Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

'Grote opkomst RVL toont betrokkenheid'

PÅL JANSEN

Mario Knoops van Rolstoelvriendelijk Liempde (RVL) zag maandagavond een volle zaal voor zich tijdens de informatiebijeenkomst over het project. ,,Er was een hele hoge opkomst. Mooi, want dat toont ook een grote betrokkenheid bij ons plan", aldus Knoops. Inmiddels is de Oude Dijk opengebroken en staat de start van de rest van het 'eerste cluster' gepland in de winter.

Met het eerste cluster worden naast de Oude Dijk ook de straten Nieuwe Erven-Hogenbergseweg en Kerkstraat-Oranjelaan bedoeld. ,,De Oude Dijk is een relatief makkelijke straat. Daar zijn we al gestart, ook omdat de kinderkopjes worden hergebruikt voor de Markt in Boxtel." De rest gaat pas over drie à vier maanden van start: ,,Het college moet er nog een klap op geven. Zo moeten we nog voor een aantal bomen kapvergunningen aanvragen."

NIEUWE ERVEN

De informatiebijeenkomst spitste zich volgens Knoops vooral toe op de Nieuwe Erven. Ter hoogte van supermarkt Coop liggen aan weerszijden parkeervakken. Het plan is om straks veertien plekken te realiseren aan de kant van het winkelpand. Aan de overzijde wordt dan het rolstoelvriendelijk gedeelte gerealiseerd, legt Knoops uit. Daarvoor wordt een aantal bomen vervangen. ,,Tijdens de bijeenkomst werd dan bijvoorbeeld gevraagd of een parkeerplek of boom dan niet voor iemands oprit kwam te liggen. Maar we kregen ook vragen binnen die RVL overstijgen. Over de riolering bijvoorbeeld, of een boom die vervangen moet worden maar wat buiten ons plan valt. Die vragen geven we door aan de gemeente", licht Knoops toe. ,,Onze focus is de toegankelijkheid voor kwetsbaren in het verkeer: mensen in een rolstoel of met kinderwagens bijvoorbeeld. Alle andere dingen die daar geen directe samenhang mee houden, leggen we voor aan de gemeente."

Eerder was er discussie tussen RVL en vier buurtbewoners van de Hogenbergseweg. Die brachten een alternatieve route in die volgens hen goedkoper zou zijn en waardoor deze niet voor hun deur kwam te liggen. Onder meer het dempen van de sloot voor een van de huizen met als angst van de betreffende bewoner dat het voor wateroverlast zou zorgen. Daar moest nog naar gekeken worden, zo was te lezen in de krant van 5 juli. ,,Het dempen kan gewoon plaatsvinden", vertelt Knoops nu.

Afbeelding
Afbeelding