Afbeelding
Foto:

BOXTELSE FRACTIES KRIJGEN KIJKJE IN LENNISHEUVELSE KEUKEN

'Raad mag best wat kritischer zijn'

RENS VAN DEN ELSEN

Trots. Dat zijn de inwoners van Lennisheuvel op hun dorp. De stichting Rond Kerk en Orion (RKO) heeft de afgelopen jaren als wijkorgaan veel voor elkaar gekregen, ook met hulp van de ambtelijke wijkmakelaars. Dat lieten ze dinsdagavond maar al te graag zien aan de Boxtelse gemeenteraadsleden tijdens een fietstocht door het dorp. Toch blijft er nog wel wat te wensen over. Nog altijd is er in de ogen van RKO geen deugdelijke oplossing voor de fietsoversteek op de rotonde Boseind. RKO-bestuurslid Stefan van de Nieuwenhof liet tijdens de rondgang daarover zijn ongenoegen blijken.

De verbouwing van gemeenschapshuis Orion, natuurpark Boscheind, de speeltuin naast de kerk en de ontwikkeling van het bouwplan Achter den Eijngel. Allemaal zaken die het bestuur van RKO graag onder de aandacht van de raadsleden wilde brengen. Op iedere locatie werd een korte uitleg gegeven over wat er al is bereikt en wat de plannen voor de toekomst zijn. Zo zien de dorpelingen de nieuwbouwwijk liever nog vandaag dan morgen verrijzen, want de school loopt snel leeg, volgens voorzitter Jarko van Nunen van RKO. ,,Maar we hebben in het bouwplan wel een groot deel van onze punten kunnen verwezenlijken", vertelde hij. Ja, het heeft allemaal wel wat voeten in de aarde gehad, maar 'we hebben het toch maar mooi voor elkaar gekregen', is de heersende opvatting in het dorp. ,,Natuurlijk zijn er nog genoeg zaken die we nog graag op willen of moeten pakken, maar voor een groot deel zijn we tevreden", aldus Van Nunen.

HANGIJZER

Een van die zaken is meteen ook het heetste hangijzer van Lennisheuvel: rotonde Boseind. Het betoog van Van de Nieuwenhof, aan de rand van het verkeersplein werd regelmatig onderbroken door het lawaai van een passerende vrachtwagen. De locatie blijkt strategisch te zijn gekozen om zijn verhaal kracht bij te zetten. ,,Dit is om acht uur 's avonds, in de ochtend is het hier nog veel drukker", gaf het bestuurslid aan. ,,Er moet snel iets gebeuren, we praten al bijna vijftien jaar over veiligheidsmaatregelen en zijn nog niets opgeschoten. Het is tijd voor actie."

Van den Nieuwenhof liet blijken dat hij erg tevreden is over de samenwerking met wijkmakelaars Hans Mols en Hein Hoppenbrouwers, maar dat de Lennisheuvelse inmenging in de diverse werkgroepen rondom verkeersproject PHS, waarvan de rotonde een onderdeel is, te wensen overlaat. ,,Veel ideeën en voorstellen die we inbrengen worden door de gemeente terzijde gelegd of het blijkt ineens te duur te zijn. Het lijkt wel alsof we elkaar niet begrijpen. Daardoor raken betrokken mensen, de kartrekkers, gefrustreerd en dat is zonde", zei hij tegen de aanwezigen. Van den Nieuwenhof riep de raadsleden op om zich meer te verdiepen in de, soms complexe, materie. Het stoort hem dat tijdens beeldvormende vergaderingen niet iedereen aanwezig is en dat tijdens de besluitvorming volgens hem te snel wordt ingestemd met de voorstellen. ,,Raadsleden mogen wat mij betreft wel wat kritischer zijn in deze", gaf hij te kennen.

BOODSCHAP

Burgemeester Mark Buijs nam dat op als een waardeoordeel over 'zijn' raadsleden. ,,Ze doen allemaal hun best en soms is het ook niet mogelijk om ergens bij te zijn of je in te verdiepen. Iedereen heeft zo zijn of haar expertisegebieden", reageerde hij op de uitlatingen van Van den Nieuwenhof. Raadslid Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) snapte de frustratie wel en gaf aan weliswaar niet alles tot zich te nemen, maar te gebruiken waar ze iets mee kan, 'de rest leg ik naast me neer.' Van den Nieuwenhof kon zich daar wel in vinden. ,,Ik wilde ook niemand persoonlijk aanvallen, het gaat me om de boodschap dat we als dorp graag vooruit willen en daarvoor hebben we ook de hulp van de gemeente nodig. Als de mensen in de diverse werkgroepen meer waardering krijgen voor het werk wat ze voor de gemeente verzetten, is mijn missie al grotendeels geslaagd."

GROTE FOTO BOVEN: Twan Tiebosch (rechts) geeft namens het bestuur van RKO een korte uitleg over de totstandkoming van natuurpark Boscheind in Lennisheuvel. De raadsleden luisteren aandachtig.

KLEINE FOTO: Theo Lamers van RKO brengt Buurthulp Lennisheuvel onder de aandacht. (Foto's: Rens van den Elsen).

Afbeelding