Jan en Mirjam van der Weijden uit Liempde van stichting Woongewoon, een ouderinitatief dat woonruimte realiseert voor kinderen met het syndroom van Down. (Foto: Joleen van Rooij).
Jan en Mirjam van der Weijden uit Liempde van stichting Woongewoon, een ouderinitatief dat woonruimte realiseert voor kinderen met het syndroom van Down. (Foto: Joleen van Rooij). Foto: Joleen van Rooij

LIEDJESPROGRAMMA IN PODIUM BOXTEL

Anne-Mieke Ruyten zingt ten bate van Woongewoon

De realisatie van een initiatief als Woongewoon (zie voorpagina én hieronder) vraagt veel geld, meldt secretaris Jean-Pierre Liebregts van het stichtingsbestuur. De eerste actie die wordt gehouden om extra inkomsten te genereren, is de voorstelling Oevers van zangeres en actrice Anne-Mieke Ruyten op vrijdag 21 september in Podium Boxtel aan de Burgakker. Een belangrijk deel van de opbrengst ten goede komt aan stichting Woongewwon.

De extra financiële middelen heeft Woongewoon onder meer nodig voor het inrichten van de gemeenschappelijke ruimtes. ,,Ook is er geld nodig om ondersteunende domotica aan te leggen. Verder moeten we als stichting reserves opbouwen om onverhoopte tijdelijke leegstand te kunnen overbruggen, mocht een bewoner (genoodzaakt zijn om te) vertrekken. We kunnen dit niet alleen en hebben hulp van sponsors nodig", stelt Liebregts.

LIEDJESPROGRAMMA

'Oevers' gaat over stad, land, liefde en taal en is mooi, ontroerend en grappig. Ruyten zocht voor deze voorstelling een verzameling, vooral Nederlandstalige, liedjes bij elkaar die haar als een handschoen passen. Liefde, humor, gemis en zelfspot zijn onderwerpen uit teksten van Boudewijn de Groot, Brigitte Kaandorp, Harrie Jekkers, Theo Nijland, Stef Bos, Marcel de Groot, Chiel van Berkel en anderen. Ze vertelt hiermee een persoonlijk maar zeer herkenbaar verhaal.

Ruyten (Venray, 1960) speelde en zong vorig jaar in Drs. Down!, de theaterproductie gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een Spaanse jongeman die als eerste persoon met Down ter wereld een universitaire studie met succes afrondde. Ruyten gaf er invulling aan de moeder van hoofdrolspeler Lucas, vertolkt door Nando Liebregts. Nando is de zoon van Woongewoon-secretaris Liebrets en een van de toekomstige bewoners van de pastorie naast de voormalige Heilig Hartkerk.

Vanaf november is Ruyten in heel Nederland te zien in de komische productie 'Charlie de Musical'. De zangeres en actrice tourt al meer dan dertig jaar langs de theaters in Nederland en België. Ze schitterde in onder andere Harold en Maude, De Gidsen, Schakels, Metamorphose en De Dansmarathon. Daarnaast speelde ze rollen in musicals zoals West Side Story, Sneeuwwitje, Anatevka en The Sound Of Music. De actrice is driemaal genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award, onder meer voor haar rol als Ellen in Opvliegers (2016). Ook in televisieseries was Ruyten veelvuldig te zien. Ze werd vooral bekend door haar de rol van Chris in de Sam Sam en als Maud in Kinderen geen bezwaar.

SPONSORS NODIG

Naast het generen van inkomsten via de voorstelling in Podium Boxtel zoekt Woongewoon ook bedrijven en particulieren die het initiatief willen sponsoren. De stichting heeft de ANBI-status en dus zijn giften aftrekbaar van de belasting. Liebregts: ,,Behalve met geld kunnen mensen ons ook ondersteunen door goederen of diensten aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een binnenhuisarchitect die advies geeft over de inrichting van de gemeenschappelijke ruimten. Of een bedrijf dat handelt in domotica en apparatuur wil schenken. Maar mensen die activiteiten willen organiseren om ervoor te zorgen dat de bewoners een hechte groep worden of een inzamelingsactie willen organiseren, zijn welkom om ons te helpen."

Mensen die de voorstelling Oevers ten bate van Woongewoon in Podium Boxtel willen bezoeken, kunnen kaartjes à vijftien euro per persoon (inclusief drankje na afloop) bestellen via www.stichtingwoongewoon.nl of www.podiumboxtel.nl.


WOONSTICHTING HELPT WOONGEWOON

Sint-Joseph verhuurt pastorie Heilig Hart

VERVOLG VOORPAGINA

Woonstichting Sint-Joseph neemt de vroegere pastorie aan de Baroniestraat over van projectontwikkelaar Vrijborg uit Vught. Die werkt aan een plan om in de pastorietuin nieuwbouwwoningen te realiseren. ,,Aan de voorkant van het bouwproject van Vrijborg realiseren wij het monumentale gebouw dit bijzonder wooninitiatief dat naadloos aansluit bij de visie van onze corporatie. Alle seinen staan op groen, eind september zijn we voornemens te starten", aldus woordvoerder Niels Vader van Sint-Joseph.

Ouderinitiatief Woongewoon wil de kinderen me het syndroom van Down die in de pastorie gaan wonen, activeren en stimuleren zoveel mogelijk in de maatschappij mee te doen. Jan en Mirjam van der Weijden, mede-initiatiefnemers van Woongewoon, vertellen: ,,Het betekent dat hier straks alleen kinderen terecht kunnen die een dagbesteding hebben. En net als thuis moeten zij straks ook poetsen en boodschappen doen. Het is onze wens dat deze woonvorm als een soort gezin gaat functioneren. Voor de begeleiding kunnen ouders via hun persoonsgebonden budget (pgb) begeleiders inhuren. Deze zorg valt buiten de Wmo-gelden en wordt geregeld via het Rijk via de WLZ, de Wet Langdurige Zorg. Stichting Woongewoon verwacht dat, als alles volgens plan verloopt, de bewoners in de zomer van 2019 de monumentale pastorie aan de Baroniestraat kunnen betrekken.

FOTO ONDER: Jan en Mirjam van der Weijden uit Liempde van stichting Woongewoon, een ouderinitatief dat woonruimte realiseert voor kinderen met het syndroom van Down. (Foto: Joleen van Rooij).

Anne-Mieke Ruyten speelde met Boxtelaar Nando Liebregts en acteur Hugo Haenen vorig jaar de voorstelling Drs. Down! Vrijdag 21 september staat de zangeres en actrice in Podium Boxtel. (Foto: Dim Balsem).