Zicht op bedrijventerrein Ladonk. (Foto: Albert Stolwijk).
Zicht op bedrijventerrein Ladonk. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

OPNIEUW BESLOTEN BIJEENKOMST RAAD

Coalitie twijfelt over nut bespreken bestuurscultuur

PÅL JANSEN

In een open brief aan de gemeenteraad uiten de coalitiepartners Combinatie95, SP Boxtel, D66 en INbox, mede namens hun wethouders deze week hun twijfels over het nut van het bespreken van de lokale bestuurscultuur. Aanleiding is oproep van oppositiepartij Balans aan het college van B. en W. om meer aan zelfreflectie te doen. Het college wordt daarmee weggezet als incompetent, vindt de coalitie. Fractievoorzitter Mariëlle van Alphen van Balans zegt zich niet te herkennen in de kritiek.

Onder meer naar aanleiding van de felle verkiezingsstrijd in de eerste maanden van dit jaar besloot de gemeenteraad om achter gesloten deuren de bestuurscultuur te bespreken en te evalueren. Gisteravond vond een tweede bijeenkomst plaats, maar de coalitiepartijen zetten maandag vraagtekens bij het nut van zo'n vergadering. De brief is het directe gevolg van de opmerkingen die Balans-raadslid Gerlof Roubos vorige week maakte tijdens het vragenhalfuurtje aan het begin van de gemeenteraadsvergadering.

Roubos gaf aan dat er een patroon is te ontdekken bij organisaties en personen die zich niet serieus genomen voelen door de gemeente. Hij noemde daarbij werkgeversorganisatie SPIN, winkeliersvoorzitter Filip van den Borne en wijkorgaan Rond Kerk en Orion in Lennisheuvel als voorbeeld. Het raadslid stelde vragen over zelfreflectie en het verbeteren van de kwaliteit van het college en om dat te bevorderen werden vervolgens spiegeltjes uitgedeeld aan de wethouders door zijn fractiegenoot Rianne van Esch.

INCOMPETENT

Deze actie schoot in het verkeerde keelgat bij de coalitiepartners én hun wethouders. Die stellen in hun open brief dat het college wordt weggezet als incompetent. Er mogen volgens de briefschrijvers zware woorden gebruikt worden als daar een politieke aanleiding voor is. Zij vinden echter dat het vragenhalfuurtje niet bedoeld is om die beschuldiging van incompetentie te uiten als daar geen politieke besluitvorming aan verbonden is. ,,Dan wordt er politiek bedreven voor de bühne en kennelijk politiek gewin in de media", valt daarover in de brief te lezen.

Fractievoorzitter Van Alphen herkent zich echter niet in de brief, betreurt de commotie en is het oneens met de stellingname van de coalitiepartners. ,,Het vragenhalfuurtje is voor actuele zaken. In dit geval betreft het belangrijke zaken die momenteel spelen en die hebben we ook aan de orde gesteld. Het woord 'incompetentie' is nooit genoemd", stelt ze.

DEUREN WÉÉR GESLOTEN

'Als Balans ervoor kiest om op de huidige voet verder te gaan, dan heeft verder praten geen enkele zin', zeggen de bestuurspartijen. En hoewel zij dus openlijk twijfelen over het nut van de besprekingen over de verbetering van de Boxtelse bestuurscultuur, zeggen ze het proces nog één kans te geven. 'Of beter gezegd: het voordeel van de twijfel'. Gisteravond werd dus toch weer over dit onderwerp gesproken. Achter gesloten deuren welteverstaan: de media mochten er niet bij zijn. Dat was dat ook al het geval tijdens de eerste bijeenkomst, kort voor de zomervakantie. Volgens fractievoorzitter Marria van den Hoven van coalitiepartij INbox omdat 'cursussen over hoe de raad functioneert altijd besloten zijn, daar valt dit ook onder'.

Fractievoorzitter Van Alphen beloofde dinsdag in elk aan de orde te stellen in de besloten vergadering van gisteravond: ,,De coalitiepartijen schrijven ook dat ze niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid hierin. Dat zal Balans ook niet doen", aldus de politica. Zij vervolgt: ,,Ik reken echter op een positieve voortzetting van de vorige bijeenkomst, dat we hier als volwassen mensen uitkomen en de neuzen dezelfde kant op krijgen."

WERKGEVERS LADONK ZIJN NIET VERRAST

B. en W. verbreekt de samenwerking met SPIN

HENK VAN WEERT

De gemeente Boxtel verbreekt de samenwerking met de plaatselijke werkgeversorganisatie SPIN. Dat heeft wethouder Eric van den Broek (economische zaken) gistermiddag in een gesprek met het SPIN-bestuur laten weten. Het convenant is formeel opgezegd met ingang van september volgend jaar.

De relatie tussen gemeente en SPIN staat al jaren op gespannen voet en meermalen botste het. Over de aanleg van een biomassaplein op bedrijventerrein Vorst B bijvoorbeeld en over de verkeersoplossingen die nodig zijn als straks de dubbele overweg in de Tongersestraat wordt gesloten. Vaak trok SPIN fel van leer en uiteindelijk besloten beide partijen begin dit jaar een time-out in te lassen. ,,Een verstandig besluit", concludeert Van den Broek in de brief die hij gisteren persoonlijk aan het SPIN-bestuur overhandigde.

De huidige manier van samenwerken tussen SPIN en de gemeente draagt volgens Van den Broek onvoldoende bij aan het doel om de Boxtelse economie naar een hoger plan te tillen. Hij wil de komende jaren een meer direct contact met ondernemers op bedrijventerrein Ladonk in plaats van met alleen het SPIN-bestuur dat hen vertegenwoordigt. Dat betekent overigens niet dat SPIN als gesprekspartner terzijde wordt geschoven. Het is voortaan slechts een van de partijen waarmee wordt overlegd.

Volgens voorzitter Patrick van Loosbroek van SPIN komt de opzegging van het convenant niet als een verrassing. Wat de consequenties zijn, is volgens hem nog niet helemaal duidelijk. ,,Feit is wel dat SPIN juist ooit mede is opgericht als gesprekspartner voor de gemeente omdat afzonderlijke ondernemers daar in de praktijk niet altijd tijd voor vrij kunnen maken." Maar zelfs het realiseren van simpele, praktische zaken waar SPIN om vroeg, kreeg de gemeente niet voor elkaar, aldus de SPIN-voorzitter: ,,In het samenwerkingsconvenant voor Ladonk hebben we met elkaar blijkbaar te ingewikkelde dingen beloofd."

FOTO ONDER: Blik op Ladonk. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).