Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

HONGERSTAKER VOERT ACTIE TEGEN VARKENSLEED BIJ VION

'Bio-industrie is onze blinde vlek'

LINDA VAN DE WIEL

Ze rijden af en aan, de vrachtwagens vol varkens. Ze sluiten aan in de lange rij voor vleesproducent Vion in Boxtel waar dagelijks 20.000 varkens het leven laten. Dierenactivist en documentairemaker Remko Ehrhardt (40) uit Cuijk is maandag 120 uur in hongerstaking gegaan om hiervoor aandacht te vragen. ,,Er is misstand op misstand in de bio-industrie. Op deze manier hoop ik aandacht te krijgen voor wat er achter gesloten deuren gebeurt met de dieren."

,,Ik voel me een beetje wazig en mijn buik protesteert", vertelde Ehrhardt gisteren op de derde dag van zijn hongerstaking. ,,Maar ik vind het belangrijk om de wantoestanden binnen de bio-industrie aan de kaak te stellen, hoewel ik stuit op veel negatieve reacties in de verschillende sociale media. Die lees ik bewust niet meer."

Samen met een aantal medestanders voert Ehrhardt actie. Deze steunpilaren monitoren beurtelings het welzijn van de activist en houden hem gezelschap. Ook zij maken zich zorgen over de misstanden in de slachthuizen. Ehrhardt: ,,Ik ben in verschillende stallen geweest en die zitten bomvol varkens. Er is geen bewegingsruimte en wanneer er een dier ziek is, wordt het volgepompt met antibiotica of in de gang gegooid om te sterven zonder verdere medische begeleiding."

AMMONIAK

Wat de dierenactivist ook als schrijnend ervaart is de slechte ventilatie in de stallen. ,,Er hangt een ammoniaklucht die erg slecht is voor de gezondheid van de dieren. Ik kreeg na tien minuten al prikkende ogen en de varkens leven in deze ongezonde atmosfeer."

Ehrhardt wil met zijn hongerstaking mensen aansporen diervriendelijke, groene en gezonde keuzes te maken. ,,Er zijn steeds meer plantaardige producten te koop. Iedereen kan zelf wat doen aan dierenleed door er niet meer aan mee te werken." Hij maakt ook een duidelijk punt: ,,Wij als Nederlanders gaan voorop in de strijd wanneer het gaat over de aanpak van de walvissenjacht en het doodknuppelen van zeehondjes. Maar de misstanden in de bio-industrie vormen onze blinde vlek."

FOTO ONDER: Dierenactivist Remko Ehrhardt houdt sinds maandag een vijfdaagse hongerstaking bij slachterij Vion. (Foto: Linda van de Wiel).