonstelling ook op werkdagen te bezoeken.

FOTO ONDER: Oud-wethouder Tossy de Man bekijkt enkele kunstvoorwerpen met voorzitter Frans Schweigmann van Kunstlicht99. (Foto: Albert Stolwijk).


Schrijven met Lucas de Waard in de bibliotheek

Schrijver Lucas de Waard geeft zaterdag 15 september een schrijfworkshop van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel.

De Bosschenaar schreef onder meer voor Bos Theaterproducties, Theaterfestival Boulevard, MEST Magazine, Cojones (Vara), Janke Dekker Producties en het Zuidelijk Toneel. Zijn eerste roman De Kamers verscheen in 2015 bij uitgeverij De Geus en schopte het tot de shortlist voor de Gouden Strop Schaduwprijs.

In 2016 won De Waard een Musical Award voor het script van 'Willem Ruis; de show van zijn leven'. Zijn tweede roman 'Kraaien tellen' verscheen vorig jaar. De workshop wordt gegeven tijdens de Boxtelse kunst- en cultuurweek QQLQ.

Leden van Bibliotheek Den Bosch, waar Boxtel sinds vorig jaar deel van uitmaakt, betalen 7,50 euro, niet-leden 10 euro. Wie morgen een kaartje koopt, mag gratis een vriend of vriendin meenemen.

Afbeelding
Afbeelding