Afbeelding
Foto: Maarten Melis

THEMA DUURZAME WEEK OKTOBER: 'WORST OF WORSTELING'


Boxtel gaat op weg naar minder vlees

De tweede week van oktober staat Boxtel weer volop in het teken van duurzaamheid. De Duurzame Week Boxtel (DWB) heeft dit jaar als thema 'Worst of worsteling - op weg naar minder vlees'. Het programma is nóg voller dan andere jaren, melden David Andreae en Jan Juffermans namens de organiserende werkgroep DWB die nauw samenwerkt met de gemeente Boxtel. ,,Met lessen, workshops en diverse evenementen, zoals een diner met 80 procent plantaardige en 20 procent dierlijke ingrediënten."

,,Om verschillende redenen wordt het eten van meer plantaardige producten en vleesvervangers steeds belangrijker. Onze eigen gezondheid én de klimaatontwrichting zijn twee belangrijke argumenten, maar er zijn er meer", stellen de woordvoerders van DWB. Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben volgens hen al tot de conclusie geleid dat meer plantaardig en minder dierlijk voedsel een noodzakelijke ontwikkeling is, in alle landen van de wereld. ,,Ook gaan we naar meer producten uit eigen regio en van het seizoen. Het Menu van Morgen wordt dat genoemd."

FESTIJN INDENHOF

In de week van 6 tot 14 oktober staat de Duurzame Week dus vooral in het teken van minder vlees eten. Rondom dit thema zijn er verschillende workshops en evenementen. Mensen die deelnemen aan het zogeheten 80/20-diner in grand café Rembrandt krijgen een maaltijd voorgeschoteld die voor 80 procent plantaardige ingrediënten en voor 20 procent dierlijke producten bestaat.

De appelproeverij annex markt in de boomgaard achter het VVV-kantoor in 't Hofje staat dit jaar ook weer op het programma, maar onder een nieuwe naam: Festijn Indenhof. Men kan lekkernijen proeven, kijken naar energieneutrale oplossingen en meedoen met de verschillende activiteiten rond duurzaamheid en natuur. Kapotte spullen worden weer gemaakt in het speciale Repair Café in gemeenschapshuis De Rots. Voor een aantal activiteiten moet men zich aanmelden. Kijk voor meer informatie op www.transitieboxtel.nl.


FilmPodiumScopia vraagt aandacht voor Boxtelse clubs

FilmPodiumScopia vraagt met de vertoning van de eerste drie films dit seizoen aandacht voor de Boxtelse verenigingen die zich bezig houden met sport, dans of muziek. Zo wordt maandag 17 september gestart met het thema sport: dan wordt namelijk Race vertoond in het Muziekhuis, Passage Riche 4.

Race vertelt het waargebeurde verhaal van de zwarte Amerikaanse hardloper Jesse Owens, die zich kwalificeerde voor de Olympische Zomerspelen in het nazi-Duitsland van 1936. Het verhaal gaat over zowel sport als ras; de titel 'race' heeft dan ook een dubbele betekenis.
Kaartjes zijn voor 7,50 euro per stuk vooraf verkrijgbaar bij cadeauwinkel Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof), bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en in Liempde bij drogisterij Bewust Beter (Nieuwstraat 35). Ook voor aanvang van de filmvertoning zijn kaartjes te koop in het Muziekhuis vanaf 20.15 uur. Pinnen is daar voortaan ook mogelijk.

Naast dit sportverhaal, staat op donderdag 18 oktober de dansfilm West Side Story in Podium Boxtel op het programma. Zondag 12 november staat Whiplash op het programma: een fictief verhaal over de ambitieuze jonge jazzdrummer Andrew Neiman.

Meer informatie over de programmering dit seizoen van FilmPodiumScopia is te vinden op www.podiumboxtel.nl/film-podia-scopia/.


Rondje Boxtel by Night

Tijdens Rondje Boxtel by Night varen zaterdag 8 september verlichte bootjes van kanovereniging De Pagaai over de Dommel. Daarnaast is er live muziek en veel sfeerverlichting. Wie mee wil doen, kan een kano reserveren en is vanaf 18.00 uur welkom bij het clubhuis aan de Voetboog om het vaartuig te voorzien van sfeerverlichting. Rond 21.00 uur klinkt het startsein en gaan de deelnemers op weg. Deelname kost 7,50 euro; aanmelden via www.depagaai.nl of kvdepagaai@gmail.com.

De jaarlijkse markt en appelproeverij in de oude boomgaard achter het Hofje heet voortaan Festijn Indenhof. (Foto: Peter de Koning, 2015).
De jaarlijkse markt en appelproeverij in de oude boomgaard achter het Hofje heet voortaan Festijn Indenhof. (Foto: Peter de Koning, 2016).