Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MINISTERIE IN GEVECHT MET EXPLOITANT ELEKTRISCH OPLAADPUNT

Fastned vecht voor wachtruimte bij laadpalen

Adrie van der Wel

Een plek voor een wachtruimte met lichte horeca op verzorgingsplaats Velder naast de A2 bij Liempde. Dat is wat Fastned wil. Het bedrijf exploiteert inmiddels op vele verzorgingsplaatsen naast de Nederlandse snelwegen laadstations voor elektrische auto's. Maar het bedrijf vindt steeds meer het ministerie van Infrastructuur tegenover zich...

De Raad van State gaat beoordelen of het ministerie terecht weigert mee te werken aan de gevraagde voorziening van Fastned bij Liempde. De Amsterdamse rechtbank oordeelde eerder al dat het ministerie onterecht Fastned de voet dwars zette. Daarom ging het ministerie samen met EFR Services, de huidige exploitant van de voorzieningen op Velder, in hoger beroep bij de Raad.

Intussen heeft het ministerie besloten om alsnog mee te werken aan een wachtruimte met lichte horeca bij een oplaadpunt van Fastned naast de A7 in Noord-Holland. Daarmee maakt het ministerie ook meteen duidelijk dat het geen consistent beleid voert.

HARDE ARGUMENTEN

Dat werd ook duidelijk tijdens het hoger beroep, gisteren bij de Raad in Den Haag. Het ministerie is tegen veel wat Fastned wil. Maar echt harde overtuigende argumenten kwamen er bij de Raad niet op tafel. De rechters van de Raad verbaasden zich meerdere keren over de handelwijze van het ministerie.

Dat lijkt sterk op het meten met twee maten, vinden de woordvoerders van Fastned. Dit bedrijf dook in het gat in de markt voor laadstations voor elektrische auto's. Het ministerie had de exploitanten van de tankstations langs de snelwegen gevraagd of die ook laadstations wilden installeren. Maar die voelden daar niet veel voor. Nu Fastned succes heeft in een sterk groeiende markt, willen de tankstations alsnog een graantje meepikken.

FORSE STEUN

Volgens de woordvoerders van Fastned worden de tankstations daarbij fors gesteund door het ministerie. Voor de wachtruimte van Fastned op verzorgingsplaats Velder is volgens het ministerie geen plaats. Het ministerie wil graag de schaarse ruimte op de verzorgingsplaatsen zorgvuldig beheren. Daarbij beroept het ministerie zich op regels voor de inrichting van de verzorgingsplaatsen.

Maar met die regels wordt volgens Fastned aardig de hand gelicht. Het lijkt zelfs op ambtelijke willekeur, aldus de advocaat van het bedrijf. Fastned krijgt van het ministerie nergens een plek voor een wachtruimte. Maar op andere verzorgingsplaatsen is wel toegelaten dat er drie verschillende restaurants zijn gevestigd.

Toch zegt de advocaat van het ministerie dat de ruimte schaars is en dat er geen winkelcentra op de verzorgingsplaatsen mogen ontstaan. De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

FOTO BOVEN: Fastned exploiteert een oplaadpunt voor elektrische wagens naast de A2 ter hoogte van de brug bij de Barrierweg. Het bedrijf wil een wachtruimte met lichte horeca, maar het ministerie van Infrastructuur wil niet meewerken.

KLEINE FOTO LINKS: Het oplaadpunt van Fastned staat er inmiddels 3,5 jaar. In maart 2015 werd het geopend. Er staan echter alleen laadpalen. Fastned wil daar verandering in brengen. (Foto's: Peter de Koning, 2015).

Afbeelding