Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

Demowedstrijd topspelers Van der Meijden en Van Brussel

70 jaar biljarten met Poedelvrees

LINDA VAN DE WIEL

In 1948 speelden ze hun eerste potje biljart in café Van der Meijden (nu café Fellenoord), de toenmalige leden van de Boxtelse biljartclub Poedelvrees. Vrijdag vierde de vereniging haar zeventigjarig bestaan in café De Postiljon. Niet met een receptie of een knalfeest, maar met een demo-wedstrijd tussen voormalig lid Louis van der Meijden (68) en Antal van Brussel (48): twee van de beste (oud-)leden van het zevenkoppige gezelschap.

Poedelvrees. Een bekende term voor mensen die de biljartsport een warm hart toedragen. De benaming betekent zoveel als de angst geen bal te raken na de afstoot. Van der Meijden en Van Brussel lijken er geen last van te hebben.

Van Brussel: ,,Tien jaar geleden verhuisde Poedelvrees naar café De Postiljon aan de Bosscheweg waarvan ik uitbater ben. Ik ben toen meteen lid geworden." Als zoon van de vorige uitbater is dat ook niet gek. Van Brussel bekeek als kleine jongen al veel partijen en nam de keu ook al snel zelf ter hand. ,,Op maandag had ik zwemles. Daarna mocht ik altijd een potje biljarten."

Ook Van der Meijden kreeg de sport met de paplepel ingegoten: ,,Ik ben letterlijk geboren in de kamer boven het biljart. Ik keek als kleine jongen al veel naar wedstrijden die in ons café gespeeld werden. Toen ik dertien was begon ik fanatiek te spelen." Hij vervolgt: ,,Mijn vader heeft de club destijds met Harrie Voets en Constance van den Broek opgericht. Hij was kastelein van de kroeg aan de Fellenoord. De club groeide langzaam en in 1980 waren er vijfentwintig leden. Er kwam toen zelfs een ledenstop." Maar in de loop van de jaren kelderde het ledental van Poedelvrees, met name door overlijden.

ERELID

Bijzonder aan deze avond is, naast de demopartij, dat Frans van Esch als erelid van Poedelvrees wordt benoemd. ,,Hij is er elke week en doet al jaren veel voor onze vereniging. Maar helaas is er vanavond vanwege ziekte niet bij, dus we huldigen hem op een later moment", aldus Van Brussel.

De partij tussen de twee topspelers gaat wel door. Van der Meijden: ,,Of het een spannende pot gaat worden? Nee dat denk ik niet. Antal zal flink weerstand bieden en ik weet dat hij gebrand is op de winst. Ik ben echter voorbereid." Van Bussel: ,,Ik vrees dat Louis gelijk krijgt. Maar ik leg hem het vuur aan de schenen." Uiteindelijk eindigt het duel in 50-37 in het voordeel van Van der Meijden.

De leden van Poedelvrees zijn iedere vrijdagavond te vinden in De Postiljon. De biljartclub speelt uitsluitend het driebandenspel. Geïnteresseerden zijn altijd welkom om vanaf 20.00 uur de keu ter hand te nemen en de pomerans te krijten.

FOTO BOVEN: Antal van Brussel (links) en Louis van der Meijden tijdens de openingsstoot van de demonstratiewedstrijd die zij vrijdagavond speelden tijdens de viering van het 70-jarig bestaan van biljartclub Poedelvrees in café De Postiljon. (Foto: Linda van de Wiel).


DISTRICTSTEAM C1 WINT VAN DE HAZELAAR ROSMALEN

Liempdse biljarters starten competitie goed

De drie districtsteams van 't Wapen van Liempde/RegioBank hebben een goede start van de nieuwe biljartcompetitie achter de rug. Het eerste team, dat vorige seizoen nog kampioen werd, wist de thuiswedstrijd te winnen. De andere twee teams speelden tegen elkaar en legden spannende partijen op het laken. Uiteindelijk ging het derde team er met de winst vandoor.

De tegenstander van team C1 was De Hazelaar 1 uit Rosmalen. Leo van Erp verloor zijn eerste wedstrijd nipt, maar bracht toch negen punten voor het team binnen. Peter van Lierop haalde een goed gemiddelde en de volle tien punten. Kopman Leo van Hastenberg maakte 220 caramboles in 28 beurten en liet daarmee zijn tegenstander ver achter zich. Daarmee werd het team uit Rosmalen met 29-25 opzij gezet.

MOOIE SHOW

De andere twee teams komen dit jaar uit in de C2-klasse. Zij staan beide in dezelfde poule ingedeeld en kwamen ook meteen tegen elkaar uit om competitievervalsing te voorkomen. Tonny Tinnenbroek delfde het onderspit tegen Patrick Sterrenburg. Vervolgens speelden Johan van de Ven en Cor van Beers een prachtige partij die laatstgenoemde won met een gemiddelde van 4.285. Invaller kopman Peter van Lierop (80 caramboles) en Edward Korsten (75 caramboles) maakten er in de laatste wedstrijd een mooie show van en speelden gelijk. Daarmee ging de winst naar het derde districtsteam van 't Wapen van Liempde: 22-30.

Het kaderteam van 't Wapen van Liempde start de nationale kadercompetitie op 17 september met een uitwedstrijd tegen Kaketoe 80 uit Nijmegen.


DON QUICHOTTE SPARRENBOSLOOP OP ZONDAG 28 OKTOBER

'Trouwlaantje' geeft extra sfeer aan hardloopwedstrijd van Marvel

Atletiekvereniging Marvel houdt zondag 28 oktober de 51e editie van de Don Quichotte Sparrenbosloop. Deze, volgens de organisatie, avontuurlijke hardloopwedstrijd werd vorig jaar geheel vernieuwd. Toch heeft Marvel er nog een nieuw element toegevoegd: het nostalgische trouwlaantje. Het parcours van 3,6 kilometer loopt door de bossen van landgoed Sparrenrijk in Boxtel.

Deelnemers kunnen zich inschrijven voor een, twee of drie rondes. Voor kinderen tot en met 12 jaar is er een Kidsrun van 1.500 meter, met een apart uitgezet afwisselend parcours door het bos. Voor de jeugd van 13 tot en met 15 jaar is er een apart klassement. Zij loopt één ronde.

Bij de volwassenen worden er prijzen verdeeld onder deelnemers die drie ronden meedoen, zij lopen dan in totaal elf kilometer. Van alle wedstrijdlopers wordt de tijd geregistreerd. De start is aan de Molenwijkseweg 100 in Boxtel. De Kidsrun begint om 10.30 uur en alle andere afstanden om 11.00 uur. Alle deelnemers krijgen na afloop een herinnering van deelname aan de bosloop. Daarnaast worden er nog tien entreebewijzen voor het Oertijdmuseum in Boxtel verloot onder de jeugd en vijf kaarten bij de volwassenen.

START TO RUN

De eerste twintig deelnemers aan de Sparrenbosloop zijn al bekend. Vorige week is bij Marvel een groep lopers begonnen aan het Start-to-Runtraject. In tien weken krijgen deze deelnemers begeleiding in hardlopen. Op zaterdag en woensdag krijgen zij techniek- en conditietraining van Greet van der Donk en Peggy van Son. De deelnemers stellen ieder hun eigen afstandsdoel. Als afsluiting van het traject loopt de groep de finale tijdens de Sparrenbosloop.

Inschrijven voor de hardloopwedstrijd van Marvel is mogelijk via www.inschrijven.nl. Meer informatie is te vinden op www.avmarvel.nl.

FOTO LINKS: De deelnemers aan het Start-to-Runtraject werken toe naar de Don Quichotte Sparrenbosloop op zondag 28 oktober in bosgebied Sparrenrijk. (Foto: AV Marvel).

Afbeelding