Afbeelding
Foto: Pal Jansen

HÉT GROETHUIS IN LIEMPDE BREIDT UIT MET EXTRA RUIMTE

Intiem afscheid in De Huyskamer

PÅL JANSEN

Uitvaartondernemer Carla Saris uit Liempde opent begin november De Huyskamer. ,,De ruimte zal straks ook de sfeer ademen van een huiskamer", vertelt ze. Het is een uitbreiding van Hét Groethuis dat zij twee jaar geleden begon aan de Dorpsstraat. De nieuwe locatie wordt ook in het aanpalende pand gerealiseerd. ,,Mensen kunnen er tijdens en ook na een dienst gebruik van maken." De locatie wordt tevens ingezet om bijeenkomsten met branchegenoten te organiseren.

,,Een blauwe bank plaats ik straks tegen die zijde, er komen kleden op de vloer, bij het raam komt een vitrage, tegen die wand staat straks een kabinetskast met oma's servies erin", vertelt de Liempdse uitvaartspecialist tijdens een korte rondleiding. De Huyskamer grenst aan Hét Groethuis, maar krijgt ook een aparte ingang. ,,Voorheen zat hier nog een bibliotheek in. Het is een een unieke plek, zo naast de kerk."

Nu staat de ruimte nog leeg en verricht Saris links en rechts wat schilder- en ander klein onderhoudswerk. Maar als straks de deuren open gaan, heeft Hét Groethuis een sfeervolle plek erbij waar nabestaanden tijdens en na een dienst kunnen vertoeven. ,,De Huyskamer biedt straks ruimte voor dertig à veertig mensen", zegt Saris. ,,Als je in een grote aula een uitvaartdienst houdt, en je bent maar met dertig man, dan voelt dat erg kaal aan. Maar voor veel mensen die het thuis willen doen, geldt dat de familiekamer weer te klein is."

Tijdens haar ervaringen met nabestaanden die afscheid van hun dierbaren namen in Hét Groethuis, merkte de Liempdse al dat er behoefte was aan een extra kamer waar mensen herinneren kunnen ophalen. ,,Dit concept sluit ook naadloos aan op Hét Groethuis", licht Saris toe. ,,Mensen die hier binnenkomen, vinden het soms moeilijk om hun dierbare te zien. Die onthouden dan liever hoe diegene in leven was. Dan kunnen zij tijdens het afscheid ook hier terecht in een warme omgeving." Ook de koffietafel kan er gehouden worden, zegt Saris.

VROEGER EN NU

De uitvaartondernemer zal De Huyskamer ook inzetten als een plek waar zij en branchegenoten bijeenkomsten kunnen organiseren. ,,Zoals lezingen van mensen die speciale urnen maken, bijzondere afscheidskaarsen ontwerpen, over rouwverwerking of verlies: dat soort dingen zijn hier straks heel erg geschikt", geeft ze als voorbeeld.

In vergelijking met vroeger echter zijn er veel meer mogelijkheden bij gekomen waarop mensen een afscheid van een naaste kunnen houden. Het is dus handig een plek te hebben waar branchegenoten informatie en kennis uit kunnen wisselen, legt Saris uit: de branche is enorm in ontwikkeling. ,,En dat is eigenlijk heel logisch. Mensen willen niet meer de standaard uitvaart zoals die vroeger werd gehouden, maar een afscheid die past bij de persoon."

De Huyskamer opent tijdens de viering van Allerzielen in Liempde, de katholieke gedenkdag voor alle overledenen. Na de herdenking die door een werkgroep van de Heilig Hartparochie wordt georganiseerd, zijn mensen dan welkom in De Huyskamer.

FOTO BOVEN: Carla Saris in de deuropening van De Huyskamer in Liempde. Na de viering van Allerzielen kunnen bezoekers er een kijkje nemen. (Foto: Pål Jansen).


KINDERKLEDING VOOR ELKE BEURS

Bij Fientje opent deuren

aan de Rechterstraat

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Als ik later in het bejaardenhuis zit, wil ik niet denken: 'was ik die uitdaging toch maar aangegaan'. Dat is mijn reden om deze stap te zetten." Josephine Stans opent woensdag 19 september Bij Fientje: de zaak voor baby- en kinderkleding aan de Rechterstraat 6a in Boxtel. ,,Ik heb er heel veel zin in."

Al bijna 25 jaar werkt Josephine op het Baanderherencollege (BHC). ,,Toch wilde ik altijd al een eigen winkeltje beginnen. Dat hield ik altijd in mijn achterhoofd, maar ik durfde de stap niet te wagen." Totdat de Boxtelse hoorde dat het pand van Natasja Fashion vrijkwam. ,,Toen ik haar sprak en zij aangaf te verhuizen naar het naastgelegen pand, zag ik mijn kans." Op het BHC blijft de Boxtelse nog twee dagen per week actief; de rest van de week staat ze in haar nieuwe zaak in het centrum van Boxtel.

Mensen kunnen vanaf volgende week terecht in de winkel voor kleding van merken als Vingino, Kiestone, Kiezeltje en Vinrose. Ook schoenen en accessoires behoren tot de collectie. ,,In januari ben ik oma geworden waardoor ik automatisch in aanraking kwam met kinderkleding. Daar wilde ik heel graag mee verder", legt Josephine uit. Ze deed onderzoek, sprak met Boxtelaren en vertegenwoordigers van kledingmerken en bezocht beurzen.

,,Baby- en kinderkleding voor iedere portemonnee: dat is mijn doel. Ik begin met een brede collectie en kijk vervolgens waar de meeste vraag naar is. Natuurlijk kun je al op meerdere plekken in deze gemeente terecht voor kinderkleding, maar ik denk dat Boxtel alleen maar baat heeft bij meer winkels. Wat ik niet heb, heeft een ander wel en andersom. Als klanten meer keuze hebben, blijven ze in dit centrum hangen en trekken ze niet naar de stad", stelt de Boxtelse.

Bij Fientje opent woensdag 19 september om 14.00 uur. Naast een kortingsactie op schoenen verloot Josephine die dag tweemaal twee vrijkaarten voor de première van kinderfilm Elvy's Wereld op vrijdag 21 september in Amsterdam. De winkel is wekelijks van woensdag tot en met zaterdag geopend. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina Kids Fashion Bij Fientje.

FOTO RECHTS: Josephine Stans heeft haar winkel aan de Rechterstraat vernoemd naar haar bijnaam: Bij Fientje. (Foto: Annelieke van der Linden).