Afbeelding
Foto: Gretel Vaesen

Zondag theater, muziek en creativiteit in hartje Boxtel

Bockesprongen verrast in processiepark

Festival Bockesprongen pakt uit op zondag 16 september. Niet op de Markt, zoals gebruikelijk. Vanwege de herinrichting van het plein verhuizen het straattheater en de creatieve activiteiten naar het processiepark bij Duinendaal. Het muziekprogramma, met een grote lokale inbreng, blijft gewoon in de Oude Kerkstraat bij eetcafé De Kerk.

,,Het processiepark is een prachtige alternatieve locatie voor ons festival", laat de organiserende stichting Bockepruik weten. ,,We zijn blij dat we kunnen uitwijken naar dit lommerrijke en sfeervolle park in hartje Boxtel, tussen Sint-Petrusbasiliek en Duinendaal. De weersvoorspellingen zijn prima en natuurlijk gaan we ook dit keer het publiek op allerlei manieren verrassen." Hieronder een compleet overzicht van het Bockesprongen-programma.

THEATER

De Grote Hula Show – 14.00 en 16.10 uur: Ringenbezweerster Wietske Vogels en meester-slangenmens Milan Seegers bundelen hun krachten in dit hoepelspektakel. Ringen in allerlei soorten en maten passeren de revue. Het circusduo laat zien hoe veelzijdig een simpele ring kan zijn. Dat valt niet mee, want onderlinge geschillen dreigen voortdurend roet in het eten te gooien.

Caleidoscoop – doorlopend vanaf 13.00 uur: Toneelgroep Dapper bestaat 25 jaar. Op Bockesprongen pakt het installatietheatergezelschap uit met een roterende spiegelcabine met diepte-effect. De betoverende carrousel en wonderlijke tijdmachine belooft een fascinerend panoramische ervaring voor jong en oud. Bezoekers worden hun eigen performers en eenmaal geopend vormt elke omgeving een ander decor. Alle techniek draait op zonne-energie en menskracht.

If the world where upside down – 14.40 en 16.50 uur: Deze voorstelling van de Chileense acrobate Trinity speelt zich af in de eindeloze straten tussen de grond en lucht. Een vrouw zoekt naar het licht om de hoek en maakt daarvoor een ritmische en poëtische reis naar het onverwachte. Deze show vol oude circustechnieken draait om de vraag: hoe is het leven in een ondersteboven wereld?

Theatergezelschap El Capstok pakt uit met twee voorstellingen. Madame Rosalie (14.30, 15.30 en 16.30 uur) speelt zich af in een kermiskiosk met oude muziek en trekbel. In dit decor is de madame een niet te missen verschijning die je toekomst voorspelt, met kaarten, handen en glazen bol. In De vissersvrouw (14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur) staat een klein orgeltje centraal, bediend door een vissersvrouw. Zij trakteert het publiek op maritieme liedjes, gezellige deuntjes en viswijvenpraatjes.

Eddie 'Only' Edison – 13.20 en 15.20 uur: Deze laatst levende afstammeling van Thomas Alva Edison, de uitvinder van de gloeilamp en grammofoon zet het werk voort in een poging het onmogelijke te realiseren: vliegen. Het resultaat is de kolderieke voorstelling The Great Escape vol slapstick, illusie, euforie en liefde.

MUZIEK

Op het live podium bij Eetcafé De Kerk aan de Oude Kerkstraat treden vijf bands op, waarvan drie uit Boxtel. Een overzicht.

Mr. Joe Abe – 14.30 uur: De muziek van deze Boxtelse band zit bomvol verwijzingen naar de jaren 70, 80 en 90 en mixt moeiteloos diverse stijlen, van funkrock tot reggae. Plezier staat voorop voor Roy Maurix (zang/gitaar), Merlijn van Minderhout (backing vocals/gitaar), Jeroen Pijnenburg (backing vocals/drums) en Bas van den Biggelaar (backing vocals/bas en soundscapes).

Violet's Tale – 15.45 uur: Zangeres Edith Spies en gitarist Jeroen Rabeling legden in 2014 de basis voor deze Limburgse band met stevige country-roots. Samen met Stef Eggen (drums), Jochem Stouten (bas) en Levy Gerards (gitaar) bouwden ze de afgelopen twee jaar aan een stevige livereputatie in de Benelux.

Super Sonic Smash Kids – 17.00 uur: De Boxtelse muzikanten Marit van Gils, Vincent Baaijens en Luuk van Gils maken een 'pelgrimstocht naar de heilige graal van de elektrorock'. Anders gezegd: spacende synths, vlijmscherpe gitaar en magistrale zang raken het publiek diep in het hart.

Bacon Fat Louis – 18.15 uur: Home brew party blues door Bo Hudson (gitaar, cigarbox, zang), Hokey Bellamore (zang, toetsen, bluesharp) en Sandy 'Slim' Sticks (drums, percussie). Sinds het debuutalbum uit 2013 speelt deze Overijsselse band vaak live en vertelt ze het gospel- en bluesverhaal van Henry Sloan, die worstelde met angst, succes en mislukking.

Nailhead – 19.45 uur: Deze Boxtelse band geeft gas met rocknummers van onder andere Foo Fighters, BAP en Smithereens. Afgewisseld met eigen werk en melodieuze coverjuweeltjes, vaak meerstemmig en eigenwijs gearrangeerd.

LEVEND SCHILDERIJ

Op de Bazaar in park Molenwijk was er al een voorproefje te zien, tijdens Bockesprongen gaat de activiteit 'Levend Schilderij Boxtel' helemaal los met een extra grote lijst voor groepen mensen en keuze uit een groot aantal beroemde schilderijen (doorlopend vanaf 13.30 uur). Bezoekers brengen zo schilderijen tot leven (www.bit.ly/levendschilderijboxtel). Het tweede onderdeel van het creatieve Bockesprongen-programma is 'Look Listen' (doorlopend vanaf 13.00) door de Boxtelse kunstenares Maaike Jahne. Bezoekers kunnen foto's op een touchscreen aantikken voor een aanvullende muzikale omlijsting. ,,Sommige mensen combineren wijn met eten, ik maak afbeeldingen die met muziek matchen", legt Maaike uit.

JUTTEN

De Scavenger Hunt (doorlopend vanaf 13.00 uur) is een moderne variant op het bekende strandjutten: zoek op het festivalterrein bijzondere, rare, leuke, mooie, grappige en ongebruikelijke dingen. En gebruik die bij het doen van de verschillende scavenger-opdrachten die op het festivalterrein hangen. Een opdracht eindigt altijd met het maken van één of meer foto's van het eindresultaat. Bijvoorbeeld een (groeps)selfie. Het is de bedoeling dat bezoekers deze foto's delen op de eigen social media met de tag #levendschilderijboxtel om elkaars resultaten te kunnen zien.

Kijk voor meer info op www.bockesprongen.nl. De toegang tot alle activiteiten is gratis. De horeca in het Processiepark biedt geen pin-mogelijkheid, er kan alleen contant worden betaald.

FOTO GEHEEL BOVEN: Uitvinder Eddie 'Only' Edison zal tijdens Bockesprongen proberen te vliegen. Zijn voorstelling The Great Escape belooft een spektakel te worden vol slapstick, illusie, euforie en liefde. (Foto: Gretel Vaesen)

FOTO BOVEN: Een van de bands op het podium bij Eetcafé De Kerk is Violet's Tale uit Limburg. Een groep met stevige country-roots en een uitstekende livereputatie. (Foto: Violet's Tale)


Afbeelding