Omgevingsdienst betaalt tekort zelf

ODBN wil groeien met vijftig fulltime banen

PÅL JANSEN

Het jaar 2017 gaat voor de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) weer de boeken in als een verliesjaar. Ruim 1,1 miljoen euro moet er bijgelegd worden, zo werd al duidelijk in april dit jaar. Ook moeten gemeenten rekening houden met een tariefstijging van 15 tot 20 procent. Echter, directeur Jan Lenssen informeerde dinsdagavond de gemeenteraad dat het verlies uit de reserve van de omgevingsdienst wordt betaald. Hij hoopt dat gesprekken over de ODBN in de toekomst meer gaan over de inhoud van het werk. De dienst is sterk in transitie en wil groeien met vijftig fulltime banen om aan de groeiende vraag van gemeenten te kunnen voldoen.

Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) is een gemeenschappelijke regeling waar Boxtel sinds 2013 aan meedoet. Voor in totaal zestien gemeenten én de provincie houdt deze dienst zich bezig met zo'n beetje alles wat met een schone en veilige leefomgeving te maken heeft. Asbestsanering, drugsafval, toezicht op veehouderijen, stroperij, wildcrossen, geluidsbelasting door industrieën en ga zo maar door. Landelijk zijn er nog 28 andere omgevingsdiensten als deze.

Iedere overheidsinstantie draagt jaarlijks financieel bij aan de ODBN. Boxtel betaalde 381.434 euro over 2017. Maar de dienst draaide de afgelopen jaren verlies. Ook over 2017: ruim 1,1 miljoen euro. Bovendien moet Boxtel rekening houden met een kostenstijging van 15 tot 20 procent per uur dat de ODBN werkt voor de gemeente.

De fractie van het CDA besloot hierover in juli een amendement in te dienen: de raad moet eerst de zogeheten review goed kunnen doornemen zodat die stijging kritisch beoordeeld kan worden. Met uitzondering van PvdA-GroenLinks (die afwezig was) stemden alle partijen toentertijd in met het voorstel. Die review echter moet dit jaar nog volgen, vertelde Lenssen. Maar tijdens de bijeenkomst dinsdag in de raadszaal nam hij alvast een voorschot op het waarom.

UURTARIEF

Simpel gezegd rekent de ODBN een te laag uurtarief, volgens Lenssen. Nu is dat net geen tachtig euro: ,,Zo'n verschil van tien tot veertien euro met andere omgevingsdiensten", aldus de directeur.

Vooral het inhuren van tijdelijke arbeidskrachten liep flink in de papieren. Dat kostte de organisatie in 2017 zo'n 3,5 miljoen euro meer dan de bedoeling was, zo valt te lezen in de jaarstukken. De ODBN moet veel mensen extra inhuren omdat er werk ligt voor 200 fulltimebanen en slechts 160 man in dienst zijn. Er werd weliswaar bespaard op de vaste werknemers, maar de personeelskosten vielen daardoor bijna negen ton te hoog uit.

Lenssen wil meer mensen in dienst nemen omdat 'zijn' organisatie steeds meer taken krijgt: van 200 naar 250 fulltimebanen. Recent startte de ODBN daarvoor een wervingscampagne. ,,Wij hadden bijvoorbeeld 10.000 uren aan toezichthouders voor agrarische bedrijven nodig, ik kon er geen enkele vinden. Maar sinds de campagne hebben we er nu twaalf bij."

Pagina 3: Omgevingsdienst: 'Je komt buiten en het is relevant werk'