Boven de sacristie van de Sint-Petrusbasiliek bevindt zich de gijzelkamer, waar in vroeger eeuwen gevangenen werd opgesloten. (Foto's: Albert Stolwijk).
Boven de sacristie van de Sint-Petrusbasiliek bevindt zich de gijzelkamer, waar in vroeger eeuwen gevangenen werd opgesloten. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VEEL BELANGSTELLING VOOR OPEN MONUMENTENDAG IN BOXTEL EN LIEMPDE

Griezelen in oude gijzelkamer van de kerk

MARIËLLE WIJFFELAARS

Opgesloten zitten met zo'n twintig medegevangenen in een metershoge toren in een kamertje van twintig vierkante meter. Honderden jaren geleden werden in de Sint-Petrusbasiliek dieven en landlopers berecht en opgesloten. Tijdens de Open Monumentendag konden belangstellenden een kijkje nemen in de zogeheten gijzelkamer en dat was best een spannende belevenis...

Tijdens Open Monumentendag openden diverse kerken en moskeeën de deuren voor het publiek. De Sint-Petrusbasiliek mocht daarbij natuurlijk niet ontbreken. Over belangstelling had de basiliek zeker niet te klagen, veel Boxtelaren namen een kijkje in de kerk. ,,We hebben ook al diverse gezinnen en jongeren mogen verwelkomen", vertelde Bea Schoenmakers van de Monumentencommissie. ,,Zo'n open dag is laagdrempelig, mensen durven dan eerder binnen te stappen."

In de kerk liepen bezoekers langs de diverse beelden en schilderijen, maar vooral de films van Guus Bekooy trokken veel belangstellenden. Ze leerden daardoor meer over de geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek en het Heilig Bloedwonder. Het echtpaar Hans en Guusje uit Tilburg kwam zelfs speciaal naar Boxtel om meer te leren over de bloeddoeken. ,,Het is een prachtige geschiedenis waar we graag meer over horen. Het is even een stukje fietsen vanaf huis, maar het was het zeker waard."

Ook voor de kinderen was er genoeg te beleven. Zo konden ze een kijkje nemen hoog in de toren van de basiliek én de oude gijzelkamer bezoeken. ,,Het uitzicht was heel gaaf. De gijzelkamer vond ik spannend en ook zielig. Dat ze daar met zoveel mensen moesten zitten, dat is heel naar", vond Meike (10). Broertje Joris (8) vulde aan: ,,Ja, maar dat was hun eigen schuld."

VAKMANSCHAP

In de naastgelegen protestantse kerk werden bezoekers meegenomen in de geschiedenis van de protestantse gemeente én werden schilderijen van kunstenaar Marten Groen bewonderd. ,,Ik heb diverse kathedralen van Europa vastgelegd, passend binnen het thema," vertelde Groen. ,,Mijn persoonlijke favoriet? De kathedraal van Wells met de schaargewelven. Een bezoek meer dan waard."

Mensen die bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg bezochten, hadden met name belangstelling voor de herbouw van de klompenmakerij die voorheen tussen de Nieuwen Erven en de Akkerstraat stond. Door ze in een houten frame te plaatsen zijn de muren in hun geheel verplaatst. Een fraai stukje vakmanschap.

FOTO RECHTS: Door ze in een houten frame te plaatsen zijn muren van een oude klompenmakerij in hun geheel verplaatst naar D'n Liempdsen Herd.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding