Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

MUZIEKOPLEIDING HAFA PLUS RICHT ZICH OP GROEPSGEVOEL

'Elkaar motiveren tijdens muziekles'

PÅL JANSEN

De website www.muziekloketboxtel.nl waarover op de voorpagina wordt geschreven, gaat eerst proef draaien. In november vindt er een evaluatiemoment plaats en per 1 januari moet alles in orde zijn. De harmonieën en fanfares starten vanaf die datum namelijk hun gezamenlijke opleidingstraject, verenigd in de stichting Muziekopleiding Hafa Plus. Ook vormen de vier clubs één leerlingenorkest. ,,Maar dat is slechts een van de fases", vertelt voorzitter Paul Hermans van fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel. ,,We moeten kinderen al jong warm kunnen maken voor muziek."

Het nieuwe educatieplan zal naast het gezamenlijke opleidingsorkest, dat wordt begeleid door een professional met pedagogische kwaliteiten, ook bestaan uit een naschools programma, dat als werktitel Let's Play meekrijgt. In dat programma leren kinderen met diverse instrumenten hoe ze gezamenlijk een orkest kunnen vormen. Ze krijgen daarvoor één keer per week een groepsles.

Bovendien kunnen kinderen per instru-


ment lessen krijgen. Die zullen klassikaal plaatsvinden. Om muzikanten goed op te leiden, hebben leerlingen persoonlijke begeleiding op hun instrument nodig. Hermans: ,,Maar het moet ook te betalen zijn voor ouders, per individu les geven wordt veel te duur." Dus vindt de begeleiding per instrument in een groepje plaats, zoals alle trompettisten bij elkaar of de baritons. Zo blijft het betaalbaar én blijven de lessen kwalitatief goed, vinden de hafa's.

VIJF TOT ZEVEN JAAR

Er zit echter nog een andere belangrijke reden achter, licht Jan de Koning van de Gildenbondsharmonie toe: ,,Als kinderen in groepjes les krijgen, kunnen ze elkaar blijven motiveren. De één trekt de ander ook mee." Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie vult aan: ,,Dat is het grote verschil met hoe het eerst ging. Het is ook bewezen dat dit effect heeft. We hopen zo dat kinderen ook langer blijven doorgaan met muziek. Voordat die een beetje goed overweg kunnen met een instrument, zijn ze alweer vijf tot zeven jaar verder."

De lessen worden gegeven door professionals. ,,Wij kunnen de kennis voor het blaas- en slagwerk aanleveren. En als kinderen zijn die bijvoorbeeld piano of gitaar willen spelen, wordt een vakdocent ingevlogen", aldus Van Alphen.

Het is dus niet zo dat de gezamenlijke opleiding alleen voor kinderen bedoeld is die een blaasinstrument en slagwerk willen spelen. Bovendien zijn lessen op het gebied van zang, dans en theater ook mogelijk. Daarvoor starten de hafa's met het Muziekloket Boxtel (zie voorpagina) waaraan ook muziekschool MuzeBox, musicalschool F-act, Rawneal Dance uit Boxtel en The Talent Factory uit Liempde deelnemen: ouders kunnen hier hun verzoek voor muziek-, zang-, dans- en theaterlessen neerleggen.

Maar om die kinderen verdere muzieklessen te laten volgen, zullen zij eerst enthousiast gemaakt moeten worden. Het idee is om vanuit de hafa's vier tot zes muzieklessen per jaar te geven aan de groepen zes en zeven van de Boxtelse basisscholen. Daarnaast bieden zij ook ondersteuning tijdens muzikale projecten.

PLANNING

De muziekverenigingen willen echter wel weten waar ze aan toe zijn. ,,Aan het begin van het jaar moet het wel duidelijk zijn wat we moeten doen", aldus Hermans. Maar om een planning te kunnen maken, zullen zij de Brede Scholen Boxtel (BSB) nodig hebben. Als de basisscholen iets nodig hebben op het gebied van muziekonderwijs, vragen ze dat aan de BSB.

FOTO BOVEN: De jeugdorkesten van de harmonieën en fanfares traden jaarlijks al gezamenlijk op tijdens het Klaverconcert. In 2019 moet er één opleidingsorkest komen. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).


ContourdeTwern
verrast Boxtelaren
tijdens Burendag

Sinds 2006 wordt jaarlijks Burendag georganiseerd: een evenement waarop buren samenkomen en iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Dit initiatief van het Oranje Fonds vindt dit jaar plaats op zaterdag 22 september. Op allerlei plekken in Boxtel worden activiteiten georganiseerd. Opbouwwerkers van welzijnsorganisatie ContourdeTwern bezoeken deze festiviteiten.

,,Met koffie en thee bezoeken we de verschillende Burendag-vieringen", zegt opbouwwerker Kim van Zandbeek van ContourdeTwern. ,,We vinden het namelijk super dat mensen dit zelf organiseren. Zulke initiatieven dragen bij aan sterke wijken en buurten en dat ondersteunen wij graag. We gaan met mensen in gesprek maar hebben ook een verrassing in petto. Wat dat is, houden we nog even geheim." Mensen die graag verrast willen worden door ContourdeTwern, kunnen hun Burendag-activiteit doorgeven aan Kim van Zandbeek via e-mailadres kimvanzandbeek@contourdetwern.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99.