Klassieke muziek promoten op een drijvend podium bij de Zwaanse Brug. Dat is het idee achter Klassiek op de Dommel. Vorig jaar gaf Boxtel's Harmonie een pontonconcert op deze plek. (Foto: Peter de Koning).
Klassieke muziek promoten op een drijvend podium bij de Zwaanse Brug. Dat is het idee achter Klassiek op de Dommel. Vorig jaar gaf Boxtel's Harmonie een pontonconcert op deze plek. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

AFSLUITING QQLQ MET NIEUW INITIATIEF

Vervolg pontonconcert: Klassiek op de Dommel

HENK VAN WEERT

Het tweejaarlijkse Dommeltheater werd vorig jaar geopend met een concert vanaf een ponton nabij de Zwaanse Brug. Dit jaar vindt de culturele vaarstoet niet plaats, maar keert wel het drijvende podium op de rivier terug. Met Klassiek op de Dommel, een nieuwe loot aan de stam van het toch al rijke culturele leven in Boxtel.

Viel in 2017 Boxtel's Harmonie de eer te beurt om invulling te geven aan het eerste pontonconcert, zondag 23 september is het een nieuw evenement dat bij de zittrappen in hartje Boxtel wordt gehouden op een drijvend plateau. Klassiek op de Dommel wil klassieke muziek drempelloos onder de aandacht brengen.

Dat gebeurt onder meer door jeugdig talent een podium te geven: van startende muzikanten tot coming stars van conservatoria, zo is te lezen in de kleurrijke flyer die organisatoren momenteel overal in Boxtel (én daarbuiten) verspreiden.

Ook wordt een link gelegd tussen (semi-)professionele én amateurmuzikanten en wordt de verbinding gezocht met kunst en cultuur uit andere dorpen en steden die aan de Dommel liggen.

BOSSCHE OPERA

Deze uitgangspunten leiden voor de eerste editie van Klassiek op de Dommel tot een gevarieerd programma met uiteenlopende artiesten dat zijn climax moet krijgen in een gezamenlijke uitvoering van een speciaal voor deze gelegenheid geschreven arrangement van de populaire musical West Side Story. Het is een eerbetoon aan componist Leonard Bernstein vanwege diens honderdste geboortedag.

Het arrangement van West Side Story is geschreven door hoboïst Lex Bergink, dirigent van het koor Bossche Opera, dat een van de optredende gezelschappen is van Klassiek op de Dommel. Bergink is ook bekend als artistiek leider van zowel Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch als Noviamagum Wind Orchestra in Nijmegen.

Naast het Bossche operakoor treden deelnemers op van Moving Music, een openbaar festival dat in mei volgend jaar wordt gehouden in Sint-Michielsgestel en dat klassieke muziek combineert met jazzballet, r&b en hiphop, maar ook met sportieve activiteiten als acroyoga, kangoojumps en aerial silk.

KOPERKWINTET JUST BRASS

Uit Boxtel komen vijf (oud-)leden van Boxtel's Harmonie voor het voetlicht. Zij vormen op projectbasis het koperkwintet Just Brass en hebben speciaal voor Klassiek op de Dommel enkele werken ingestudeerd.

Sopraan Ariana-Esmée Skverer uit Tilburg studeerde in het voorjaar cum laude af aan Fontys Conservatorium in haar woonplaats. Zij kreeg les van Wilma Bierens, Harry Ruijl en Edward Hoepelmans, maar werd tevens ruim drie jaar gecoacht door de befaamde Italiaanse bas-bariton Carmel Corrado Caruso. Eveneens uit Tilburg afkomstig is Dilaver Göktas, die niet alleen liederen uit de Turkse landstreek Anatolië zingt, maar zichzelf ook begeleid op de saz, een Aziatische luit.

Jong en ambitieus is het strijkkwartet Arthema, dat is samengesteld uit musici afkomtig uit Nederland, Noorwegen, Portugal en Spanje en tijdens Klassiek op de Dommel filmmuziek ten gehore brengt. De drie violisten en een cellist ontdekten dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, welke waarden en normen je hebt of waaruit je culturele erfgoed bestaat. Het is volgens hen altijd mogelijk om mensen te verenigingen in gedachten, actie en visie. Spelen in een strijkkwartet omschrijven zij als een subtiele vorm van kunst.

JONG TALENT EN GRAFFITI

Klassiek op de Dommel biedt voorts een podium aan jonge talenten die les krijgen van de Boxtelse pianodocente Marjo Grietjes. Stichting Tunnel Vision Boxtel roert zich ook. Twee weken geleden werd nog op succesvolle wijze de derde editie van het graffitifestival gehouden in de vroegere spoortunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2. Nu willen enkele spuitbusartiesten opnieuw aantonen dat creaties tot mooie kunstuitingen leiden. Tijdens de gevelkunst die zij maken, kan het publiek ook genieten van een hapje en een drankje.

Om 12.00 uur betreden de jonge talenten het drijvend podium nabij lunchroom Meneer van Dommelen. Om 14.00 uur beginnen de graffitikunstenaars en een uur later, vanaf 15.00 uur zijn er optredens van strijkkwartet Arthema, Dilaver Göktas, Moving Music, koperkwinter Just Brass, sopraan Ariana-Esmée Skverer en het koor Bossche Opera.

Stichting Klassiek op de Dommel wordt gevormd door Paul van Alphen, Jos Crusio, Laurens Felix en Rob Margry. Het volledige programma van de muzikale zondag is te vinden op www.klassiekopdedommel.nl.

FOTO ONDER: Klassieke muziek promoten op een drijvend podium bij de Zwaanse Brug. Dat is het idee achter Klassiek op de Dommel. Vorig jaar gaf Boxtel's Harmonie een pontonconcert op deze plek. (Foto: Peter de Koning).


De Rode Draad

Kunstliefhebbers uit de hele regio kunnen zaterdag 22 en zondag 23 september hun hart ophalen tijdens de zestiende editie van kunstroute De Rode Draad. Zo'n 25 kunstenaars in Boxtel laten hun laatste werken zien. Dit jaar zijn er enkele nieuwe, jonge artiesten die hun kunst aan het publiek laten zien. In deze krant vindt u een helder overzicht van alle locaties tijdens de kunstroute. De plattegrond is ook tijdens De Rode Draad verkrijgbaar bij de diverse kunstenaars.

Afbeelding