Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Boliviagangers?

Op het tweejaarlijkse zomerfestival Awesummer van het Jacob Roelandslyceum was gistermiddag van alles te beleven. Van hiphop tot fotoshoot, van Mad Science tot light painting. Anne, Sietske en Celeste verkochten spullen voor hun schoolreis naar Bolivia volgend jaar, samen met negen andere leerlingen.

Anne en Sietske nemen even de tijd voor een interview met Brabants Centrum. Celeste blijft in de kraam, want de klanten staan in de rij voor de bonte verzameling spullen uit Bolivia. ,,De armbanden en kleedjes gaan hard. De etuis en tassen trouwens ook", vertelt Anne. Volgens Sietske willen ze aan het eind van de dag 200 euro hebben verdiend. ,,Na een klein uurtje hebben we al 50 euro, dus we gaan lekker. We gaan nog meer acties houden om geld in te zamelen, zoals eind dit jaar een kerstactie."

Wat gaan jullie in Bolivia doen met dat geld? Anne: ,,Besteden aan goede doelen en acties. We gaan onder andere naar een internaat. Ik ben heel benieuwd hoe het leven van leeftijdgenoten daar is. We hebben veel verhalen gehoord van leerlingen die al zijn geweest, maar we moeten het toch zelf meemaken om het echt te weten."

Hoe leuk is Awesummer? Sietske: ,,Echt heel gezellig. Op een gewoon festival ken je alleen je vrienden, hier ken je bijna iedereen omdat het festival alleen voor JRL-leerlingen is. Het weer werkt mee en de sfeer is prima en dat stimuleert onze omzet. Ook docenten kopen spullen in onze kraam, zij waarderen onze inzet."

Ondertussen missen jullie Supergaande. Anne: ,,Ja, dat zijn die leuke gasten van de hit 'Pardon doe normaal'. Ach, we kunnen het hier prima horen en we weten waarvoor we het doen. Het is toch heel speciaal dat een school dit allemaal regelt."

Bijzonder om zo het schooljaar te starten? Sietske: ,,Een festival verwacht je eerder aan het eind van het schooljaar. Maar dan is iedereen druk en toe aan vakantie. Nu is het nog rustig met schoolwerk en genieten we er meer van." Anne: ,,Het is een schooldag, iedereen moet tot minstens 15.30 uur blijven. Maar dat maakt niet uit als het zo gezellig is. Als het festival tot 17.00 uur zou duren, zou bijna iedereen blijven."

FOTO RECHTS: Sietske van Zuijlen, Anne Maas en Celeste Canaan (vlnr) verkochten Boliviaanse spullen voor hun schoolreis in mei volgend jaar. (Foto: Peter de Koning).