Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FRANCHISENEMER JOHN VAN HAL GAAT ZELFSTANDIG VERDER

Brownies&downieS wordt 'Lunch bij Trots'

LINDA VAN DE WIEL

'Lunch bij Trots'. Dat wordt vanaf half oktober de nieuwe naam van het in Boxtel gevestigde lunchcafé Brownies&downieS. Na vijf jaar als franchisenemer actief te zijn geweest binnen de formule van de horecaketen, is uitbater John van Hal toe aan verandering. ,,Ik kies een nieuwe naam en geef de menukaart een eigen twist. Maar wél met de bekende gezichten."

,,De naam, daar heb ik lang over nagedacht. Dat is toch een grote beslissing", vertelt een bezielde Van Hal (34). ,,Maar het woord dat steeds bij me opkomt is 'trots'. Toen ik dat voorlegde aan mijn collega's waren ze allemaal enthousiast. Dus dat wordt het: 'Lunch bij Trots'."

,,Ik heb een fantastische en zeer leerzame tijd gehad als ondernemer binnen de formule van Brownies&downieS. Het eerste lunchcafé is opgezet in Veghel en toen ik daar een keer ging lunchen, was ik verkocht. Ik wist: dit wil ik ook. Met een club jonge ondernemers zijn we toen verder gaan bouwen aan eigen locaties. Mijn vestiging was pas de zesde."

GOEDE AANLOOP

Franchise-eigenaar Thijs Swinkels en Van Hal hadden destijds geen idee hoe succesvol het concept zou worden. De keten kent inmiddels vijftig vestigingen: 48 in Nederland, één in België en zelfs één in het verre Kaapstad. Van Hal: ,,Ook in Boxtel werd Brownies&downieS meteen omarmd en hebben we vanaf het begin een super goede aanloop van gasten gehad."

Toch stopt de uitbater in goed overleg met Swinkels met de formule. De franchise-eigenaar is erg te spreken over de ondernemersdrang van Van Hal: ,,Uiteraard vinden wij het erg jammer dat John stopt bij Brownies&downieS. Hij is vanaf het eerste moment zeer actief en ondernemend geweest", aldus Swinkels. ,,Wij gaan op een zeer fijne manier uit elkaar. Ik ben dan ook van mening dat John klaar is om echt als zelfstandig ondernemer zijn zaak te runnen. Ik zal dan ook zeker binnenkort naar zijn nieuwe concept komen kijken."

ETIQUETTEDAG

Van Hal gelooft in het uitgangspunt van Brownies&downieS waarbij goed eten wordt gecombineerd met bediening door enthousiaste jongens en meiden met een beperking. ,,De kwaliteit van het eten staat voorop. We hebben een gediplomeerd kok in dienst en ook ik draag zorg voor goede lunches en lekkers voor bij de koffie."

Hij vervolgt: ,,Naast deze professionals werken hier drie sociaal werkers die de jongens en meiden begeleiden en aansturen. Ook hebben we regelmatig een 'etiquettedag' waar de cliënten leren hoe klanten te bejegenen en bijvoorbeeld de lunch te serveren. En we gaan van de fooienpot ook graag een dagje naar de Efteling."

KLEIN FEESTJE

Als zelfstandige verder gaan, was geen eenvoudige keuze: ,,Ik heb er goed over nagedacht en ik ben te veel ondernemer om aan te blijven haken bij een bestaand concept", stelt Van Hal. ,,Ik wil graag de volledige regie en heb ook wat eigen ideeën voor de menukaart."

Maar hoewel de naam verandert, blijft er vooral veel vertrouwd. ,,We werken met hetzelfde team, dus de gezellige en gemoedelijke sfeer die ik zo belangrijk vind, blijft. De jongens en meiden die hier werken zijn altijd enthousiast en maken van elke dag een klein feestje."

Daarnaast blijft de lunchroom doorgaan met het maandelijkse 'eten wat de pot schaft', het bezorgen van lekkere broodjes en het verhuren van de ruimte aan feestjes van maximaal 65 gasten. Van Hal: ,,Maar wat het belangrijkst is: onze gerechten houden dezelfde kwaliteit, maar krijgen wel een eigen twist. Ik heb heel veel zin in de komende vijf jaren en hoop dat ze net zo succesvol worden als de eerste." De opening - zonder te veel fratsen - van 'Lunch bij Trots' aan de Croonpassage vindt plaats op dinsdag 16 oktober.

FOTO BOVEN: John van Hal (midden) met zijn team van Brownies&downieS dat volgende maand verder gaat als 'Lunch bij Trots'. (Foto: Peter de Koning).


Onderhoud in wandelpark Molenwijk

Het Boxtelse wandelpark Molenwijk ondergaat momenteel een onderhoudsbeurt. Daarbij worden ook enkele bomen gerooid, bijvoorbeeld omdat ze oud of zwak zijn. Maar ook om ervoor te zorgen dat op sommige plekken meer licht door het bladerdak dringt. Dat is bevorderlijk voor de diversiteit van de begroeiing.

Door het bos uit te dunnen krijgen vitale en markante bomen met grote kronen meer ruimte. En door de toename van licht zullen struiken en jonge bomen betere kansen krijgen om te groeien, zo stelt de gemeente. De machines waarmee Bosgroep Zuid Nederland en een aannemer de werkzaamheden verrichten, laten sporen na in de ondergrond. Maar de gemeente verwacht dat die volgend jaar niet of nauwelijks meer te zien zullen zijn als in het voorjaar het nieuwe groeiseizoen van start gaat.

FOTO LINKS: Op diverse plekken in wandelpark Molenwijk zijn of worden bomen gerooid in het kader van een onderhoudsproject. (Foto: Peter de Koning).

Strijd natuurclubs tegen Oirschot om megastal Kampina

Natuurmonumenten en de Brabantse Milieu Federatie (BMF) beginnen vandaag, donderdag 13 september met hun rechtszaak tegen Oirschot. In hun ogen verleende die gemeente onterecht een vergunning aan de Boxtelse varkenshouder Johan van Hal. Die wil een megastal voor 16.000 biggen bouwen aan de Logtsebaan, vlakbij de Kampina.

Naast dat Natuurmonumenten en de BMF bewwaar aantekenen tegen de verleende vergunning, startten ze online ook een petitie tegen de komst van de stal. Die werd door ruim 21.000 sympathisanten ondertekend en maandag aangeboden aan wethouder Esther Langens van Oirschot. Een slechtere locatie is nauwelijks denkbaar, stellen de natuurorganisaties. Achter het vergunningstraject schuilt echter een complexe geschiedenis. Oirschot verleende in 2012 een vergunning op die locatie voor 19.000 biggen en in 2013 oordeelde de Raad van State dat het bezwaar daartegen ongegrond was. Die vergunning werd in 2016 vernieuwd, maar dan voor 16.000 biggen én met nieuwe luchtwassers. Oirschot trok de vergunning eind 2017 alsnog in. Een paar maanden later echter werd daar op teruggekomen en kreeg eigenaar Van Hal toch zijn vergunning: de gemeente had geen juridische gronden om de aanvraag te weigeren. Vandaag dient de zaak voor de bestuursrechter in 's-Hertogenbosch. Wordt vervolgd...

Afbeelding
Afbeelding