Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PROEVERIJ BIERELOTH BELEEFT ZONOVERGOTEN EDITIE

'Bier zit bij ons in de genen...'

Voorzitter Bert Beekmans (55) van De Bierkamer vertelt graag meer over het brouwsel. ,,Brabiek is een bier van spontane gisting. Op initiatief van De Bierkamer en stichting Streekfonds Het Groene Woud zijn we tot een speciaalbier gekomen waarop ik trots ben."

Brabiek, dat haar naam dankt aan het type bier (lambiek) én de provincie Brabant, is nog vrij jong. ,,Het brouwsel heeft acht maanden 'gerust'. Het wordt nog lekkerder naarmate het ouder is. Na één of zelfs twee jaar is dit bier op zijn best. De smaak is dan zachter en de smaak van het hout sterker", zegt Beekmans. ,,Ik ben trouwens geen brouwer hoor, maar wél een goede proever."

De meningen over Brabiek lopen overigens uiteen. Oók onder de 24 leden van De Bierkamer; ongeveer de helft vindt het lekker, de andere helft niet. Maar bezoekster Lieke van Vught (38) is erover te spreken: ,,De Brabiek die in een whiskeyvat gerijpt is, smaakt friszuur en heeft veel houttonen. Daar houd ik wel van. Het bier dat in een wijnvat werd gerijpt, is wat romiger. Ieder heeft zo zijn eigen smaak natuurlijk."

3.000 LITER BIER!

De Bierboerderij uit Haaren staat dit jaar voor het eerst op Biereloth en is in 2016 opgericht: ,,Het eerste biertje brouwden we vanuit de gedachte om tijdens carnaval iets speciaals te bieden", vertelt hobbyist Joep van der Linden (50). ,,Deze hobby liep uit de hand en we hebben inmiddels


Explosion Rockets brengt Elvistribute in Quatre Bras

De Boxtelse rock 'n rollband The Explosion Rockets geeft zaterdag 6 oktober een optreden in de zaal van Quatre Bras aan de Nieuwstraat 79 in Best. De muziekgroep brengt dan tevens een ode aan Elvis Presley.

De Boxtelse band speelt de bekende hits uit de jaren zestig en zeventig in dezelfde sound als de originele versies. Er zijn al optredens geweest in Engeland, Duitsland en de Benelux. Maar de band trad ook op met de Elvis-gitarist James Burton, Elvis' achtergrondkoor The Sweet Inspirations en stond in het voorprogramma van Jerry Lee Lewis.

De zaal gaat zaterdag 6 oktober om 19.30 uur open en de show duurt van 20.30 tot 00.30 uur. Kaarten kosten acht euro en zijn te bestellen via telefoonnummers 06-45 92 85 86 en (0499) 37 14 50 of e-mail: explosionrockets@hotmail.com. Op de avond zelf kosten de kaarten tien euro. Meer informatie: www.explosionrockets.nl.

verschillende soorten pils gebrouwen. Een van onze bieren, Vienna, is dit jaar uitgeroepen tot 'lekkerste bier bij een aspergegerecht'." De naam van de bieren is bijzonder. ,,Mijn broer is al jaren nar van de raad van elf. We noemen onze brouwsels daarom 'Bieren van de Nar'."

KLEINE PAN

Een hobbyist die professional is geworden is Paul Kitzer (45) van D'n Droak uit 's-Hertogenbosch. ,,Ik ben gestart met brouwen in 2012. Ik begon in een kleine pan en brouwde bier. Het viel me op dat elk bier een eigen smaak had terwijl ik hetzelfde brouwproces doorliep", zegt de brouwer. ,,Ik wilde weten hoe dit kwam en ben steeds meer gaan uitzoeken en uitproberen. Inmiddels bied ik veertien soorten speciaalbier aan en produceer ik 3.000 liter per maand. Ik heb mijn baan opgezegd en houd me volledig bezig met brouwen."

STRAAT VOL BEKENDEN

De vele bezoekers laten zich het gerstenat intussen goed smaken. Zo ook de muzikanten van vanBakkus, die de middag muzikaal opluisteren. Zanger Fons van Heesch (39) komt graag naar het bierfestival: ,,Het is altijd mooi weer en je staat in een straat vol bekenden."

Ingrid Last (53) zit even verderop in het zonnetje en geniet van een biertje uit eigen brouwerij De Witte Leeuw uit Wezep. ,,Mijn man en ik komen hier graag. Ik vind het een mooi festival en er zijn alleen maar leuke brouwerijen. Ik ga zo meteen een biertje van brouwerij Schumacher proeven. Ik ben benieuwd naar de Happy Alt. Last is overigens niet de enige vrouw. Toch zijn de mannen in de meerderheid deze zondagmiddag. Bierkamer-voorzitter Beekmans weet wel hoe dat komt: ,,Bier: we houden ervan. Het zit in onze genen."

FOTO BOVEN: Ger van den Oetelaar van Streekfonds Het Groene Woud (rechts) proeft het nieuwe bier Brabiek samen met Bierkamerlid Anton van Aert. Jarenlang zat het tweetal in het Boxtelse college van B. en W. Links voorzitter Bert Beekmans van De Bierkamer. (Foto: Albert Stolwijk).


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding