Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

GEMONDSE CLUB IS OP ZOEK NAAR NIEUWE LEDEN

Kantklossen: iedereen kan het leren

WENDY VAN LIJSSEL

Het oogt ingewikkeld maar schijn bedriegt, want echt iedereen kan het leren... Tenminste dat beweren de vrouwen die aangesloten zijn bij Kantklosgroep Gemonde. Zij komen eens in de twee weken van 13.30 tot 15.30 uur bij elkaar in zaal De Schuif in Gemonde. De club hoopt op nieuwe leden die de techniek willen leren.

Het lijkt een oud handwerkambacht dat met uitsterven wordt bedreigd, maar zover willen Annie Wolf, Corrie Putmans en de acht andere leden van de kantklosgroep het zeker niet laten komen. Zij slaan niet op de tamtam, maar rammelen met hun 'klosjes' in de hoop dat mensen enthousiast worden om de huidige tienkoppige groep uit te breiden. De leden komen niet alleen uit Gemonde, maar uit de hele regio. ,,Natuurlijk 'klossen' de dames thuis, maar het is ook gezellig om eens in de twee weken bij elkaar te gaan zitten. Als iemand vervolgens problemen heeft met een patroon, dan is er altijd wel iemand die het weet op te lossen", aldus Wolf en Putmans.

Beide vrouwen zijn al vanaf het eerste uur lid van de kantklosgroep en Wolf geeft er


inmiddels ook les. De club zag de hobby zich door de jaren heen ontwikkelen. ,,Vroeger maakten we vooral (kast)randjes en kleedjes, maar na verloop van tijd werden er meer mogelijkheden met de handwerktechniek ontdekt. Ik heb doopmutsen en schoentjes voor mijn kleinkinderen gemaakt, maar je kunt ook vestjes, stola's, versieringen voor kleding en bloemschikkunsten maken. Het is niet zo dat alles in (gebroken) wit moet of dat het allemaal heel teer en fijn is. Dat ligt aan de dikte van de draden waarmee je werkt. Je kunt het zelfs met ijzerdraad doen en kant is er in allerlei kleuren. Het is echt niet ouderwets. Je hebt tegenwoordig hele moderne en kunstzinnige patronen", doen de vrouwen enthousiast uit de doeken.

OEFENING

Volgens de leden is het met kantklossen zoals met elke vaardigheid die geleerd moet worden: oefening baart kunst. ,,We beginnen simpel met acht tot tien klosjes. Er zijn slechts twee slagen, namelijk de linnen- en netslag. Dat is te vergelijken met rechts en links breien. Daar zijn vervolgens weer een aantal varianten op. Je begint eenvoudig en breidt je kennis al naar gelang de beheersing van de kunst gewoon uit", stelt het tweetal. Er wordt gewerkt op een kantkloskussen en doorgaans met een patroon. De echt ervaren kantklossers lukt het om zelf een patroon te ontwerpen en met vele tientallen klosjes te werken. Dat is echter van latere zorg. Om te beginnen heb je amper iets nodig: alleen de wens om de kunst te leren beheersen. ,,Ik zorg voor een basispakket zodat je, in deze letterlijk, aan de slag kunt", zegt Wolf lachend.

Zij en Putmans nodigen iedereen uit om aan te sluiten of een keer binnen te lopen bij De Schuif op donderdagmiddag om het 'kunstje' te bekijken. De eerstvolgende bijeenkomst van de Kantklosclub is op donderdag 20 september. Neem voor meer informatie contact op via telefoonnummer: (073) 551 20 44.

FOTO BOVEN: Corrie Putmans (links) en Annie Wolf demonstreren de kantklostechniek in zaal De Schuif in Gemonde. (Foto: Wendy van Lijssel).


Sint-Lambertusfeest

Bisschop Gerard de Korte brengt zaterdag 15 september een bezoek aan het Sint-Lambertusfeest in Gemonde. Om 18.15 uur start een processie naar begraafplaats De Hogert. Om 19.00 vindt in de kerk een eucharistieviering waarin pastoor Joe wordt geïnstalleerd als gildeheer. Ook reikt de bisschop de Lambertusspeld uit aan enkele vrijwilligers.