Afbeelding
Foto: Sint Joseph

OBSERVATIEPOST MOET MEER MENSEN BIJ KLEINE AARDE BETREKKEN

Uitkijken op toppunt van het ideaal

PÅL JANSEN

Zes meter en 63 centimeter. Zo hoog wordt het nieuwe uitkijkpunt dat bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen plaatst op het terrein van De Kleine Aarde (DKA) in Boxtel. Het 'Toppunt van het Ideaal' wordt het tijdelijke bouwwerk genoemd. ,,We willen de omgeving betrekken bij wat er gaat gebeuren", vertelt Niels Vader, die vanuit woonstichting Sint-Joseph betrokken is bij DKA.

Het mag geen uitkijktoren heten; het wordt geen bijzonder hoog bouwwerk. Vandaar dat het bestempeld wordt als uitkijkpost. Het is echter wel hoog genoeg om te zien wat er allemaal gebeurt op het terrein van DKA. Het moet als remedie dienen tegen het gesloten karakter van het gebied, legt Vader uit: ,,Bij binnenkomst van het openbare terrein krijgen mensen nog niet echt het gevoel dat ze er zomaar doorheen kunnen wandelen. Het is alsof je iemands tuin binnenloopt."

BELEEFBAAR

Iedereen is gewoon welkom om DKA te bezoeken. De uitkijkpost moet dat 'openbare gevoel' bij meer mensen opwekken. Of zoals Matthijs Bosman het verwoordt: het terrein 'beleefbaar' te maken. Niet alleen om een overzicht te hebben van wat er gebeurt op DKA, maar ook om een voorstelling te kunnen maken bij wat er gaat gebeuren.

Bosman is de ontwerper van het bouwwerk. Vanuit zijn 'Praktijk van het Ideaal' op het terrein aan het Klaverblad in Boxtel zoekt hij de verbinding tussen partijen die betrokken zijn bij DKA. Niet alleen tussen belanghebbenden die het gebied aan het ontwikkelen zijn, maar ook met omwonenden en toekomstige bewoners. De uitkijkpost is daar een product van. ,,Er is veel nagedacht over DKA, gesproken over wat er wel of niet moest komen en er zijn mooie dingen gezegd. Uitspraken daarover wil ik straks in de armleuningen, traptreden en dergelijke terug laten komen."

APPARTEMENTEN

Er zijn echter meer redenen voor het plaatsen van het Toppunt van het Ideaal, vertelt Bosman. Op dezelfde locatie komt in een later stadium het appartementencomplex met 22 woningen van Sint-Joseph. ,,Er wordt hard aan gewerkt om daar straks het neusje van de zalm van te maken voor de toekomstige huurders op het gebied van zaken als circulariteit en groene energievoorziening", zegt hij. Het kan voor geïnteresseerden dan ook een kennismaking zijn met de duurzame en groene omgeving. Een 'visitekaartje voor de toekomst', aldus Bosman. ,,Vanuit de post kunnen zij letterlijk vooruitkijken."

Niet geheel toevallig krijgt de uitkijkpost ook dezelfde hoogte als het appartementencomplex. De post zal uiteindelijk moeten wijken voor de woningen. Maar ook op het dak van het toekomstige gebouw kunnen mensen straks komen, zegt Vader van Sint-Joseph. ,,Publiek kan daardoor straks ook zien wat er allemaal aan zonnepanelen ligt en andere duurzaamheidsmaatregelen zijn genomen." Bosman: ,,De functie van ontmoetingsplek blijft. Zo willen we de tafel die op de tijdelijke uitkijkpost komt te staan, straks ook op het appartementencomplex zetten."

CADEAUTJE

De bedoeling is dat de uitkijkpost dit najaar gerealiseerd wordt. De vergunningsaanvraag ligt sinds het einde van de zomervakantie bij de gemeente Boxtel. Volgens Bosman is er geen gemeenschapsgeld mee gemoeid: ,,Het is een cadeautje, onder meer van bouwbedrijf Heijmans."

