Afbeelding
Foto:

MENU 80% PLANTAARDIG EN 20% DIERLIJK

80/20-diner tijdens Duurzame Week Boxtel

Een driegangenmenu dat voor vier/vijfde deel bestaat uit plantaardige ingrediënten en voor een/vijfde deel uit dierlijke ingrediënten. Dat wordt woensdag 10 oktober, op landelijke Dag van de Duurzaamheid, geserveerd in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat in Boxtel. Het 80/20-diner is een gezamenlijk initiatief van boerenorganisatie ZLTO en de Brabantse Milieu Federatie (BMF) en wordt mede georganiseerd door de werkgroep Duurzame Week Boxtel.

Het plan voor het 80/20-diner is gebaseerd op 'Het Menu van Morgen' en 'Dutch Cuisine', waarbij wordt uitgegaan van een dieet met meer plantaardige seizoensgebonden ingrediënten, die zoveel mogelijk ook uit de eigen regio komen. ,,Het wordt daarom een diner met voldoende stof voor discussies tijdens het eten. En dat is ook de bedoeling. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over wat de veranderingen betekenen voor de regio in de toekomst. Waar lopen we tegenaan? En wat wordt er verwacht van de verschillende partijen", meldt Jan Juffermans, een van de organisatoren.

Tussen de gangen door delen experts van de BMF en de ZLTO hun kennis over dit onderwerp om zo de discussie prikkelen. ,,Kort gezegd staat de vraag centraal hoe we we gezond en lekker kunnen eten zonder de Aarde uit te putten", aldus Juffermans.

Het 80/20-diner beleefde eerder al een geslaagde editie in Oss met ongeveer tachtig deelnemers. In Boxtel kunnen ook zoveel mensen meedoen en ook hier organiseren de BMF en de ZLTO het speciale diner samen. Dat gebeurt in het kader van de Duurzame Week Boxtel, die deze keer onder de titel 'Worst of worsteling' minder vlees eten als thema heeft. Het hele programma van die week, die duurt van 6 tot 14 oktober, is te vinden op www.transitieboxtel.nl

Belangstellenden kunnen zich tot 3 oktober via e-mail aanmelden voor het diner. Leden van de ZLTO kunnen dat doen via info@mtsjennissen.nl; anderen kunnen een plaats reserveren via J.vd.Biggelaar@MijnGemeenteDichtbij.nl.


Blauwe zone in Grote Beemd

De blauwe parkeerzone in het centrum van Boxtel wordt uitgebreid in de Grote Beemd. Het gaat daarbij om de circa zeven parkeerplaatsen in deze straat ter hoogte van de Dommel. Hier is het binnenkort verplicht om een parkeerschijf te gebruiken.

Deze maatregel is genomen omdat bewoners van de Grote Beemd overlast hebben van langparkeerders door de invoering van de blauwe zone vorig jaar. Door de straat nu toe te voegen aan het parkeernetwerk moet het probleem zichzelf oplossen. Parkeren met een schijf mag in de nieuwe situatie tijdens werkdagen tussen 09.00 en 18.00 uur en voor maximaal twee uur.

'In gesprek' of 'uitgeluld'?

In Boxtel-Oost staat al circa tien jaar een gewaardeerd object in brons met de fraaie titel In Gesprek. Door bouwactiviteit bij winkelcentrum Oosterhof raakte dit kunstwerk bijna bedolven. Oplettende burgers attendeerden de gemeente en na enkele gesprekken plaatste men het beeld langs de Dommel. Schitterende locatie.

Iedereen tevreden? Nee, de wethouder kunstzaken bedacht het plan dit kunstwerk naar een andere plek te verhuizen. Dat zou tien jaar geleden ook al zo bedoeld zijn, die terugplaatsing. Maar niet naar de plek die nu bij verrassing is aangewezen. De vele wandelaars, bezoekers en genieters van de Dommeloever staan ineens helemaal buitenspel! Want het beeld moet en zal verplaatst. Er vindt geen normaal gesprek plaats. Vreemd!De wethouder spant wel ons inziens een nietsvermoedende - zelfbenoemde - voorzitter van Boxtel-Oost (wijk Oost is helemaal geen wijk, slechts een postcodegebied!) voor een karretje en hij verzoekt desgewenst - zonder enig mandaat van wie dan


Spiegeltjes

Het uitdelen van spiegeltjes aan de wethouders door Balans is volledig misplaatst. De spiegeltjes moeten uitgedeeld worden aan alle raadsleden en niet aan de wethouders. De gemeenteraad is er immers voor om het college de spiegel voor te houden, ofwel de uitvoering van beleid te spiegelen in debat, aan te scherpen met moties en het uiteindelijk ook goed te keuren.

