Sponsors en andere betrokkenen van de Voedseltuin Boxtel en omstreken kregen donderdag een rondleiding over het terrein van De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning).
Sponsors en andere betrokkenen van de Voedseltuin Boxtel en omstreken kregen donderdag een rondleiding over het terrein van De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

STICHTING ONTVANGT SPONSORS OP 'DE KLEINE AARDE'

Acht mensen werken dagelijks in Voedseltuin

HENK VAN WEERT

Dagelijks werken gemiddeld acht mannen en vrouwen, grotendeels mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de Voedseltuin Boxtel, op het terrein van De Kleine Aarde. De stichting die de akker exploiteert telt nu in totaal 25 medewerkers, meldde bestuurslid en tuinbaas Theodoor van Leeuwen vorige week tijdens een rondgang met sponsors en andere betrokkenen.

Ondanks de droge zomer verliep de teelt van groenten prima, aldus Van Leeuwen, die twee jaar geleden het initiatief nam voor de oprichting van een voedseltuin. Die levert vooral aande Voedselbank. Op die manier krijgen minima die wekelijks een voedselpakket afhalen ook verse groenten aangereikt. Stichting Voedseltuin Boxtel en Omstreken nodigde de dertig fondsen, bedrijven en organisaties die steun verlenen voor de eerste keer uit. Vertegenwoordigers van twintig partijen waren aanwezig en kregen een rondleiding door Van Leeuwen.

MEER TUINBAZEN NODIG

,,De nadruk lag op de twee doelen: het exploiteren van een professionele productietuin en nieuwe kansen bieden aan medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt. Er zij, na een fikse dip in het begin van het seizoen, sinds zomer structureel wekelijks 25 mensen aan het werk; elke ochtend zeven tot acht die de planten verzorgen en de oogst binnenhalen", vertelde hij.

Wel hoopt de stichting dat meer mensen zich melden als tuinbaas om de medewerkers aan te sturen. ,,Het werk is voor slechts één tuinbaas wel erg zwaar. Binnenkort volgt een extra wervingscampagne", aldus Van Leeuwen.

Hij houdt daarbij de Voedseltuin voor ogen die hij eerder startte in 's-Hertogenbosch. ,,Daar zijn al enkele jaren vier tuinbazen actief en die wisselen elkaar dagelijks af."

POSITIEVE WERKING

Volgens Van Leeuwen zijn de resultaten 'bijzonder goed': driemaal per week haalt de bus van de Voedselbank verse groenten op en ook de Liempdse diaken Pierpaolo Flesia haalt wekelijks porties groenten op voor de tijdelijke bewoners van zijn Liempdse zorgboederij.

,,En de voedseltuin heeft een aantoonbaar positieve werking op de mensen die er werken. Er zijn inmiddels voorbeelden van mensen die weer naar betaald werk zijn gegaan. Maar ook raakten twee jonge mensen geïnspireerd door de Voedseltuin om te gaan studeren bij Helicon Opleidingen. En stagiaires van deze groenschool in Boxtel rondden hun opleiding succesvol af door het eindexamenwerkstuk dat ze maakten over onze Voedseltuin."

DANKBAAR

Voorzitter Peter van As van het stichtingsbestuur sprak zijn dankbaarheid uit aan de sponsors en gaf aan dat zonder hun steun het werk van de stichting Voedseltuin onmogelijk is. ,,Zodra we een beroep doen op deze bedrijven en organisaties, dan krijgen we positieve respons", aldus Van As.

Vanochtend, donderdag 13 september schoffelden burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel een ochtendje tussen de groentenperkjes om zo kennis te maken met de medewerkers van de Voedseltuin en uit hun monden te horen wat de Voedseltuin voor hen betekent. Afsluitend werd gezamenlijk geluncht.

FOTO LINKS: Nu het tweede oogstseizoen er bijna op zit, werden de dertig bedrijven en organisaties die de stichting Voedseltuin Boxtel en Omstreken ondersteunen uitgenodigd om met eigen ogen te zien wat de resultaten zijn. (Foto: Peter de Koning).

Sponsors en andere betrokkenen van de Voedseltuin Boxtel en omstreken kregen donderdag een rondleiding over het terrein van De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning).
Sponsors en andere betrokkenen van de Voedseltuin Boxtel en omstreken kregen donderdag een rondleiding over het terrein van De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning).