Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OUDERINITIATIEF WOONGEWOON VINDT GEHOOR BIJ SINT-JOSEPH

Kinderen met Down betrekken pastorie

JOLEEN VAN ROOIJ

Als alles meezit, hopen Jan en Mirjam van der Weijden uit Liempde eind september officieel te kunnen starten met hun wooninitiatief voor zeven mensen met het syndroom van Down, waaronder hun eigen zoon Sander (23). De beoogde locatie is de pastorie van de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat in Boxtel.

,,In 2012 zijn we met een aantal ouders gaan nadenken over de toekomst van onze kinderen, die het syndroom van Down hebben. Wanneer wij straks 65-plussers zijn, hoe leuk is het dan nog voor Sander om bij zijn ouders te moeten wonen? En hoe lang zouden wij de extra begeleiding die hij nodig heeft kunnen blijven bieden?", stelt Jan. ,,Bovendien merken we dat Sander opbloeit wanneer hij in contact is met gelijkgestemden. Eenmaal thuis mist hij deze aanspraak. Aan onze keukentafel voelt Sander zich niet altijd meer gelukkig. Met nog twee broers en een zus die studeren, sluiten de onderwerpen die hier op tafel komen niet meer aan bij zijn belevingswereld. Dat is soms best lastig voor hem. We gunnen hem zoveel meer", vult Mirjam aan.

Samen met de ouders van de drie andere toekomstige bewoners is lang en breed gesproken over een gezamenlijke woon- en toekomstvisie. Hieruit is stichting Woongewoon ontstaan, die straks verantwoordelijk is voor de exploitatie en continuïteit van het onroerend goed. ,,We huren de vroegere pastorie voor een periode van minimaal tien jaar van woonstichting Sint-Joseph en verhuren die vervolgens weer aan de kinderen. Hiermee houden we grip op wie er komt wonen. Gezien het feit dat het een echte thuissituatie moet worden, is het belangrijk dat de kinderen bij elkaar passen. Er is ruimte voor drie extra bewoners. Om te onderzoeken of zij onderling een match hebben, schakelen we onafhankelijke deskundigen in", legt Jan uit.

Pagina 15: 'Sint-Joseph verhuurt pastorie Heilig Hart'.

FOTO BOVEN: De pastorie aan de Baroniestraat gaat vanaf medio 2019 onderdak bieden aan zeven mensen met Down. (Foto: Peter de Koning, 2016).