Beginnend raadslid de heer Roubos van Balans meende in zijn bespiegelingen een patroon te hebben ontdekt in hoe door het college wordt omgegaan met ontevreden belangengroeperingen: er wordt niet naar ze geluisterd. Ik zie echter eerder een patroon van goed luisteren door het college.

Naar ondernemers is geluisterd door extra parkeerplaatsen in de gemeentetuin. De parkeerplannen zijn ingrijpend veranderd door te luisteren naar burgerlijk protest. Er is geluisterd naar een dame in een rolstoel en de kinderkopjes zijn afgeschaafd zodat ze gemakkelijker bereikbaar werden. Er zijn info-avonden gehouden over PHS, Greentech et cetera.

Je kunt echter niet voorkomen dat er over welk besluit dan ook verschil van mening blijft bestaan. Het is ook een functie van raadsleden om te luisteren en dit te bespiegelen in de raad. Daarvoor zijn ze gekozen. De onschuldig lijkende spiegeltjes-actie raakt weer een open zenuw bij de coalitiepartijen en zorgt onnodig voor on-balans.

        JOOST VAN DER PLUIJM

ook - de wethouder het beeld naar elders te verplaatsen. Tja, die inmiddels ruim 1700 handtekeningen van burgers die het beeld zo prachtig langs de Dommel ervaren, tellen gewoon niet mee.

Een door de gemeente ingehuurde juridisch adviseur heeft namelijk opgemerkt dat die 1700 mensen geen enkel belang hebben. Welnee, die hebben echt voor de flauwekul hun handtekening gezet. Welnee, wat zou het, het zijn maar 1700 mensen. Leuk, die burgerparticipatie.

Op zo'n manier met je eigen burgers omgaan, geeft geen pas. Hoeveel kiezers stemden op deze wethouder, kun je je afvragen.

Een goede bestuurder praat met mensen die zich inspannen. Het gaat er helemaal niet om wie juridisch gelijk heeft. Het gaat om respect en waardering voor elkaar. Het kunstwerk heet toch In Gesprek! Wethouder, dit bericht is een oproep om met de groep initiatiefnemers te komen praten. Dan zul je zien, dan blijkt ineens dat een oplossing zomaar gevonden is. Nu dreigt een ongewenste impasse met als resultaat: veel gemor, veel ontevredenheid. Heel jammer!

        ECHTPAAR SMITS


Kruisridder
klimaatkerk (5)

Naar aanleiding van het onlangs gesloten klimaatakkoord heb ik mij als onpartijdig buitenstaander verdiept in klimaatverandering en de opwinding daaromheen. Op basis van mijn bevindingen schreef ik in Brabants Centrum van 23 augustus een ingezonden brief over de Boxtelse situatie. In de vier reacties hierop in de krant van 30 augustus komen de standaardreflexen van de klimaatkerk op critici braafjes terug: 1. de hoeveelheid medestanders telt als gelijk hebben; 2. de gebruikte bronnen zijn dubieus; 3. de criticus is dom of gek. De reactie van Geert Duijghuisen op mijn brief is een statement van niveau waar ik het, met uitzondering van de opmerking over de 193 landen, in grote lijn wel mee eens kan zijn. Hierbij steken de reacties van Juffermans, Van der Schoor en De Nijs pover af. Ik pleit voor zelfstandig en kritisch nadenken, zeker in deze kwestie. Dat wordt door de klimaatkerk zowat verboden. Daarom heb ik voor de geïnteresseerde lezer enkele van mijn vele bronnen verzameld: gesprekken met serieuze, kritische klimaatwetenschappers.

        HANS PEL

Naschrift redactie: De bronnen van Hans Pel zijn op te vragen bij de redactie van Brabants Centrum via e-mailadres: bc@brabantscentrum.nl.

Afbeelding