Volop spektakel op grootschalig toernooi bij het gilde in Esch

CARRY DIRKX

Het Essche Sint-Willebrordusgilde is zondag gastheer van het jaarlijkse toernooi van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden. Ongeveer honderdvijftig vendeliers, tamboers en bazuinblazers strijden in Esch om de titel federatiekampioen van Brabant. Ook zo'n tien standaardruiters doen een gooi naar de eindzege. Voorafgaand aan de wedstrijden is er om 12.30 uur een massale opmars. Een kleurrijk schouwspel.

,,De massale opmars is een spektakel", zegt Leo Konings, koning van het Essche Sint-Willebrordusgilde. Tijdens de opmars trekken alle deelnemende gildebroeders en -zusters in vol ornaat, in optocht, voorbij. Daarna is er een gezamenlijke vendelgroet en wordt de federatievlag gehesen. ,,We hopen op veel bezoekers", zegt Konings. Niet alleen de massale optocht is een bezoek waard, ook tijdens de wedstrijden is er spektakel. Konings: ,,Ik zou zeker gaan kijken bij het vendelen in de hogere klasse. De vendeliers voeren hun demonstraties acrobatisch uit: zittend, liggend, knielend. Ook de standaardruiters zijn indrukwekkend om te zien. Zij beoefenen een soort dressuur. De ruiters geven ook een demonstratiewedstrijd ringsteken."

VRIJ TOEGANKELIJK

De wedstrijden worden allemaal gehouden op het sportpark van de Essche Boys aan de Haarenseweg. Ook de massale opmars vindt daar plaats. Om 13.00 uur beginnen de wedstrijden en 18.00 uur is de prijsuitreiking. Bezoekers die de ruiters willen zien, moeten vroeg aanwezig zijn. Zij stappen al aan het begin van het programma op het paard. Het Essche gilde doet mee aan de wedstrijd groepsvendelen (16.30 uur) en heeft deelnemers bij het individueel vendelen. ,,Op het terrein hangt een uitgebreid wedstrijdschema", zegt Konings. ,,Daar kun je precies zien wat er wanneer te doen is." De middag is voor iedereen vrij toegankelijk en er is eten en drinken verkrijgbaar.


Hardlopen en
wandelen tijdens
de Profielloop

Het begon als een project van twee middelbare scholieren en is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel hardloop- en wandelevenement in Gemonde: de Profielloop. De derde editie vindt plaats op zondag 16 september.

De warming-up begint begint 10.15 uur en aansluitend is de Kidsrun over één kilometer. De hardlopers starten 11.15 uur en de wandelaars vertrekken een kwartier later. Beide groepen kunnen kiezen tussen een afstand van 5,5 of 10 kilometer.

KIDSRUN

Hardlopers betalen zes euro, wandelaars vier euro voor deelname. De kidsrun is gratis bij online inschrijving. Dit is mogelijk tot en met morgen, vrijdag 14 september via de website www.profielloop.nl. Mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel die willen deelnemen, kunnen zich opgeven via telefoonnummer (073) 551 28 14. Voor hen wordt een aangepaste route uitgezet.