Het Toppunt van het Ideaal is straks voor iedereen toegankelijk. Bezoekers hebben ongeveer een jaar om deze te beklimmen: dan moet het bouwwerk weer worden afgebroken.

FOTO BOVEN: Dit is de plek waar het Toppunt van het Ideaal moet komen. De observatiepost wordt 6.63 meter hoog en kijkt uit over het DKA-terrein. (Illustratie: Matthijs Bosman).


OMGEVINGSDIENST WERKT AAN NIEUW IMAGO EN ZOEKT MENSEN

'Je komt buiten en het is relevant werk'

Directeur Jan Lenssen van Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) informeerde dinsdag de raad over de financiën van het overheidsbedrijf waaraan hij leiding geeft. Maar meer nog gaf hij een inkijkje in de organisatie, de uitdagingen waar die voor staat en hoe hij van plan is die uitdagingen te lijf te gaan. Met name op het gebied van personeel en imago van de omgevingsdienst wil hij spijkers met koppen slaan.

Stropers opsporen, toezicht houden op het dumpen van drugsafval, grote bedrijven controleren of ze zich wel aan de milieuregels houden: het is een kleine greep uit enkele werkzaamheden waar de omgevingsdiensten in Nederland zich mee bezig houden. Maar ook vergunningen, metingen en adviezen op het gebied van bijvoorbeeld milieu en geluid behoren tot het takenpakket.

NIET TE VINDEN

Er zijn 29 omgevingsdiensten in Nederland, drie in Brabant en Boxtel is aangesloten bij de ODBN. Daarvoor werken zo'n tweehonderd mensen. Echter, de dienst krijgt een groeiend aantal vragen vanuit de gemeenten en provincie Noord-Brabant, die er gebruik van maken. En dus wil directeur Lenssen meer mensen in dienst. Maar wegens krapte op de arbeidsmarkt is dat een probleem. ,,Wij zoeken bijvoorbeeld een geurdeskundige. Ik heb gekeken bij alle 29 omgevingsdiensten in Nederland: ik krijg 'm niet gevonden."

Echter, eind 2017 zette de omgevingsdienst een wervingscampagne in. Dertig werknemers waren weliswaar vertrokken, maar er kwamen er ook weer dertig bij. Lenssen wil er zo'n vijftig mensen bij en dat wordt nog een hele kluif weet hij. Niet alleen is het moeilijk om aan mensen te komen, ook kan het imago extern en intern een boost gebruiken. ,,Er heerst nog veel onbekendheid over wat wij doen. We spelen in op jongeren, vandaar ook de wervingscampagne", antwoordde hij op vragen van Gijs van der Heijden van het CDA over het imago." Die campagne wordt ook voortgezet. ,,Je komt veel buiten en het is relevant werk."

VERZUIM

Ook wijst Lenssen erop dat de regelingen bij de ODBN niet zo denderend zijn als bij andere overheidsdiensten en dat een aantal ambtenaren het gevoel hebben 'er maar terecht zijn gekomen': intern valt er nog veel winst te behalen op het gebied van imago. Het ziekteverzuim was in 2016 nog 8,5 procent. ,,We hebben enkele mensen die echt ziek zijn, maar ook veel die 'zich niet lekker voelen'." Maar er is een nieuwe trend in gezet: in 2017 was het verzuim nog maar 7,3 en de prognose over 2018 is 6,5 procent.

Door de toenemende vergrijzing en de verwachte moeizame zoektocht naar personeel, wil de directeur mikken op slimmer werken. ,,Een mooi voorbeeld: we zouden 47 verschillende bedrijven bezoeken voor controle. We hebben daarbij aan een extern databureau gevraagd of ze konden berekenen of wij de juiste ondernemingen bezochten. Het bleek dat er dertig niet nodig waren, maar dat dertig andere wél bezocht moesten worden", geeft hij als voorbeeld. ,,We moeten opnieuw kijken naar ons werk."